ASF le va permite asiguratorilor să schimbe tarifele RCA de două ori pe an

de Sebastian Toma
Joi, 15.01.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a revenit asupra unei decizii din 2014 şi le va permite asiguratorilor să modifice de două ori într-un an tarifele de primă ale poliţelor RCA.

Esential 6 luni vor trece până când asiguratorii vor putea schimba tariful de primă RCA în baza acestei decizii a ASF.
Asiguratorii care tranzacţionează poliţe RCA în România vor avea voie să modifice tarifele de primă RCA pentru a doua oară în decursul anului 2015. Anunţul vine de la ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiară, al cărui Consiliu a hotărât modificarea normei RCA 23/2014 prin abrogarea prevederilor de la alineatul care stipula obligaţia asiguratorilor de a stabili tarife de primă RCA o singură dată pe an. Respectiva prevedere era gândită să protejeze consumatorii, dar este considerată ca fiind doar un factor de stimulare a creşterii tarifelor RCA. În plus, tarifele poliţelor RCA puteau fi modificate oricum de asiguratori sub forma indexărilor şi a modificărilor pe anumite categorii de riscuri fără să încalce normele ASF.

Noua hotărâre a Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară va avea un efect asupra tarifelor poliţelor RCA abia peste şase luni, când asiguratorii vor avea voie să modifice tarifele de primă RCA.

Bineînţeles, nu există nicio indicaţie care să sugereze posibilitarea reducerii tarifelor RCA în baza acestor schimbări, deoarece modificările care le sunt permise asiguratorilor implică şi creşterea tarifelor dacă aceştia consideră că măsura este necesară. Reprezentanţii ASF susţin că această măsură este una normală în cazul tarifelor RCA şi că le oferă asiguratorilor un cadru de reglementări mai flexibil care să le furnizeze mai multă libertate în optimizarea portofoliilor.

Urmareste Automarket
La sfărşitul lunii februarie a anului curent, Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să prezinte concluziile analizei asupra segmentului poliţelor RCA şi soluţiile pe care le consideră adecvate pentru ameliorarea situaţiei.
Vorbim despre creşterile ridicate ale tarifelor pentru anumite categorii de asiguraţi, cum este cazul persoanelor care nu au împlinit încă vârsta de 30 de ani, pe deasupra creşterii generale a tarifelor RCA la nivelul întregii baze de clienţi a asiguratorilor care operează pe piaţa din România. Aceste creşteri sunt cauzate, în parte, şi de politicile ASF, care îi obligă pe asiguratori să nu mai vândă poliţe RCA în pierdere şi compensarea acestora prin veniturile obţinute de la alte poliţe.

Via ASF

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru