Vettel, în pericol: FIA anunță o investigație pentru incidentul cu Hamilton de la Baku

de Daniel Popescu
Joi, 29.06.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
FIA a lansat o investigație cu privire la penalizarea primită de Sebastian Vettel în cursa din Azerbaidjan în urma incidentului cu Lewis Hamilton care s-a petrecut sub Safety Car.

Incidentul petrecut între Sebastian Vettel și Lewis Hamilton în timp ce rulau sub Safety Car în Marele Premiu al Azerbaidjanului este departe de a se încheia.

În timp ce rula sub Safety Car, Hamilton a ieșit dintr-un viraj și a părut să încetinească, iar Vettel nu a avut timp să frâneze și l-a lovit ușor din spate. Revoltat din cauza atitudinii rivalului său, Vettel a ajuns paralel cu Hamilton și apoi a intrat ușor intenționat în britanic, fiind ulterior penalizat cu 10 secunde stop-and-go.

Presa internațională a relatat ulterior că, inițial, comisarii de cursă au fost tentați să-l suspende pe Vettel din cursă, însă au ezitat pentru a nu influența lupta pentru titlu.

FIA a anunțat însă că a deschis o anchetă prin care va stabili dacă Vettel trebuie penalizat suplimentar pentru incident, în cazul în care se va dovedi că l-a lovit în mod intenționat pe Hamilton. Situația va fi analiza săptămâna viitoare, iar rezultatul anchetei va fi anunțat înainte de Marele Premiu al Austriei, programat în 9 iulie.

"În urma incidentului [...], FIA va examina luni, 3 iulie, cauzele incidentului pentru a evalua dacă este necesară o sancțiune suplimentară.

Un comunicat cu privire la rezultatul acestui proces va fi făcut public înainte de Marele Premiu al Austriei", menționează forul mondial într-un comunicat.

Vettel a susținut după cursă că nu a comis nicio greșeală și a sugerat că l-a lovit fără intenție pe Hamilton din cauza faptului că i-a arătat pumnul și a pierdut controlul volanului.

Via Motorsport

Comentarii (48)

  • intentia lui vet a fost evidenta, chiar el a recunoscut ca nu a fost o manevra necesara...
    28 14
  • Eu nu mi-as dori ca Vettel sa sufere alte penalizari deoarece va fi victimizat in eventualitatea c-o sa castige titlul
    14 12
  • Cea mai buna pedeapsa ar fi ca viitoarea cursa sa conduca un McLaren.
    35 11
  • SUSPENDAT si gata in Austria.
    17 33
  • @Chul De ce nu suspendat pana la sfarsitul campionatului ? Asa esti sigur ca-ti iese campion cocalarul !
    25 26
  • Exact cum am mai spus si in alte comentarii chiar daca este off topic, Hamilton Lewis nu va avea niciodata clasa lui Schumacher si a lui Vettel cand vine vorba de depasiri.Poate sa depaseasca toate recordurile in F1 nu are aceeasi clasa, nici cu Alonso nu se poate compara.Se vedea CLAR pe BAKU cum Vettel pe viraje era net superior lui Hamilton, iar pe linia dreapta venea Hamilton cu 340 km/h!!!Ca sa nu mai zic ca mai cerea ajutorul si lui Bottas, daca as fi ca Bottas avand in vedere sansa care o are acum pilotand un monopost net superior celorlalte de pe grila, l-as rupe pe Hamilton.
    36 22
  • Se vede CLAR de dinainte de BAKU ca Logon este fan Schummacher si/sau Vettel, iar parerea lui este net superioara altora, si nesubiectiva.
    Te-ai gandit vreodata ca poate sasiul Ferrari e mai bun decat cel de la Mercedes, sau poate ca masina a fost setata mai bine pe partea virajata a circuitului? Pe linia dreapta si Alonso a avut viteza mai mare ca Vettel (350.1km vs.349.2km).
    19 19
  • Vettel superior lui Hamilton la depasiri = gluma de 1 aprilie.Comentariile fanilor fetitei reamintesc de emisiunea Copii spun lucruri trasnite.
    17 28
  • Nu as dori sa fie penalizat, Rosberg a comis acte mult mai periculoase decât Vettel împotriva lui Hamilton. Sper sa își ia doar o amenda serioasă. Chiar și prin actul sau nesportiv, Vettel a animat cursa.
    25 7
  • E un articol in Gazzetta dello Sport care se sugereaza ca actuala investigatie i se datoreaza lui Jean Todt, ce se pare ca e suparat ca dupa ce e a lucrat la imbunatatirea sigurantei pilotilor, Vettel a avut atitudinea din cursa si mai mult decat atat, dupa cursa nu si-a recunoscut vina.
    14 6
  • dubfire cocalarul siteului
    8 15
  • Eu nu vad in ce fel si-a aratat Vettel la sua clasa.....Hamilton , in primul an de F 1 s-a luptat cu un dublu campion mondial
    11 9
  • Si inca ceva..Vettel n-o sa fie niciodata un Schumacher, chiar daca o sa-i doaboare recordul la titluri, desi acest lucru mi se pare imposibil pentru orice pilot..
    11 7
  • Se pare ca Ron Dennis e gata sa-si vanda partea de actiuni Mclaren
    10 2
  • @hami, dar n-ar fi mai correct sa si-o ia ambii? Ambii au facut-o intentionat si cu atat mai mult Ham a provocat tot rahatul asta. Ce toti ii cauta celui ce a fost provocat. Partea cea mai proasta e ca astfel de tampenii Ham, a mai facut si in alte randuri si cu alti piloti, unii iata ca raspund mai dur. In cat priveste de Rosb., ti-as sugera sa privesti lucrurile asa cum sant ele si fara ai tine parte favoritului. A raspuns ca si Vettel, pentru ca omul asta e infect si nu ia minte altfel.
    Daca se cauta dreptate, atunci DREPTATE sa fie!
    14 12
  • Va plangeteati ca în F1 nu este spectacol ca nu mai sunt depășiri si dueluri roata la roată. În Azerbaidjan am avut spectacol chiar dacă prin aceasta controversă. Sa ii execute pe amândoi ca au îndrăznit să iasă din tipare. Sa îmi spuneți și mie : ce pericol era la 50 km/h? A murit cineva? Pai F1 fără incidente nu mai e F1. Dacă la cel mai mic semn de rivalitate fanii si FIA s-ar pe piloti implicați dintr-un incident puțin mai neortodox cum Dumnezeu mai vreți spectacol? Sa puna roboti in locul piloților să se interzică depasirile campionul mondial sa fie tras la sorți înaintea începerii sezonului ca toată lumea să fie mulțumită.
    23 3
  • In Austria fara Hamilton si Vettel, asta e solutia.
    6 13
  • @jorj
    Faptul ca iti doresti tu sa fie pedepsit Hamilton...e dorinta ta personala.
    Cauta Singapore 2012, vezi ce a facut Vettel in spatele SC si daca a primit vreo pedeapsa.
    11 9
  • @Hakk, tu si restul sustineti ca Ham a facut correct? eu as vrea sa vad logica ta.
    6 9
  • GrosJan
    Vettel a facut precum jucatorul acela de fotbal care primeste un cot in nas asa in joaca iar el se intoarce si da un sut in cap. Normal ca primeste rosu. Eu insa as da si 'micilor' instigatori o pedeapsa serioasa, pentru ca ei sunt cei care rup echilibrul fragil al fair play-ului.
    10 7
  • Stefan
    https://www.youtube.com/watch?v=79D0axLDw30
    1 0
  • eu zic ca vettel a procedat ca un barbat,piz.. de ham la provocat si sa mai si plans,poate asta ia fost si strategia stia ca vettel cedeaza usor si doar asa poate il facea cu o suspendare de cursa sa o penalizare in cursa..
    6 9
  • Nacional
    Sincer nu inteleg cum puteti compara incidentele din cursa cu acest incident sub Safety Car unde sunt reguli clare. Am urmarit declaratiile unor fosti piloti care au afirmat ca in acest incident vina exclusiva o are Vettel deoarece Hamilton, pilotul din fruntea coloanei sub Safety Car da ritmul mai ales ca in aceeasi curba tot sub Safety Car Hamilton a procedat la fel si nu a fost niciun incident.
    8 6
  • @jorj
    E dreptul celui din fata ta sa incetineasca _ atentie, nici macar nu a franat - daca intri in el, e vina ta ca nu ai fost atent.
    Lewis nu e primul pilot care a procedat asa si nu s-au dat pana acum pedepse.
    In trafic, cand te trezesti cu cel din fata ca franeaza brusc, ce faci? II tragi o injuratura in gand, dar e dreptul lui.Daca intri in el, e vina ta .
    Dar sa te duci in lateral si sa-l scoti de pe carosabil....parca e cam mult.
    12 9
  • pe site-ul oficial f1 e un articol + clip cu incidentul si explicatia. daca vrei varianta nepartinitoare. dar nu o sa-ti placa ce spun aia acolo.
    3 3
  • lolescu
    @Nacional
    'pilotul din fata da ritmul', dar Hamilton a facut mai mult de atat acolo. Era pe iesire din viraj unde NU te astepti sa franeze cel din fata chiar sub Safety Car. Vulpoiul de Ham a urmarit clar sa-i avarieze aripa fata lui Vettel.
    5 5
  • aloo, baietii, mai usor cu golania ca nu suntem la fotbal Anglia - Germania
    7 0
  • dubfire cu ce te droghezi?
    4 9
  • Cu bun simt, Chull. Ma ajuta sa ignor prostia si marlanii.
    9 5
  • Sa vina Alonso la Ferrari! Sa-i bage mintile in cap!
    2 0
  • Da sigur, FIA trebuie sa faca ceva pentru a netezi drumul lui Hamilton spre a 4 coroana. Suspendati-l fratilor pe Vettel vreo 6 etape ca sa fie treaba treaba. Ba nu Vettel suspendat pana la finalul campionatului cred ca asa este mai bine. Nu d-le Jean Todt nu este mai bine asa?! Nu d-le Wolf nu e mai bine asa?! Nu d-le Charlie nu e mai bine asa?! Saracu' Hamilton el nu are nici o vina. Saracutul de el, ce nevinovat e! El e perfect!!! E peeeeeeeeeeeeeerfeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeect!!!
    7 6
  • Alonso sau Vettel la Mercedes ? Poate in alta viata, tocmai ce Hamilton a declarat ca Bottas face deja parte din familie si ca si-a castigat dreptul la un contract pe termen lung cu Mercedes ! Asta asa, ca iubeste el "competitia", lupta "adevarata" si ca nu-i pasa ce coechipier are ! Cocalar si ipocrit pana in ultima fibra ! Si ca daca s-ar putea ca Vettel sa primeasca o suspendare grasa, ar fi si mai in spiritul "competitiei" !
    8 4
  • @dubfire: Si la ce te ajuta ca te ignori singurel? Nu de alta dar comentariile tale sunt pline de marlanii. Dar deh nu esti singurul, mai sunt cativa pe aici cu "probleme".

    Oricum mingea este in mainile celor din tabara Ferrari. Daca o sa fie o investigatie au toate sansele sa-l arunce pe Hamilton si tactica folosita in Baku intr-o lumina proasta, dar au sansa sa-l trezeasca pe Jean Todt la realitate si sa verifice macar activitatea "batranului Whiting care saracul si-a pierdut de ani bun obiectivitatea. Plus o victorie in Austria a lui Vettel care i-ar narui lui Hamilton si mai mult visele.

    Se anunta zile interesante, Hamilton isi dorea o lupta cu Vettel doar in cazul in care castiga toate cele 8 curse din acest sezon, cum nu s-a intampla asa ceva, Hamilton nu face decat ceea ce stie mai bine, fuge...
    2 2
  • @Hakkinen: Amice este dreptul lui sa incetineasca doar daca nu a depasit mai mult de 10 lungimi de masina, si daca te-ai uitat la diferitele reluari, masina de SC era la peste 300m in fata, Hamilton trebuia investigat pentru ca a depasit limita de distanta fata de SC, dar si pentru ca a pus in pericol siguranta pilotilor si nu ma refer la Vettel, ci la restul. Evident ca poate incetinii cat vrea dar fara sa puna in pericol siguranta pilotilor si sincer.. cum crezi tu ca stiu pilotii mai sus de Vettel sau Perez, ce vrea Hamilton sa faca? Hamilton s-a piedut cu firea, schimba setarile pe volan, uitand ca este liderul cursei si in loc sa accelereze a apasat pe frana, shit happens. 5 secunde penalizare si totul este ok, desi fiind lider cred ca trebuia sa fie atent la ce face pe pista si nu la ce se intampla pe volan.
    3 3
  • https://www.motorsport.com/f1/video/main-gallery/road-rage-in-f1-93336/
    3 0
  • Sunt sigur ca fanii Vettel/Ferrari ar fi avut aceeasi parere daca situatia era diametral opusa si Vettel era primul, iar Hamilton intra in el.
    5 1
  • Cristi
    In orice sport, cel putin teoretic, lipsa de fairplay nu se sanctioneaza (Hamilton), dar lipsa de sportivitate (Vettel), DA.
    5 1
  • mai Cristinele, ia explica matale diferentele si asemanarile dintre fair play si sportivitate
    0 5
  • @GTS
    Esti total total pe langa.
    Daca se depasea distanta pana la SC cum spui tu, Lewis era penalizat.
    "Hamilton s-a piedut cu firea, schimba setarile pe volan, uitand ca este liderul cursei si in loc sa accelereze a apasat pe frana, shit happens"
    "Amice" tu nu intelegi ca Hamilton nu s-a atins de pedala de frana ? Ca i-au verificat telemetria si daca ar fi franat, era penalizat?
    Stii ca Vettel in 2007 a intrat in Mark Webber exact cum a intrat acum in Hamilton, tot in urma SC ?
    Stii ca vettel in 2012 in Singapore a incetinit exact ca Lewis acum si Button era sa intre in el, tot asa in urma SC ?
    Eu iti spun aici fapte, nu supozitii.
    4 3
  • Cristi
    Sunt sigur ca stii si tu destul de bine.
    2 0
  • @GTS Distinsule domn, comentariile mele sunt sarcastice, unde simt nevoia sa fiu sarcastic. Daca domnia ta nu poate sa vada asta sau nu poate face diferenta intre sarcastic si marlan, cu siguranta nu e problema mea.
    1 3
  • @hakkinen: Da, imi aduc aminte de acel incident din 2007, imi aduc aminte ca Hamilton a penalizat pentru acel incident. Incidentul din 2012 din pacate a fost cumv altfel decat spui tu si in alte conditii. Cat despre fapte, sunt doar visele tale, probabil erotice si nimic altceva. Problema in Baku a fost mai mult din cauza SC-ului dar din pacate nici Hamilton nu s-a descurcat sa-si faca treaba cum trebuie. Hamilton a uitat ca mai sunt si alti piloti pe pista nu doar el si Vettel, ca dovada ca in spatele lui au mai fost cateva incidente, dar cum nu te-ai uitat la cursa nu cred ca ti-ai dat seama de asa ceva. Cauza numeroaselor probleme, comparativ cu alte sezoane, a fost evident pneul SS, dar deh Hamilton trebuia sa stie asta, dar este "miez" nu?
    Nu era nevoie sa verific nimic, cei de la FIA au spus ca a franat si chiar daca a fost sub viteza minima de rulare sub SC de 50km/h, era evident ca Hamilton n-o sa fie nici investigat. Orice alt pilot in afara de pilotii Mercede si probabil Verstappen era sigur investigat daca mergea prea incet sub SC, probabil primea si o penalizare dar deh, "tatuca" Whiting vegheaza atent. Vettel merita o penalizare, si a primit-o. Poate prea aspra dar deh, "tatuca" Whiting era ofticat in acel moment, nervos probabil.

    Bottas depilda care de cateva curse scoate pilotii Ferrari din cursa pentru ca nu-i in stare sa intre intr-o cursa, nu a fost penalizat pentru ca Whiting a considerat ca nu este nimic grav. Apropo, Bottas a declarat ca nu putea sa-l lase pe Raikkonen sa fie in fata, si evident l-a lovit, care nu stiu cum sa-ti zic, dar pare intentionat. Si care merita un steag negru conform aceluias articol pentru care Vettel a fost penalizat, singura diferanta este ca Vettel a facut-o la 10km/h, iar Bottas la peste 200 km/h.

    Problema este si ramane una singura: ori este un regulament valabil pentru toti pilotii, ori avem un regulament pentru anumiti piloti si altul pentru restul pilotilor? Tu ca fan Hamilton indobitocit presupun ca o sa spui ca tot ce face Hamilton este corect nu-i asa?
    2 2
  • @dubfire: Nu stiu cam cum vezi tu comentariile tale dar eu personal cred ca-s ironice :P. Poate tu ti le imaginezi sarcastice dar nu uita ca sarcasmul denota rautate... iar rautatea denota un nivel limitat de inteligenta, ceva ce nu cred ca-ti doresti. BIne acuma esti fan Hamilton, poate te identifici cu "idolul" tau mai mult decat credeai? Nu cred ca stiu vreun pilot pe grila care este mai invidios de ce au restul, si nu ma refer doar la Rosberg aici care avea o sotie si un copil :P Saracul Hamilton are diferite "prietene" bine eu le numesc "prostituate de atentie" dar cand a vazut cat de bine se intelege Rosberg cu sotia si cat de fericit este ca are un copil... saracul Hamilton era plin de "admiratie". Bine ca nu-i un model pentru noua generatie,
    4 4
  • Interpretezi atat de mult, si mai ales, elucubrezi intr-atat inca mai ca ai merita sa scrii pe un blog, nu de alta dar ai gasi o sumedenie care sa puna botul. Ca spui prostii in marea majoritatea a vremii, ce mai conteaza.
    1 2
  • minitechnicus
    @gts, tu esti demult declarat fan vetel, poate stii ceva despre iubita lui, Lewis sigur se descurca, Rosberg...a si confirmat...Pardon, fetel s-ar putea sa aiba un iubit...poate de aia de si atrage ;)
    1 1
  • @GTS
    Ai probleme serioase...."Tu ca fan Hamilton indobitocit presupun ca o sa spui ca tot ce face Hamilton este corect nu-i asa?"

    No comment...
    Nu stii cati ani are persoana careia i te adresezi, nu stii ce studii are sau ce functie...nu vorbesc de mine, vorbesc in general...si i te adresezi astfel
    4 2
  • @hakkinen
    acest gts e ceva mai coleric :), nu il lua prea serios in seama.
    1 1
  • @hakkinen Ai prea multe pretentii de unii. Printre noi sunt si oameni care-si trag cultura generala din Libertatea si Cancan, si se exprima ca atare, atat gramatical, cat mai ales din punct de vedere al ideilor pe care le emit si a concluziilor pe care le trag. Ca sunt niste nesimtiti si ca-i insulta pe altii din varii motive, asta nu ar trebui sa te surprinda. Pe multe forumuri sunt distinsi domni precum GTS ale caror silogisme sunt pline de profunzime.
    1 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru