A început programul Rabla Plus: bonusul pentru mașini electrice a rămas 45.000 de lei. Clienții pot cumpăra și motociclete electrice

de Daniel Popescu, Foto: Skoda
Miercuri, 25.03.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Programul Rabla Plus a început miercuri și oferă în continuare un bonus de 45.000 de lei la achiziționarea unei mașini electrice și de 20.000 de lei pentru o mașină plug-in hybrid. În premieră, clienții pot cumpăra și motociclete electrice.

La circa o săptămână după Rabla Clasic, Ministerul Mediului a anunțat miercuri startul noii ediții a programul Rabla Plus, care se va desfășura în mare parte după coordonatele de anul trecut.

Ediția din acest an a programului Rabla are însă un buget de 140 de milioane de lei, cu circa 45% mai mare decât anul trecut. Suma este practic suficientă pentru a oferi peste 3.000 de mașini electrice sau peste 6.000 de mașini plug-in hybrid.

Bonusurile rămân similare cu cele de anul trecut: 45.000 de lei la achiziționarea unei mașini electrice și 20.000 de lei la cumpărarea unei mașini plug-in hybrid, cu mențiunea că bonusul nu poate depăși 50% din prețul mașinii.

Una dintre noutățile ediției din acest an este că cei care cumpără o mașină electrică prin intermediul acestui program nu vor putea vinde mașina timp de un an.

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că România este țara europeană cu cel mai mare bonus pentru mașini electrice, iar clienții străini ar putea fi interesați să cumpere mașini din România pe care să le utilizeze ulterior în propriile țări.

De asemenea, o altă noutate este că prin Rabla Plus pot fi achiziționate și motociclete electrice.

Ministerul menționează că în cazul motocicletelor electrice bonusul este de "peste 700 de euro", astfel că cel mai probabil valoarea este de 3.500 de lei, similară cu cea din cadrul programului Rabla Clasic.

"Există calcule care arată că dacă 10% din şoferi şi-ar înlocui maşina cu o motocicletă full electric, poluarea din trafic ar scădea substanţial, iar timpul de staţionare în trafic s-ar reduce cu până la 40%", este explicația oferită de ministrul Costel Alexe pentru noul bonus.

La fel ca și până acum, programul Rabla Plus poate fi accesat împreună cu programul Rabla Clasic pentru prima suplimentară de 6.500 de lei la casarea unei mașini vechi.

Via Ministerul Mediului (PDF)

Comentarii (7)

  • Se plangeau de la spitalele de stat ca n-au masti,n-au manusi ,n-au aparatura. Bine ca au 10000 de coco sa le dea astora cu electricele care oricum sunt oameni instariti si nu stau in ajutorul de la stat. Vrei electrica? Foarte bine,ai 70 000 sa iei o Tesla,marsh cu ecobonusul tau de aici.Pentru electrizati,rachete Patriot si f16 vad ca se gasesc mereu bani.A,si mereu pentru 3 mese calde in puscarii. De.ar primi de la spitalele de copii mancare pe sfert cat primesc cei de la bulauri
    27 11
  • P.s.C-o sa apara iar sa ma acuze unii de fakenews,sunt platit de Putin ,100 de samagon postarea+2 copeici la fiecare manuta verde primita.
    13 9
  • Aici sunt de acord, bani aruncati aiurea.
    14 6
  • Clique
    Stați cuminți să acuși apar electrificații să vă pună la punct.
    Cum îndrăzniți să spuneți ca ar fi bine să le anuleze lor bonusul pentru electrice. Doar ei sunt salvatorii planetei mdea....
    14 6
  • inexorabil
    Oh, ce se întâmplă cu mine? Ba închid uşa chiliei (autoizolându-mă voluntar de corona-lume :D), ba o deschid mâncându-mă palmele. Pur şi simplu nu-mi pot controla procesul volitiv (cu cel vomitiv n-am probleme; reacţionează perfect la comenzi). Poftim, acum iarăşi îmi vâr mutra afară. Doar ca să decretez: Dane (Grecu), tu ai fi chiar băiat de comitet (te “înverzesc” neapărat ori de câte ori mă văd obligat de conştiinţă) dacă…te-ai lepăda de erezia…”democraţiei liberale”, implicit ţi-ai risipi (din faţa ochilor minţii) pâcla crunt amăgitoare a “principiilor, valorilor şi standardelor civilizaţiei occidentale” (de fapt, germană şi se întrevede că nici aceea, ci ceva ce, peste noapte, a devenit orgastic “en vogue”, recte panteismul greto-nordic).

    Trosc! Am trântit iarăşi uşa chiliei. O bat şi în cuie, ca să nu-mi mai vină idei. Oi mai ieşi la lumina zilei doar dacă va adia vreo boare Italexit, Hunexit sau Polexit. Fiindcă, între timp, Brexit-ul a suferit un (e-)scurtcircuit şi, astfel, s-a dus la El Diablo şi renumitul conservatorism britanic.
    10 6
  • 45.000 lei e e destul de putin, nici macar 10.000 de euro.

    Cu mai putin de 10.000 de euro poti lua o masina pe motorina second-hand foarte foarte buna. Nu cred ca este o suma care sa ma convinga sa cumpar o masina electrica pentru care sunt nevoit sa mai pun inca pe atat pentru un model cu care nu pot sa merg in vacanta fara sa ma opresc din 200 in 200 de kilometri.
    5 11
  • Subventii pentru bogati.
    Cu 45k lei poti lua un Logan tce100 GPL cu un cost de rulare de 20-25 lei pentru 100km. Cam atat costa si rularea electrica daca se incarca la statiile publice cu plata.
    8 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru