Mosley solicită penalizarea Ferrari pentru ordinele de echipă

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 23.08.2010
Max Mosley susţine că FIA trebuie să penalizeze Scuderia Ferrari pentru ordinele de echipă de la Marele Premiu al Germaniei.

Consiliul Mondial al FIA se va reuni în 8 septembrie pentru a lua o decizie în privinţa controverselor de la Marele Premiu al Germaniei, în care Felipe Massa i-a cedat victoria coechipierului său Fernando Alonso.

În cazul în care membri consiliului vor decide că Ferrari a apelat la ordine de echipă, Scuderia ar putea fi penalizată în clasamentul constructorilor sau exclusă din cursa de la Hockenheim.

Cu două săptămâni înainte de anunţarea verdictului, Max Mosley, fostul preşedinte al FIA, susţine că Ferrari, Alonso şi Massa ar trebui penalizaţi pentru modul în care au influenţat rezultatul final al cursei.

"Ambele maşini şi ambii piloţi ar trebui să piardă punctele pe care le-au câştigat. Nu fac nicio recomandare, dar pe baza faptelor din acest moment ar fi trebuit să existe şi o sancţiune sportivă, nu numai o amendă. În cazul în care ordinele de echipă sunt aduse în joc, trebuie să impunem o penalizare severă", a declarat britanicul pentru publicaţia germană Welt am Sonntag.

Decizia lui Mosley de a-şi exprima în mod public opiniile în acest caz pot influenţa verdictul final al Consiliului Mondial al FIA, în contextul în care britanicul ocupă în prezent o funcţie onorifică în Senatul FIA, chiar dacă aceasta nu îi conferă nicio putere legislativă.

Influenţa lui Mosley în cadrul FIA este de notorietate după ce acesta a ocupat funcţia de preşedinte al forului mondial în perioada 1993-2009.

Via | Deutsche Presse Agentur

Comentarii (27)

  • rayn380
    hmm
    Se strange tot mai tare lantul....Il cam mustra consiinta pe mosul Max, asta dupa ce i-a penalizat foarte drastic pe cei de McLaren in 2007, pentru paragraful prin care se stipula ca au stirbit imaginea F1.
    4 6
  • @Max Mosley
    "ar fi trebuit să existe şi o sancţiune sportivă, nu numai o amendă."-daca nu isi aduce aminte unde ar mai fi trebuit o asa sanctiune atunci sfatul meu pentru cei de la Ferrari e: renuntati la metoda anterioara si treceti la depasirea SafetyCar-ului ca aveti destui bani :))
    10 4
  • NeoGalaxy
    Ferrari's 1st Eternal Fan
    Frumos Max. Fanii Ferrari iti vor multumi dupa 8 septembrie, asa ca te rog sa declari peste tot ce trebuie sa faca FIA. Eu iti multumesc de acuma pentru ca esti fraier si nu stai in banca ta. Sper sa mai declari in urmatoarele zile cel putin inca 4-5 declaratii de acest gen. Nu de alta dar iti garantez ca FIA va face exact opusul doar din simplul motiv de a spune ca nu i-ai influentat. Sa vedem declaratiile Max.

    Saracul Rayn380, a uitat fair play-ul lui si s-a erijat deja in cel mai mare avocat al lui Max. Probabil... cosmarul din 2007 inca il mai bantuie.
    6 5
  • Schumy fan 4 ever
    bateti campii!!! de o luna de zile va tot spun ca Ferrari, inclusiv pilotii o s-o mierleasca. Desi Mr. Mosley are "scheletii" lui in sifonier asta nu inseamna ca nu are dreptate. Toata lumea greseste, dar ceea ce a facut Ferrari este un act premeditat cu recidiva. Nu va mai certati atata si haideti sa asteptam in pace decizia FIA. PS: Daca Mr. Mosley vrea sa influenteze FIA nu o va face public DAAH!
    6 3
  • NeoGalaxy
    Ferrari's 1st Eternal Fan
    @michael_schumacher: Bai MS, stii ce ma gandesc eu o sa faca Max zilele astea? Vizite la domicilui :)))) Stii la ce ma refer nu? :))))
    6 5
  • Schumy fan 4 ever
    Hmm, bate din poarta in poarta cu o naframa in varf de bat? Imparte zahar si orez la "saraci". Dragi fani F1, incercati sa fiti impartiali. Hai sa o spunem pe sleau: Ferrari a gresit. FIA nu isi permite ca un incident de genul asta sa pateze imaginea Formulei1. Pentru ca daca ei vor lasa nepenalizata pe Ferrari se va crea un precedent si vom vedea din ce in ce mai multe episoade "hockenheim" si nimeni nu isi doreste asta.
    Poate sa se duca Ferrari cu plocoane cu nemiluita...
    4 3
  • =)) Astia sunt chiar copii. Ei cred ca sunt la gradinita, le fura bomboana si se duc la invatatoare sa ii parasca:))) De fapt, fiecare da declaratii ca sa apara prin presa si tv, pentru ca sunt constienti cu totii, ca Ferrari nu va pati nimic. E imposibil sa interzici intr-o echipa ordinele(doar idiot sa fii sa crezi ca in alte echipe nu exista asa ceva; si sunt destui pe site, mai ales fanii mclaren)
    Daca Ferrari va mai primi o penalizare, pun pariu ca Montezemolo o sa faca presiuni cu urmatoarea declaratie: "Retragem echipa din competitie!" Ce mai face FIA? Isi retrage si ea pedeapsa. Formula 1 fara Ferrari inseamna -70% din rating, din bani, din tot ce vedem pe acolo. majoritatea fanilor sunt Ferrari, orice sponsor doreste sa colaboreze cu Ferrari, toata lumea e cu Ferrari. Cand spui Ferrari te gandesti imediat la Formula 1, dar cand spui McLaren Mercedes te gandesti la SLK, SLR si alte masini de strada, cu toate ca n-au nicio treaba cu echipele din Formula 1. Asa ca luati-va adio de la o alta pedeapsa. In plus toata lumea e constienta ca BANII AU PRIORITATE!! Mai ales ca 2010 e un an dificil si s-au retras atatea echipe. Toate declaratiile sunt pentru presa!!!!
    8 2
  • @michael_schumacher
    "FIA nu isi permite ca un incident de genul asta sa pateze imaginea Formulei1"- deci dupa sanctiunea aceea dupa depasirea SafetyCar-ului FIA nu si-a permis sa pateze imaginea echipei McLaren :)) daca se va da seama de asta vor pata mai multe dintr-o singura miscare :))
    "Pentru ca daca ei vor lasa nepenalizata pe Ferrari se va crea un precedent si vom vedea din ce in ce mai multe episoade "hockenheim"- cam asa va fi si-n cazul celalalt: pentru ca i-a lasat nepenalizati cum trebuia vom vedea din ce in ce mai multe depasiri de genul ala. Asta e si motivul pt. care sfatuiesc echipa Ferrari sa treaca si ea la depasirea SafetyCar-ului deoarece amaratele alea de amenzi nu le vor goli buzunarele.
    6 1
  • rayn380
    :))
    "Saracul Rayn380, a uitat fair play-ul lui si s-a erijat deja in cel mai mare avocat al lui Max. Probabil... cosmarul din 2007 inca il mai bantuie."

    Ce-o sa te mai bantuie si pe tine cosmarul provocat de FIA incepand cu 8 septembrie 2010 in dauna eternei tale echipe, Ferrari....sa nu-mi zici tu mie rayn..... Mult timp vei fi bantuit de aceasta frustrare, mult mai mult decat pe mine :P
    3 5
  • @rayn380
    Si daca pe 8 septembrie 2010 Ferrari nu va fi penalizata pe obrajii tai va fi o "rain" de multa durata :)) Scuze ca-i exclud si pe altii! ;)
    6 3
  • rayn380
    xiorel
    asa e pretene, vei vedea "o mare de rain", scurgandu-se pe ai mei obraji :)) Iti trebui mult timp s-o scoti si pe asta??:P Chiar mi se rupe, dar Ferrari merita o astfel de pedeapsa aspra(parerea mea si a multor altora), intrucat vor crea un precedent pentru astfel de faze. Evident ca exista ordine de echipa mai peste tot, chiar daca acestea sunt interzise, dar toate aceste "miscari" se fac mascat, doar cei de sus din echipa sa stie(echipa), strategul, seful, etc. Ferrari vor plati "prostia" cu care au facut aceasta "mutare". Puteau gasi zeci de scenarii "voalate" , nu direct in vazul tuturor, sa-l puna pe Alfonso in fata lui Massa, daca tot au vrut acest lucru si voiau sa fenteze regulamentul. Puteau fi putin mai inteligenti la astfel de faze. Tot ei au creat un astfel de precedent in 2002, mult mai evident ca si acum, mult mai pe fata si daca de atunci, macar la astfel de strategii nu au invatat lectia(cum sa reactioneze), ce mai poti spune..... Repet, prostia uriasa o vor plati, prostia de a nu fi capabil sa generezi in atata timp, o strategie prin care sa-l muti pe Alonso in fata lui Massa....
    2 4
  • Schumy fan 4 ever
    @321xiorel123 Episodul "safety car" a fost rezolvat si a fost cu totul si cu totul altceva. Ce va este asa greu sa pricepeti fani Ferrari? Pilotul a luat o decizie de moment (contestabila ce-i drept), a fost penalizat prea tarziu si astfels-a iscat acest scandal. In cazul "Hockenheim" ECHIPA a dat niste ordine care contravin regulamentului sportiv. Pana acum imi parea rau pt piloti, dar la o gandire mai aprofundata am ajuns la concluzia ca si-au acceptat de la bun incept rolurile si riscurile asupra carora se supun. Sunt platiti pentru sarada asta, asa ca sunt la fel de complici ca cei care au dat ordinele. Mie unul nu mi-au placut aceste "rocade". Ma scuzati fani Ferrari daca v-am ofensat in vre-un fel; din pacate nu asta a fost intentia mea. este greu pentru voi, dar eu va tin pumnii pt ca stiu cum este sa iti sustii pilotul favorit(sau echipa) atunci cand acesta r=trece prin momente mai grele sau asteapta o decizie a FIA.
    4 5
  • Schumy fan 4 ever
    De acord rayn380, "avantajul" pe care l-au castigat in Germania probabil va fi eliminat, ba chiar vor pierde complet contactul cu liderii.
    La o posibila eliminare Alonso "cade" la 40 de puncte distanta de lider. Cam "departe" de a pleca de la egal la egal cum isi doreste el...
    4 3
  • NeoGalaxy
    Ferrari's 1st Eternal Fan
    Sunt cateva scenarii care se pot dezbate pana vedem ce se va intampla pe 8 septembrie. Toate avantajeaza pe cei de la Red Bull, unul singur pe cei de la Ferrari. Deci... Ferrari are cel mai putin de pierdut, cei de la Red Bull au cel mai mult de castigat. Daca fanii McLaren cred ca echipa lor va dezvolta ceva extraordinar in cursele sa zicem de la Spa si Monza atunci da poate le surade situatia. Dar, este foarte putin probabil. Doar ca Ferrari se pot apara foarte usor, iar punctele si le pot recupera foarte usor inapoi. Strategia este foarte simpla si deja s-a discutat despre ea. De cand s-a aflat ca exista o posibilitate ca Ferrari sa-si ia punctele inapoi acele puncte presupus pierdute, ba apar Mosley, ba Raynxxx si ba Lauda isi dau cu parerea. Asta nu inseamna ca baietii de la Ferrari sunt disperati ci tocmai contrariul. Baietii de la Ferrari stiu ce sanse au si nu fac decat sa si le pastreze intacte ceea ce nu-i decat deranjat pe anumiti fani McLaren.

    Evident, vedem in Noiembrie cine a avut dreptate :) Dar eu pariez pe rosu :)
    4 2
  • Schumy fan 4 ever
    @NeoGalaxy Nu numai fanii McLaren sunt deranjati. trist este ca fanii Ferrari se complac cu situatia asta si li se pare normal ca un pilot sa se lase depasit de coechipier. Am trecut si eu pe acolo... Nu inteleg de ce naiba mai alearga pilotii aia pe pista si isi risca viata daca tot se dau ordine cine sa fie primul, cine sa aibe aripa mai jmekera. Trist, trist...
    3 3
  • @michael_schumacher
    "Nu inteleg de ce naiba mai alearga pilotii aia pe pista"-e echivalentul la munca depusa in schimbul unei sume de bani.Imi aduc aminte ca Massa a fost primul care s-a oferit, deci n-a fost o propunere a echipei sale.
    5 2
  • Schumy fan 4 ever
    @maryo37 Ferrari reprezinta maxim 15% din Formula1. Da, pompeaza bani, reclama si fani in acest sport, dar gandeste-te si la TOTI cei care se uita la F1 nu pt Ferrari. Mizeriile pe care le fac o sa-i excluda pana la urma din sportul care i-a consacrat. si sa fim seriosi, Formula1 fara Ferrari este acelasi lucru ca Ferrari fara Formula1. Schimbarea permanenta a regulamentului, concurenta acerba, lipsa de performanta si lipsa titlurilor a facut ca Ferrari sa recurga la giumbuslucuri, acuzatii si declaratii de intimidare(catre FIA). Slabe sanse sa castige...
    2 4
  • rayn380
    neo
    merci ca m-ai inclus in "marea Liga" a celor din F1, alaturi de Max si Lauda...:D Este o onoare pentru mine...:P Thx man...:D
    2 4
  • Schumy fan 4 ever
    @321xiorel123 si in suma aia de bani intra si obligatia de a avea rangul de pilot Nr1 sau Nr2. Pe multi a surprins anuntul ca Massa si-a prelungit contractul cu Ferrari in conditiile in care de la accident nu a mai fost acelasi pilot, nu ca si inainte ar fi fost un mare campion (no offence fani Massa). Din clipa in care a semnat ca pilot nr2 stia ce il paste. Fanii Ferrari din cate vad sunt foarte multumiti de acest aranjament. Revin cu ideea unei formule Ferrari, atunci sa te tii suspans, oare cine o sa castige? Ferrari? sau Ferrari? Alonso? sau Massa? Probabil Alonso(ordine de echipa). Hai ca sunteti penali...
    4 3
  • @michael_schumacher
    Ordinea pilotilor in echipa nu s-a facut inainte de inceperea campionatului ci la jumatatea lui cand rationamentul ,facut pe baza punctelor castigate,a demonstrat ca Alonso mai poate castiga campionatul. Iar rolul lui Massa de acum e numai pe anul asta nu si in celalalt(asta daca va lucra mai bine decat Alonso)
    5 2
  • ctlnmihai
    michael_schumacher
    Ai dreptate . cu o singura completare..Celor de la Ferrari trebuie sa li se permita si introducerea celui de-al 3-lea monopost..Nu de alta dar sa fie siguri vor castiga totul....Si ca sa vada lumea ca pilotii sunt tratati egal in aceasta echipa punctele castigate de-al 3-lea pilot sa fie impartite in mod egal lui Massa si Alonso..
    2 5
  • =)))=))) Formula 1=Ferrari.
    @michael_schumacher(cu toate ca nu meriti acest nickname)Chiar vrei sa-ti explic sau sa-ti desenez ce inseamna Formula 1 fara Ferrari? In primul rand multe mari companii se vor retrage, ceea ce inseamna ca Ecclestone pierde ZECI DE MILIOANE DE EURO!(nu-i convine asta nimanui, bineinteles ca o sa insiste sa fie iertata Ferrari). Drepturile tv au fost semnate pentru 12 echipe, daca raman 11 se anuleaza contractul si Berni iar pierde bani. Bridgestone a semnat contract pentru 12 echipe, daca raman 11, Berni pierde bani... Si iti dau atatea exemple care ar face ca Ferrari sa fie iertata! Sa fim seriosi, sondajele arata ca peste 60% dintre cei care se uita la Formula 1, se uita pentru Ferrari. Lipsa de performanta, unde bre? Matale te uiti la alte curse? In ultimii 10 ani, ferrari cate titluri au castigat la constructori? Vreo... 7?(2000, 2001,2002,2003,2004,2007,2008) Unde e performanta? 2 campioni mondiali care au 6 titluri impreuna(Schumacher 5 si Kimi unu). Ai grija la ce te uiti... Lasa desenele animate.
    Tu esti fan Schumacher si urasti Ferrari? Sa-ti aduc aminte la ce echipa a cunoscut Schumacher gloria si cine l-a facut rege al sportului? Ferrari!!! Sa-ti aduc aminte cum erau cu ordinele de echipa si pe timpul lui Schumacher? Sau le stii? Iar Schumacher al tau, intotdeauna va iubi Ferrari.
    Ordine de echipa au fost si la Button cand echipa i-a spus sa nu-l mai atace pe Hamilton, in Turcia... Situatia era clara! Daca dorea Button putea sa treaca de ciocolata, dar echipa... Hamilton depasese Sfaty Car-ul cu toata cuviinta si la sfarsit ii da o penalizare infecta. Vettel intra ca din pusca in Webber si nu primeste nicio penalizare pentru pilotaj agresiv. Schumacher isi apara pozitia, Bari iese de pe circuit si Schumacher e cel sanctionat. Webber intra ca turbatul in Kova si nu e penalizat. Nu vi se par prea multe erori ale comisarilor de cursa? Deci ce a facut Ferrari e o gluma. Oricum cartile se aranjeaza inainte de cursa si Massa tot trebuia sa cedeze, iar daca nu facea asta isi lua adio de la inca un sezon in Formula 1 sau era schimbat acum in vacanta de vara. Voi traiti in jungla? Mai nou societatea e condusa de bani si asta e tot ce conteaza! Treziti-va la realitate si lasati regulile! Banii conteaza.
    Iar daca FIA continua cu penalizarile Ferrari trebuie sa se retraga si pe urma mai vorbim de consecinte, o sa dea faliment toata Formula 1 fara Ferrari, daca nu sunteti constienti de asta:
    1 n-ati fost in viata voastra la o cursa de Formula 1 si nu stiti cum e pe acolo, habar n-aveti ce inseamna banii.
    2 sunteti fani McLaren.
    6 3
  • ctlnmihai
    Ferrari
    Ferrari nu reprezinta F 1..Cei care pierd prin retragerea lor daca s-ar intampla acest lucru ar fi tot Ferrari....dupa logica unora NBA-ul ar fi trebuit sa se destrame dupa disparitia din top a lui Chicago Bulls dar ,NBA-ul inca mai exista si cred ca are o audienta mai mare decat F1..oricum cei din NBA nu se menajeaza intre ei...
    2 7
  • Schumy fan 4 ever
    @ maryo37 Calmeaza-te ca nu face bine la ficat si inima. Nu eti tu in masura sa imi spui ce nick sa imi pun. Nu ma intereseaza ca imi pui la indoiala cunostintele de F1. Ai inteles TOTAL grestit. Ferrari nu a mai castigat un campionat din 2007(Kimi). Te rog sa iti controlezi nervii si sa iti verifici TU cunostintele in materie de F1. Intradevar in 2008 au castigat titlul la constructori, in rest PAUZA. Dupa venirea magnificului Alfonzo s-a schimbat ceva? din pacte pt o echipa cu atata istorie e trist sa o vezi cum se "zbate" desi au cel mai mare buget(din nou).
    Ferrari a procedat gresit si "rocada" putea fi facuta mult mai subtil. Sper sa plateasca, nu pt ca am ceva cu ei, ci pt ca trebuie dati ca exemplu!
    hai respect
    3 6
  • Schumy fan 4 ever
    Am gasit un lick foarte interesant cu imagini ale tuturor pilotilor care au castigat campionate de-a lungul timului(lipseste Button). E destul de dragut...
    http://members.home.nl/formule1.isnummer1.nl/f1/fotos.html
    4 1
  • iulian
    rayn380
    mai baietas tu chiar esti dea dreptul hilar man din posturile care le postezi se vede clar ca esti disperat dupa 8 septembrie iti curge saliva pe jos si nu mai ai rabdare dar sati spun si ce daca Ferrari va fi sanctionata? incearca la anul daca pierde campionatul anul ista si calmeazate man ca deja ai probleme cum se vedede de tinerel
    5 4
  • ferrari
    Baieti, va cam titiie fundu de frica,nu?Lasa ca e tata Jean acolo sus,si va apara-ca doar si el a facut d-astea cind era la Ferrari.Dar e groasa rau,zau !!!!! Rugati-va si dati acatiste ca poate cine stie,ajuta !.
    3 5

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru