Remember Ayrton Senna - Campionul ar fi implinit 50 de ani

De Mircea Meșter
Publicat Duminica, 21.03.2010
Automarket va prezinta un film in doua parti care are in centru cariera celui care a fost Ayrton Senna. Brazilianul ar fi implinit 50 de ani in 21 martie.

S-a nascut in Sao Paulo in 21 mai 1960 si a reusit sa castige pana la 34 de ani trei editii ale Campionatului Mondial de Formula 1. Sezoanele 1988, 1990 si 1991 au ramas in memoria fanilor sai de pretutindeni, care il considera si acum cel mai mare pilot de Formula 1 al tuturor timpurilor. Insusi Michael Schumacher, cel care a depasit aproape toate recordurile existente in Marele Circ, spunea despre Senna ca este "Regele Formulei 1".

A fost recunoscut nu atat pentru cursele sale, cat pentru tururile extrem de rapide pe care le realiza in calificari, Senna detinand recordul absolut de pole position-uri intre 1989 si 2006. A fost, de asemenea, privit ca unul dintre cei mai buni piloti din istorie in conditii de ploaie, cele mai bune performante ale sale in aceste conditii fiind cursele de la Monaco (1984), Estoril (1985) si Donington Park (1993). Un record care atesta valoarea pilotului Ayrton Senna este inca detinut de regretatul pilot brazilian: numarul de victorii in Marele Premiu al principatului Monaco (6).

A murit in cursa de la Imola din 1 mai 1994, in a treia cursa a sezonului.

REMEMBER AYRTON SENNA - Partea intai.

 

REMEMBER AYRTON SENNA - Partea a doua.

 

MONZA 2000 - Michael Schumacher izbucneste in lacrimi in momentul in care egaleaza numarul de victorii detinut pana atunci de Senna

Comentarii (28)

  • pentru MAGIC SENNA!!!
    CEL MAI MARE PILOT AL TUTUROR TIMPURILOR!!!
    cred ca,daca ar mai fi fost in viata,ar mai fi luat minim inca 2-3 titluri cu Williams,!!!
    Dumnezeu sa te odihneasca in pace!!!!!!!!!!
    20 4
  • Opinie
    RIP the king of F1!

    Multumesc AM pentru clipuri.
    17 2
  • 4 all
    Ar trebui dedicat acest post, tuturor care inca nu sunt convinsi ca Senna e cel mai bun pilot all time. Si aici nu ma refer numai la realizari, ci si cum le-a obtinut...in primul rand cu sufletul si dupa...ati aflat totul(sau aproape totul) in clipurile de mai sus. Cred ca sunt de prisos alte comentarii...bafta pt toti.
    17 3
  • Senna
    Emotionant. Multumiri Automarket.Pentru mine, cu el a inceput F1. Si da, Mike Oldfield se potriveste de minune!
    18 1
  • HONDA + SENNA = LOVE
    Unul pe altul s-au facut campioni!
    respect SENNA, respect HONDA!

    Fata de Shumy care face totul pentru bani, SENNA avea suflet, era OM !

    Alta latura a lui, cum se conduce un NSX la Suzuka in pantofi:

    http://www.youtube.com/watch?v=yAwJsOECGBU

    SENNA the one !
    11 8
  • :(
    Pacat ca a plecat dintre noi mult prea devreme. Mai avea foarte multe lucruri de aratat. Cel mai tare ma enerveaza ca nici pana acum nu se stie concret (sau nu se doreste sa se stie) din ce cauza a murit.
    13 1
  • un adevarat magician cel mai bun
    pacat RIP ..
    14 2
  • rayn380
    Senna
    La fel ca si pentru altii, pentru mine, F1 a inceput o data cu el, cu marele Ayrton Senna, care pe atunci, desi aveam o varsta frageda, concura pentru McLaren, din pricina asta am devenit si inca am ramas fan McLaren, desi de-a lungul timpului au avut diferite motoare. Recunosc ca aceste doua filmulete m-au emotionat intr-adevar....Sa speram ca vom mai avea parte de astfel de piloti...O seara faina tuturor.
    12 2
  • ...
    Dumnezeu sa-l odineasca in pace! A fost, este si va fii un om inegalabil. Mutumim pentru tot!
    11 0
  • SENNA
    SENNA=THE BEST.Cind a murit ,formula 1m-ia parut fada o buna perioada de timp.Nu cred ca se va mai naste altul ca el.Pentru mine nu a existat pilot mai bun,si cu o dorinta de victorie mai mare ca a lui.Odihneasca-se in pace !
    9 2
  • SENNA
    Emotionant! Moartea l-a gasit in apogeul carierei. A fost un OM extraordinar, capabil sa faca si sa dea totul pentru victorie. Ramai mereu in sufletele noastre asule!
    12 0
  • coman norbert
    subiectiv
    sunt distrat de referirile la adresa lui Schumacher.
    privesc formula 1 din 86, am crescut cu Senna, Prost, Schumacher, etc. Dar cu adevarat am devenit fan alaturi de Schumi. Am vazut cursele din 93, 94, 95, anii de nastere a unui mare campion. Am fost suparat in 94 la moartea marelui Senna, doream un duel roata la roata intre cei doi mari adversari, mai ales ca in primele 2 curse Schumi a lovit in orgoliul marelui campion. Anticipam un sezon fierbinte, dar na fost sa fie...
    Pacat. Senna un mare campion. Schumi la fel.
    12 8
  • Interesant, oare adevarat?
    citez de pa Youtube:

    "what i do remember,
    1. 6 month before he died, he said, I'll never quit until i found someone who can replace me.
    2. 4 weeks before he died, he said, becarefull with (Micheal) Schumacher, i see that he can replace me.
    3. the day he accident :( , before the game started, he said; (Micheal) Schumacher will replace me

    RIP , we all miss you so much " RIP King!
    13 2
  • fara cuvinte
    Ce om, ce pilot,ce masini....sper ca este bine acolo unde este,la toti ne este dor de tine.Odihnestete in pace.......THE KING
    9 2
  • sa nu uitam de Schumi
    Senna a fost un mare campion. Si eu am vrut un duel Senna - Scumacher. Poate nu gresesc spunand ca Schumacher (intr-un mod sportiv, plin de fair play) se face vinovat, in parte, de tragicul accident din '94. Am inregistrarea cursei de atunci si am revazut-o de nenumarate ori. Senna daduse in sfarsit de un pilot cel putin la fel de rapid ca si el. Era ranit in orgoliu si asta l-a impins peste limitele sale. Schumi intr-un Benetton ii sufla in ceafa campionului. Iar acesta a fortat. La asta s-a adaugat o garda la sol prea mica plus lipsa de securitate a masinilor de atunci. Din masina lui Schumi se vede cum ies scantei si cum derapeaza masina din fata ( a lui Senna).
    7 5
  • Senna
    Chiar daca sunt fan Ferrari, mi-am placut foarte mult de Senna, Primul pilot pe care l-am indragit, apoi a fost Schumacher iar acum Alonso. Pt mine acesti 3 piloti au reprezentat Formula 1 din anii 80 pana in prezent.
    5 4
  • salutare
    Daca era H.A.N.S,pe vremea aceea!
    Nu mai puneti semnul egal intre SENNA si schumacher,pentru ca cei doi nu suporta comparatie!!!SENNA,ii este superiror din toate punctele de vedere!!!
    7 5
  • ayrton
    a fost cel mai mare.cei buni se duc primi. Magic Senna
    4 3
  • Dumnezeu sa-l odihneasca
    Pentru mine Formula 1 a inceput cu Senna. Lui ii datorez pasiunea si dragostea nu doar pentru McLaren ci si pentru sporturile cu motor in general. Nu voi uita niciodata emotiile finalului de cursa de la Monaco, in care a rezistat eroic in fata lui Nigel Mansell.
    Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l pastreze mereu printre ingerii Lui!
    7 2
  • RESPECT, SENNA
    La orice echipa ar fi concurat, a fost mereu respectat de toti! Si pe buna drepatate!
    6 2
  • senna
    Senna putea sa aiba 10 hans-uri pt ca moartea a survenit din alte cauze nu a decelerarii.O bucata din suspensie ia perforat casca ,in rest pe corp nu avea traumatisme foarte grave.
    Si da a fost un campion ,nu stiu cand o sa mai avem ocazia sa vedem dueluri ca atunci.Eu eram mic cand a murit Senna ,dar eram deja fan F1
    4 1
  • @comparatii
    Sa-l compari pe Senna cu Schumacher este ca si cum ai incerca sa-l compari pe Elvis Presley cu Michael Jackson. In opinia mea toti acesti oameni sunt unici in felul lor. Nu are rost sa-i comparam, sa-i lasam si sa-i acceptam asa cum au fost si cum sunt.
    12 1
  • Regele Formulei 1
    4 2
  • senna
    ... să-i tinem pumnii lui Bruno, el v-a duce numele Senna mai departe...
    6 3
  • Regele F1
    Nu inteleg de ce nimeni nu a avut curajul pana acum sa realizeze un film despre Senna.Cred ca ar avea un mare succes la public.Ar fi un film presarat cu de toate:actiune,suspans,intrigi si de ce nu [ca doar va fi un film] teoria unui posibil complot asupra lui Senna.Kusturica a avut curaj si a facut un film cu Maradona,el insusi declarandu-se un fan al acestuia.Poate intr-un viitor nu prea indepartat va aparea si un film cu senna.
    3 1
  • webber
    coparatie posibila
    Se pot compara Senna cu Michael Schumacher. Au fost pe aceeasi pista cu masini aproximativ egale (poate a lui Senna doar un pic mai buna) multe curse la rand. Si Schumacher, capatand experienta, devenea din ce in ce mai rapid, aliniind in cursa tururi mai bune decat ale lui Senna. Cine a vazut cursele de atunci si nu este "prea nostalgic" cand vine vorba de marele campion Senna, nu inchide ochii la acest lucru.
    3 2
  • comparatie
    ...in 1993 Senna pilota un McLaren Ford iar Schumacher un Benetton Ford. Principala problemă este că motorul Ford destinat echipei McLaren era in configuratia client pe când cel furnizat pt Benetton era mult mai evoluat, cu supape actionate pneumatic (foarte nou la acea vreme) etc. De asemenea cu siguranţă era diferenţă şi între şasiurile celor două echipe, chiar dacă diferenţa de performanţă nu era semnificativă...de aceea într-adevăr performanţele din calificări şi din curse erau în favoarea lui Schumacher.
    ...să ne reamintim şi sezonul 1995 când Benetton şi Williams erau motorizate de Renault (cu aceeaşi specificaţie a motorului). Şasiul Williams era net superior şi de aceea Damon Hill domina calificările. În cursă însă Schumacher era mult mai constant şi a dominat acel sezon...
    0 1
  • SENNA + HONDA
    ACTIVITATEA HONDA IN SPORTURILE CU MOTOR

    Formula 1: Statistici

    Mari Premii disputate:
    341 (886 inclusiv echipele client)


    Debut in F1:
    Germania 1964


    Victorii:
    72 (August 2006)


    Primul pole-position:
    J. Surtees, Italia 1968


    Prima victorie:
    R. Ginther, Mexic 1965


    Pole-position:
    77


    Clasari pe podium:
    174


    Tururi rapide pe cursa:
    57


    Total puncte acumulate:
    1.587,50 (4,65 puncte/cursa)


    Abandonuri:
    333 (38%)



    Titluri mondiale la piloti:
    5 (1987: N. Piquet; 1988: A. Senna; 1989: A.Prost; 1990: A. Senna; 1991: A. Senna)


    Titluri mondiale la constructori:
    6 (1986: Williams; 1987: Williams; 1988: McLaren, 1989: McLaren, 1990: McLaren, 1991: McLaren)


    Honda in Formula 1:
    1964: Honda (pilot Bucknum)
    1965: Honda (piloti: Gither, Bucknum)
    1966: Honda (piloti: Ginther, Bucknum)
    1967: Honda (piloti: Surtess)
    1968: Honda (piloti: Surtess, Hobbs)
    1983: Spirit Honda (pilot: Johansson)
    1984: Williams Honda (piloti: Rosberg, Laffite)
    1985: Williams Honda (piloti: Rosberg, Mansell)
    1986: Williams Honda (piloti: Mansell, Piquet)
    1987: Williams Honda (piloti: Mansell, Piquet);Lotus Honda (piloti: Senna, Nakajima)
    1988: McLaren Honda (piloti: Senna, Prost); Lotus Honda (piloti: Piquet, Nakajima); 1989: McLaren Honda (piloti: Senna, Prost)
    1990: McLaren Honda (piloti: Senna, Berger)
    1991: McLaren Honda (piloti: Senna, Berger); Tyrrell Honda (piloti: Nakajima, Modena)
    1992: McLaren Honda (piloti: Senna, Berger)
    2000: B·A·R Honda (piloti: Villeneuve, Zonta)
    2001: B·A·R Honda (piloti: Villeneuve, Panis); Jordan Honda (piloti: Frentzen, Trulli, Zonta, Alesi)
    2002: B·A·R Honda (piloti: Villeneuve, Panis); Jordan Honda (piloti: Fisichella, Sato)
    2003: B·A·R Honda (piloti: Villeneuve, Button, Sato)
    2004: B·A·R Honda (piloti: Button, Sato)
    2005: B·A·R Honda (piloti: Button, Sato, Davidson)
    2006: Honda (piloti: Button, Barrichello); Super Aguri (piloti: Sato, Ide, Montagny, Yamamoto)
    2007: Honda (piloti: Button, Barrichello); Super Aguri (piloti: Sato, Davidson)
    2008: Honda (piloti: Button, Barrichello); Super Aguri (piloti: Sato, Davidson)


    Piloti care au castigat
    cu Honda in Formula 1:
    A. Senna (Lotus, McLaren) - 32 victorii
    N. Mansell (Williams) - 13 victorii
    A.Prost (McLaren) - 11 victorii
    N. Piquet (Williams) - 7 victorii
    G. Berger (McLaren) - 3 victorii
    K. Rosberg (Williams) - 3 victorii
    R. Ginther (Honda) - 1 victorie
    J. Surtess (Honda) - 1 victorie
    J. Button (Honda) - 1 victorie


    Echipe care au castigat
    cu Honda in Formula 1:
    McLaren - 44 victorii
    Williams - 23 victorii
    Honda - 3 victorii
    Lotus Honda - 2 victorii



    Amanunte pe < http://www.hondafan.ro/motorsport.php?id=3 >
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru