Verstappen încheie sezonul 2020 al Formulei 1 cu o victorie în Abu Dhabi: Bottas și Hamilton au completat podiumul

de Daniel Popescu
Duminica, 13.12.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Max Verstappen a câștigat ultima cursă a sezonului de Formula 1 de la Abu Dhabi, în care Mercedes a completat podiumul prin Valtteri Bottas și Lewis Hamilton. Ferrari nu a obținut niciun punct, iar McLaren a terminat pe locul trei în clasamentul constructori.

Sezonul 2020 al Formulei 1 a ajuns la final după un maraton de 17 curse desfășurate pe parcursul a mai puțin de șase luni. Poate și din acest motiv, Marele Premiu din Abu Dhabi a fost lipsit de evenimente cu adevărat spectaculoase, mai ales că principalele ingrediente au fost unele emoționale, generate de numeroase despărțiri în perspectiva sezonului 2021. 

Startul a fost unul dintre cele mai liniștite din acest sezon, în contextul în care primii 8 piloți de pe grila de start și-au păstrat pozițiile cucerite în calificări.

Max Verstappen a lăsat senzația că a demarat mai greu, dar a reușit să rămână pe primul loc în fața lui Vlatteri Bottas și Lewis Hamilton, cu Lando Norris, Alexander Albon și Carlos Sainz pe următoarele poziții.

În a doua jumătate a plutonului, Sebastian Vettel a reușit să-l depășească pe coechipierul Charles Leclerc la start și să urce astfel pe locul 12. Prima parte a cursei a fost animată de duelul dintre Norris și Albon, câștigat relativ ușor de pilotul celor de la Red Bull, care a urcat astfel pe locul 4 în turul 6.

ABANDONUL LUI PEREZ DECLANȘEAZĂ PRIMA INTRARE LA BOXE

Plecat din spatele plutonului, Sergio Perez a urcat treptat până pe locul 16 și spera să obțină puncte pentru a ajuta Racing Point să termine sezonul pe locul trei în clasamentul constructorilor, însă mexianul a abandonat în turul 11 din cauza unei defecțiuni tehnice la motor.

Safety Car-ul a intrat pe circuit, iar echipele de top au reacționat prompt: numeroși piloți au intrat la boxe pentru a înlocui pneurile medium sau soft cu cele de compoziție hard.

Verstappen a revenit pe prima poziție în fața lui Bottas, Hamilton și Albon, cu Daniel Ricciardo propulsat pe locul 5, întrucât pilotul Renault a început cursa cu cauciucuri hard. 

STRATEGIE INEXPLICABILĂ LA FERRARI

Vettel (hard) și Leclerc (medium) au rămas de asemenea pe circuit și au progresat până pe 7 și 8. La reluarea cursei, Sainz a trecut de Leclerc si Vettel, in timp ce Stroll si Gasly l-au depasit pe Leclerc.

De altfel, strategia adoptată de Ferrari a fost una inexplicabilă. Ambii piloți au rămas pe circuit și au revenit în spatele plutonului atunci când au efectuat în cele din urmă opririle la boxe: Leclerc pe 19 în turul 23 și Vettel pe 15 în turul 34. Ultimul care a intrat la boxe a fost Riciardo în turul 39, care a revenit pe locul 7.

FINAL DE SEZON CU MULTE DESPĂRȚIRI

Între timp, Verstappen și-a consolidat poziția de lider cu un avans de peste 11 secunde, astfel că a trecut fără emoții primul linia de sosire și încheie sezonul cu o victorie pentru Red Bull.

Despărțiți de numai o secundă, Bottas și Hamilton au completat podiumul, astfel că Bottas și-a trecut în cont titlul neoficial de vice-campion. Albon a obținut locul 4 pentru Red Bull, iar McLaren a reușit să termine pe locurile 5 și 6 prin Norris și Sainz.

Performanța permite echipei britanice să încheie sezonul pe locul trei în clasamentul constructorilor, în contextul în care a recuperat cele 10 puncte care o despărțeau de Racing Point.

Sainz se pregătește acum de o nouă carieră la Ferrari, iar spaniolul va fi înlocuit de Daniel Ricciardo, care a încheia pe locul 7 pentru Renault, echipare care de anul viitor își va schimba numele în Alpine. Ultimele locuri în puncte au fost obținute de Gasly, Stroll și Ocon. Între timp, Ferrari încheie sezonul pe locurile 13 și 14 prin Leclerc și Vettel.

Germanul părăsește astfel Ferrari fără să obțină puncte în etapa finală și speră să înregistreze progrese anul viitor la noua sa echipă, Aston Martin, numele sub care va concura Racing Point. 

ABU DHABI - REZULTATE CURSĂ

Comentarii (38)

  • Felicitări McLaren ! Dumnezeu te loveste când nu te aștepți (Racing {point} Mercedes)
    9 0
  • Aurel Craciun
    Hamilton nu a fost 100% recuperat, doar mândria lui la făcut să concureze azi. Bun pilot, caracter oribil
    33 20
  • Adrian
    Hamilton nu a fost 100% caracter frumos la lăudat pe verstappen și verstappen ia spus că e cel mai bun doar hateri care nu îl suportă pe Hamilton comentează aiurea
    11 50
  • Se incheie inca un sezon plictisitor.
    Pe scurt:
    - felicitari Mercedes, HAM si BOT
    - mentiuni speciale VES, PER, RUS, RIC, SAI
    - Interesanta evolutia McLaren si Racing Point
    - rusinica Ferrari (la toate capitolele) - sper sa schimbe ceva, locul 6 in campionat pentru resursele lor este ireal
    - Sper ca anul viitor Red Bull sa gestioneze ok motoarele Honda, Ferrari sa se reinventeze, McLaren sa treaca usor la motorul Mercedes iar ALO sa faca un sezon bun la Apline :).
    Toate cele bune fanilor de aici si sa ne auzim cu bine in 2021
    41 10
  • Cei mai buni piloti: Hamilton, Verstappen, Perez
    Bufonii sezonului: Vettel, Albon, Latifi
    Pilotul revelatie: Gasly
    Echipele sezonului: Mercedes, McLaren
    Cea mai slaba echipa: Ferrari
    Mascaricii sezonului: Racing Point
    Cursa anului: Turcia
    14 24
  • vettel la Balaceanca
    vettel cheliosul a terminat in glorie perioada ferrari
    12 24
  • Scrisoare pentru Mos Craciun
    All I want for Christmas is Checo at Red Bull
    20 10
  • Bravo, Mclaren! Racing Point s-au prabusit fara Perez. Vin vremuri grele pentru stroll si vettel.
    20 11
  • Marele Georgica tot la coada vacii
    7 27
  • @@
    Unde ar fi fost și Hamilton, pe Williams !
    41 12
  • Un singur lucru: Bravo McLaren. Britanicii au reusit sa-i invinga pe "vopsitii" de Racing Point! Iar anul viitor, Red Bull va avea viata grea cu McLaren Mercedes pentru locul 2! De abia asteapta Ricciardo sa se bata cu "cap de broasca" Verstappen! Ne asteapta un sezon foarte interesant! Iar Haas, Williams si Alfa Romeo cheltuie banii de pomana! Cred ca s-ar hrani o tara africana intr-un an intreg cu banii aruncati pe geam de aceste trei echipe!
    26 13
  • @Adrian
    Măi Robert, tu chiar nu te întrebi de ce toate postările tale strâng mânuțe roșii cât cuprinde ?
    9 8
  • R.I.P. 202O!
    11 4
  • Bottas are podiumuri cu Williams.Hill si Villeneuve sunt campioni cu Williams. Georgica a strans 0 puncte in 2 sezoane.
    8 31
  • @Scrisoare pentru Mos Craciun
    Albon ramane la Red Bull. Albon si Georgica sunt cazuri sociale
    8 20
  • Well done, Mclaren and Hamilton !
    12 11
  • RIP F1!
    Pilotul care a terminat sezonul pe 4 ramane fara echipa. Rusine vettel! Rusine aston martin! Rusine F1!
    21 13
  • Marti este testul pentru tinerii piloti la care participa si adolescentul Fernando Alonso
    35 4
  • Vettel zis Mr. Spin
    Grazie Ragazzi, Forza Ferrari!
    8 6
  • ANONIM-VECHI
    Un sezon 100%mercedes,restul nu mai conteaza.un plus pt conducerea Mclaren.mclada.Sa speram ca vor fi 3 sau 4 echipe cu sanse la victorii la anu
    4 2
  • Costel
    Cam multe labute rosii la toate comentariile :)))
    8 2
  • @
    Daca tu poti face asemenea comparatii, este cat se poate de clar cam cat pricepi din F1 ! Zero !
    3 6
  • Ce ar fi fost daca Verstappen ar fi avut masina de azi macar jumatate de sezon ? Poate vom afla la anu' raspunsul.
    10 2
  • Pentru această victorie și întreaga sa luptă cu cei de la Mercedes doresc să-l felicit pe Verstappen! L-aș compara cu-n luptător ce-a luptat cu sabie de fier împotriva a 2 adversari cu săbii de oțel. Cu toate că "sabia" nu a făcut mare lucru a arătat că știe să mânuiască o "sabie".
    15 9
  • Aurel Craciun
    @mavrick
    Sunt alți piloți care au luptat cu săbiuțe de lemn. Și au arătat ce pot face cu o spadă
    13 4
  • https://www.instagram.com/p/CIvt32yjD2C/?igshid=1ky8s9adrgg7o
    4 0
  • Adrian
    Pe mn mă cheamă Adrian dar mi-a spus părerea că Verstappen a luat locul 1 degeaba Nu ia luat locul 2 nici lui Bottas degeaba a luat acum in zilele următoare va da că Hamilton va rămâne la Mercedes și la anu iar o să rupă Hamilton și la anu in marele premiu al Angliei apare pe traseu numele lui Hamilton
    3 13
  • @Aurel Craciun, să zicem... și îi compari pe aceia cu Verstappen care de multe ori le-a dat emoții celor de la Mercedes? Ca să-ți dai seama de talentul și munca lui avută anul ăsta compară-l cu coechipierul lui care-n calificări era chiar și cu o secundă mai lent iar în cursă cu un tur în urmă. E greu de realizat cât a tras de mașina aia pt.un rezultat mai bun?
    12 3
  • Bernie
    S a incheiat un sezon dezastruos in F1..Dominatia Mercedes a devenit gretoasa dar nu e vina lor ca dupa 6 and de regulament celelalalte echipe sunt praf.In proving a pilotilor me am cam lamurit cum sta treaba..Hamilton place sa place la "negrii" lui si sa si vada linistit de banii si de viata lui ca n o sa fie in veci cel mai bun in f1 cu toate recordurile lui..Rusell a demonstrat ceea 'ce trebuia demonstrat...Bottas=sclavete...Vettel=Praf de stele. .Leclerc=slab...Kimi=Piloteaza ptr bani...Are familie de intretinut...Perez Sainz Norris Gasly Occon Ricci =doar buni...Verstapen=De departe cel mai bun Din generatie...S a mai copt si I a venit mintea la cap..Ii spulbera pe toti..Restul=umplutura..Sarbatori fericite tuturor si sa ne regasim sanatosi la anul..
    11 17
  • În primul rând trebuie felicitată echipa Mercedes. Hamilton nu a demonstrat nimic anul acesta. Maşina a fost atât de bună încât nu a avut cu cine concura, lucru demonstrat inclusiv de Russell. D.p.m.d.v. pilotul campionatului a fost Verstappen urmat de Perez. De apreciat şi Gasy. Ferrari....fără comentarii, ieri Räikkönen a arătat încă o dată nivelul la care a ajuns căluțul cabrat.
    13 6
  • Costel
    Ave Sebastian!

    https://youtu.be/aCi5tOKuGr4
    3 2
  • @Costel
    In timpul cantatului, Vettel a facut "lap record" fara sa-si de-a seama :)) Oricum, frumos gestul - mai ales ca a vorbit (cantat) in italiana.
    10 2
  • Aurel Craciun
    @Mavrik
    Voi citiți doar printre rânduri.
    Indirect recunoști cât de bun era (sper să mai fie) Alonso
    @Adrian
    Vertappen nu a câștigat degeaba. A arătat cât de bun este. Nu întotdeauna rezultatul final este cel dorit și e greu să repari într-o noapte ceea ce e "construit prost" într-un an.
    Dar ca și Costel tu îl vezi doar pe favoritul tău.
    Toți piloții din Formula 1 sunt foarte buni, demonstrație făcută de Russel.
    Partea frumoasă cu Russel e că a demontat mitul superpilotului (nu e vorba doar de Hamilton).
    9 3
  • Stai liniştit Aurel Crăciun. Adrian e conştient că Hamilton nu e așa de bun dar omul pare că recită o poezie tocmai pentru a se convinge că Hamilton e cel mai cel. Dacă Hamilton era cel mai bun pilot de pe grilă, tinând cont că a condus cea mai bună maşină de pe grilă, ar fi trebuit să aibă 26 de puncte în fiecare cursă, ceea ce nu s-a întâmplat. Dacă am fi obiectivi, am recunoaşte că Russell a pilotat "mai curat" (fără blocarea roţilor, depășirea pistei sau scoaterea în decor a unor adversari-vezi Albon) monopostul MB decât Hamilton.
    9 3
  • Costel
    D-le Radu,
    va marturisc faptul ca dupa ultimul week-end de F1 al acestui an mie mi-au ramas intiparite pe retina doar doua borne,
    dar ce borne atat din perspectiva acusticii cat si a emotiei degajate:

    https://youtu.be/L96tYRRF1qI

    si nu in cele din urma

    https://youtu.be/oEG9oqLlSek

    .....restul ii numa tacere pana-n martie viitor.....
    2 1
  • Costel
    *va marturisesc
    0 0
  • @Aurel Crăcănat, citesc pe unde te duce pe tine mintea dacă așa crezi și așa vrei! Crezi că mă doare și mă descurajează cuvintele tale? :)))) S-o crezi tu! Ține minte că psihicul meu are o parte din filozofia tobei: cu cât lovești mai tare cu atât e auzit mai în depărtare.
    Sărbători fericite tuturor!
    3 3
  • Aurel Craciun
    @Mavrik
    ...
    Poate o să înțelegi. Sau poate nu
    3 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru