Analiză: 11.5% dintre mașinile second-hand vândute în România au kilometrajul modificat

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 10.11.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
11.5% dintre mașinile second-hand comercializate în România au kilometrajul dat înapoi, potrivit unei analize CarVertical. Modelele premium cu motoare diesel sunt cele mai afectate de această problemă.

CarVertical, o companie care verifică istoricul mașinilor prin seria de șasiu în peste 15 țări din întreaga lume, a publicat o analiză cu privire la mașinile second care au kilometrajul modificat atunci când sunt puse la vânzare.

Pentru piața din România, analiza a scos în evidență că 11.5% dintre mașinile verificate au kilometrajul modificat. În plus, acesta este cel mai ridicat procent de fraudă pentru kilometraj dintre cele 15 țări analizate.

Cel mai aproape de România se află Letonia (10.5%) și Cehia (7.74%), în timp ce cotă cea mai redusă a fost întâlnită în mod surprinzător în Bulgaria (2.99%).

La nivelul tuturor țărilor analizate, cele mai multe mașini cu kilometrajul modificat fac parte din segmentul premium și sunt produse în Germania. De altfel, cele mai "fraudate" mașini la acest capitol sunt BMW Seria 7, BMW X5 și BMW Seria 5, în timp ce primul model non-premium apare abia pe locul 8 în dreptul lui Volkswagen Touareg.

Deloc surprinzător, mașinile vechi de 10-15 ani au tendința de a avea mai des kilometrajul dat înapoi decât cele produse mai recent.

O altă statistică interesantă este că cea mai mare parte a mașinilor cu kilometri dați înapoi au motoare diesel. De altfel, în cazul unor modele precum Audi A6, Volkswagen Touareg și Mercedes-Benz Clasa E, aproape toate unitățile cu kilometrajul dat înapoi aveau motoare diesel.

Explicația autorilor analizei este că vest-europenii renunță în special la mașini diesel cu care au parcurs distanțe mari în mediul extra-urban, iar acestea ajung în cele din urmă în țările din partea de est a continentului, inclusiv în România.

Prin urmare, oficialii carVertical menționează că achiziționarea unei mașini pe benzină presupune mai puține riscuri din acest punct de vedere comparativ cu mașinile diesel.

Via carVertical

Comentarii (15)

  • Numai ???
    19 0
  • Ar fi fost interesant de stiut cate anunturi au fost verificate in total, si in fiecare tara in parte pentru a genera procentajele.
    La ei pe site nu se specifica foarte clar metodologia studiului si nu este clar daca ei au folosit rezultatele interogarii de la clienti, sau au aplicat ei un model statistic si au facut niste interogari. In primul caz rezultatul poate fi afectat de faptul ca cei care cumpara masini ai scumpe tind sa faca astfel de verificari.
    Oricum, rezultatele nu mi se par neasteptate, ba asa cum spunea si @cineva mai sus procentul nu pare foarte mare.
    9 1
  • Uitandu-ma pe grafice: romanii au cele mai multe masini tinute in garaj de o batranica, soferita de duminica.
    16 2
  • Asta pentru ca romanii vor masini care sa arate si foarte bine, sa aibe uzura si km putini, dar, cel mai important, pretul sa fie foarte mic.. Samsarii s-au adaptat pietii, din pacate..
    Suplimentar, in analiza nu apare cate sunt cu dauna totala si reparate si vandute ca impecabile, sau cate sunt cu carti falsificate, cate sunt cu piese lipsa de pe ele (vezi catalizatoare), etc..
    Cel mai probabil, daca s-ar tine cont si de aceste aspecte, procentele ar arata mult mai dramatic pentru piata din Romania.
    12 2
  • Asa stire optimista, demult n-am mai vazut.
    17 0
  • Edikkk
    Ha ha ha, poate 51,5%
    9 3
  • Off topic oarecum.... E primul articol la care toate comentariile (de până acum) au doar voturi verzi
    6 4
  • @abc... “Asta pentru ca romanii vor masini care sa arate si foarte bine, sa aibe uzura si km putini, dar, cel mai important, pretul sa fie foarte mic”.. spre deosebire de bulgari polonezi sârbi și unguri și ruși care vor exact contrariul
    8 1
  • LUCCI LUCIANO
    Poate 115% ! Foarte tare aia cu ,,Polonia -5%'' Tara respectiva este lider mondial in modificat km la masini !
    8 0
  • 11,5 % au kilometrajul dat înapoi de mai multe ori... 99% o singura data...
    8 1
  • petrush
    no,asta-i reclama ascunsa. bmw-ul e evergreen.
    3 0
  • Trecând peste procentul de 11,5% (pare modificat -dat înapoi) ce nu are legătură cu realitatea, din tabel rezultă că Romania are cel mai mare procentaj de modificare a kilometrajului dintre tările comparate
    2 0
  • unsirb
    Reactia mea la citirea stirii: https://www.youtube.com/watch?v=Y06qvqAGpP8
    2 0
  • Păi trebuie să fii tare idiot să crezi că un seria 5 sau 7 din 2010 sau 2012 îl poți cumpăra cu 8-10.000 de euro și cu 175.000 km. la bord.
    4 0
  • Nu se poate!
    Nereguli la mașini germane?
    Niciodată!!!
    Câtă invidie, domnule !!!
    Cei care nu își permit mașini adevărate crapă de ciudă și inventează știri
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru