Toyota: "Nu vrem o limitare a bugetului"

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 01.06.2009
John Howett explica cerintele formulate de echipe in privinta inscrierilor conditionate in sezonul 2010, printre acestea numarandu-se refuzul de a accepta un buget maxim anual.

Toate echipele actuale s-au inscris vineri in sezonul 2010 al Formulei 1, solicitand insa forului mondial modificarea regulamentului tehnic.

John Howett, presedintele Toyota, a dezvaluit insa ca echipele nu s-au inscris individual, ci sub forma unei singuri cereri in numele FOTA. "Am facut o singura cerere de inscriere pentru toate cele 9 echipe care sunt in prezent membre ale FOTA", a explicat Howett in cadrul unui interviu acordat publicatiei Autosport.

Principala nemultumire a echipelor ramane in continuare implementarea unui buget maxim anual incepand din sezonul 2010. Desi anterior s-a speculat ca echipele vor accepta un buget maxim de 40 de milioane de lire sterline incepand din sezonul 2011, Howett sustine ca niciuna dintre echipe nu se gandeste la o astfel de posibilitate.

"FOTA a ajuns la o intelegere concreta in privinta unei metode foarte constructive pentru reducerea costurilor. Dar in acest moment nu cred ca exista vreo discutie despre un buget maxim", a adaugat britanicul.

De asemenea, echipele au conditionat inscrierea in sezonul 2010 de semnarea noului Acord Concorde pana cel tarziu pe 12 iunie, iar Howett considera ca parafarea actului nu este impiedicata in prezent de nicio neintelegere.

"Lucram de mai bine de 6 luni la acest acord impreuna cu detinatorul drepturilor comerciale, asa ca nu vorbim despre maturitatea documentului. Nu vedem niciun motiv pentru care sa nu fie cazul. Este un document profesionist si echilibrat. Probabil exista o reticenta ca acesta sa fie semnat", a mai spus Howett.

Oficialul echipei Toyota sustine ca echipele nu au facut niciun fel de propunere in privinta regulamentului pentru sezonul 2011, intrucat prioritatea numarul 1 este reprezentata de Acordul Concorde. "Intre membri FOTA exista o viziune clara a viitorului, dar in situatia actuala am propus o revizuire a regulamentului pentru 2010 derivata din actualul regulament si avem intentia clara de a semna Acordul Concorde care va stabiliza intregul sport. Odata ce facem acest lucru, putem incepe imediat sa discutam despre integrarea noilor echipe".

Desi initial s-a speculat ca Williams va fi reprimita in cadrul FOTA ca urmare a inscrierii tuturor echipelor in sezonul 2010, Howett spune ca situatia nu s-a schimbat, intrucat echipa britanica nu a pus nicio conditie pentru inscriere. "Nu cred ca situatia se schimba. Inscrierile noastre sunt conditionate de acceptarea propunerilor noastre.

Din cate stiu, Williams s-a inscris in campionat conform actualului regulament si a optat pentru bugetul maxim anual".

Oficialul echipei Toyota a sugerat ca, in cazul in care FIA nu va accepta propunerile FOTA, team-urile se vor retrage si competitie si vor cauta alte alternative in sporturile cu motor. "Evident, nu pot comenta in numele celorlalte echipe. Ar trebui sa avem o noua intalnire, dar anumite echipe simt ca, daca actualele cerinte nu sunt satisfacute, va trebui sa luam serios in considerare alternativele pe care le avem", a mai spus el.

O alta speculatie din presa internationala este ca anumite echipe ar putea concura in sezonul urmator cu 3 monoposturi, dintre care unul pilotat de un debutant absolut in Formula 1. Desi FOTA nu mentioneaza nimic despre aceasta ipoteza in conditiile inscrierii, Howett spune ca echipele nu s-ar impotrivi unui astfel de proiect. "Nu cred ca exista asa ceva in propuneri, dar daca exista anumite ingrijorari si daca FIA si Berne Ecclestone vor sa opereze Formula 1 cu mai multe masini suntem dispusi sa facem asta".

Via | Autosport

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru