Richards: "Aerodinamica este irelevanta in industria auto"

De Daniel Popescu
Publicat Marti, 22.12.2009
David Richards crede ca tehnologia din sporturile cu motor trebuie reevaluata, considerand ca accentul pus pe aerodinamica in F1 este irelevant pentru industria auto.

David Richards, presedintele companiei Prodrive, sustine ca sporturile cu motor trebuie sa isi regandeasca politica de dezvoltare a noilor tehnologii pentru ca experienta acumulata in competitii sa poata fi transferata cu succes in industria auto.

Britanicul considera ca retragerea constructorilor din Formula 1 reprezinta un semnal ca acestia nu obtin avantaje tehnologii majore prin participarea in competitie, motiv pentru care solicita a analiza a acestora.

"Ultimul an m-a determinat sa ma gandesc cu atentie la afacerea noastra si la rolul sporturilor cu motor in general. Ultimele saptamani au adus o noua lumina in aceasta perspectiva, odata cu retragerea celor de la BMW si Toyota", a declarat el pentru publicatia The People. "Am ajuns la concluzia ca sporturile cu motor vor juca un rol vital in viitor si ca acesteavor trebui sa se schimbe la un moment dat cand vom incepe sa ne uitam la un mediu complet nou".

Astfel, Richards considera ca accentul pus in prezent pe aerodinamica in Formula 1 este irelevant pentru dezvoltarea industriei auto, considerand ca Formula 1 ar trebui sa se concentreze pe alte tehnologii.

"Sunt cateva tehnologii irelevante in lumea sporturilor cu motor.

Probabil cel mai bun exemplu este aerodinamica, pentru ca nu ma pot gandi la nimic mai putin relevant pentru industria auto in general decat aerodinamica", a mai precizat el.

Richards a fost sef de echipa la Benetton si BAR inainte ca Honda sa intre in Formula 1, iar ulterior a incercat fara succes sa revina in Marele Circ cu Prodrive in 2008 si 2009. Ultima tentativa a avut loc in urma cu cateva saptamani, cand britanicul a negociat cumpararea pachetului majoritar de actiuni al echipei Renault, cedat in cele din urma companiei luxemburgheze Genii Capital.

Via | GPUpdate

Comentarii (5)

  • NeoGalaxy
    @Fizica
    Daca mediul in care traiam pe pamant era eter da aerodinamica era absolut ireleventa, dar sa vezi... aerodinamica conteaza mult mult decat motorul, pentru ca de la o anumita viteza in sus, creste un anumit factor la patrat. Probabil este ofticat ca nu a primit un loc pe grila si de aia zice ca aerodinamica este irelevanta.

    Daca aerodinamica este asa de irelevanta cum se face... ca toti constructorii incearca sa se aproprie cat mai mult de modelul picatura???? Sau stai... toti sunt niste prosti si numai el este ala destept...
    0 0
  • nu irelevanta, ci graduala ca pondere..
    Hm, probabil ca vroia sa spuna altceva, pur si simplu un constructor de automobile este obligat sa tina cont de aero. Indiferent ca face o masina de circuit sau una de strada.Mai ales acum, intr-o perioada in care vrem sa reducem consumul de carburanti, cu acest nou concept "verde"..Probabil vroia sa spuna ca la masina de strada aerodinamica nu este primordiala, deci nu este studiata atat de mult ca in cazul masinilor de curse. Cel mai bun exemplu este Loganul, unde compromisul este evident si totusi isi indeplineste cu succes functia de baza. Solutiile cu perfomanta aerodinamica inseamna volume mici, fluide spatii si accese greu de gestionat. Functia unei masini sport este una, cea a unui berline obisnuite este alta..insa aerodinamica este importanta in ambele cazuri.
    p.s. in cazul masinilor de F1 aero este esentiala, tinand cont de faptul ca nu exista o caroserie care sa asigure curgerea dirijarea fluidelor...sunt nevoiti sa adapteze ca sa inhibe toate necazurile legate de turbulentele unui sasiu aproape dezgolit. Vezi solutiile tehnice care nu de putine ori par a fi bizare.
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Textul
    Stiu ce vrei sa spui, dar baiatul a fost categoric. Personal cred ca o caroserie facuta bine, ajuta si la aerisirea motorului si la semnatura dinamica a masinii. Dar aerodinamica este extraordinar de important, pentru ca frecarea cu aerul este foarte importanta, evident numai pe Terra :) Fara aerodinamica, oricat de bun este motorul, consuma mult ca sa aiba aceleasi perfomante pe care le-ar avea cu o aerodinamica buna. Iar Logan-ul... nu vrei sa vezi cum merge de la 120 km/h in sus :)))))

    0 0
  • aero..si F1
    Aerodinamica in industria masinilor de strada este importanta, in F1 este esentiala!Poti sa ai cel mai grozav motor daca nu ai aero de 10.O aero foarte buna poate compenseaza un motor mai putin puternic/performant.Cand ai si motorul atunci..ajungi campion mondial:)
    0 0
  • NeoGalaxy
    Loganul nu se vinde din cauza ca dezvolta viteze mai mari de 120:))..
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru