Audi a câştigat cursa de 24 de ore de la Le Mans!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 12.06.2011
Audi a câştigat cu emoţii cursa de 24 de ore de la Le Mans cu singura maşină rămasă în competiţie până la final, în timp ce podiumul a fost completat de rivalii de la Peugeot.

Ediţia din acest an a celebrei curse de 24 de ore de la Le Mans a fost una dintre cele mai spectaculoase din ultimii ani, iar numele învingătorului a fost incert până în ultimele minute.

La capătul a 24 de ore pline de suspans, Audi şi-a adjudecat a doua victorie consecutivă şi a şaptea în ultimele opt ediţii cu echipajul numărul 2, reprezentat de Andre Lotterer, Marcel Fassler şi Benoit Treluyer.

Rivalii de la Peugeot au terminat cursa pe locul doi la numai 13 secunde în spatele învingătorului cu ajutorul echipajului cu numărul 8, în timp ce echipajul cu numărul 9 şi-a adjudecat ultima treaptă a podiumului.

Victoria celor de la Audi este cu atât mai preţioasă cu cât echipajul cu numărul 2 a fost singurul care a ajuns la linia de sosire. Alan McNish a avut parte de un grav accident după numai 50 de minute de la startul cursei şi şi-a avariat semnificativ maşina cu numărul 3 după ce s-a izbit violent de barierele de protecţie în urma unui coliziuni cu un pilot întârziat. Pilotul a ieşit însă singur din maşină şi a scăpat nevătămat.

 

Câteva ore mai târziu, şi echipajul cu numărul 1 al germanilor a fost nevoit să abandoneze după ce Mike Rockenfeller a lovit de asemenea violent barierele de protecţie.

 

La clasa LMP2 s-a impus echipajul Zytek Nissan furnizat de Greaves Motorsport, în timp ce Corvette C6Z a triumfat la clasa GTEpro, tot un Corvette adjudecându-şi victoria şi în clasa GTEam.

 

Cursa de 24 de ore de la Le Mans - Clasament final:

 1.  #2  Audi       Audi Sport Team Joest     (LMP1)  
 2. 
#9 Peugeot Team Peugeot Total (LMP1) + 13.854 3. #8 Peugeot Peugeot Sport Total (LMP1) + 2 Laps 4. #7 Peugeot Peugeot Sport Total (LMP1) + 4 Laps 5. #10 Peugeot Team Oreca-Matmut (LMP1) + 16 Laps 6. #12 Lola Rebellion Racing (LMP1) + 17 Laps 7. #22 Lola Kronos Racing (LMP1) + 27 Laps 8. #41 Zytek Greaves Motorsport (LMP2) + 29 Laps 9. #26 Oreca Signatech Nissan (LMP2) + 35 Laps 10. #33 Lola Level 5 Motorsports (LMP2) + 36 Laps

Comentarii (25)

  • Bravo Audi, o victorie muncita si spectaculoasa!!!
    Sunt fan Peugeot, dar trebuie sa recunosc ca cei de la Audi au fost peste francezi si au gandit aceasta cursa in stilul lor caracteristic, pragmatic si calculat, incepand cu motorul avantgardist si terminand cu opririle la standuri. Bravo lor!
    41 4
  • frumoasa cursa si frumoasa victoria. pacat de celelalte 2 masini.
    27 5
  • @
    Din nou AUDI, va demonstreaza de ceea ce este capabil !
    29 16
  • cristi
    un clasament nu afisati?
    2 7
  • cristi
    un clasament cu punctajele.
    1 7
  • Eu as zice in primul rand felicitari Peugeot. Sa fii de numai 4 ani si sa ajungi sa termini o cursa de anduranta de 24 de ore cu toate masinile pe locurile 2, 3 si 4 eu zic ca e ceva. Putini au reusit o asa performanta intr-un timp atat de scurt.
    Daca Audi abandona cu toate masinile as fi zis ca era blestemul celor de la Peugeot, care au patit asta anul trecut. :))
    21 21
  • schumi
    LM 24h...
    Dezamagitor Peugeot. Tot in italieni ramane baza ca sa-i bata pe nemti :-).
    4 26
  • audi
    inca odata se dovedeste suprematia germanilor si a grupului VAG
    23 24
  • :))
    Ce cel mai ciudat este ca Audi au castigat cu backup-ul backup-ului. Oricum felicitari , o victorie muncita si meritata. Felicitari si pentru Peugeot , Nissan si Chevrolet.
    17 2
  • ha,ha,ha,ha!
    Audiiiiiiiiiiiiiiiiii,adica VW Group ofticatilooooooor de la Renault!!!
    16 29
  • Audi
    Felicitari celor de la AUDI.
    18 2
  • Le Mans
    Urmaresc cursa asta din '99 si cred ca editia din 2011 a fost de departe cea mai spectaculoasa cursa pe care am vazut-o. Cred ca victoria Audi este una extraordinara in conditiile in care au rulat jumate din cursa cu o singura masina, iar Peugeot i-au presat constant. Francezii merita si ei felicitari pt ca au facut o cursa impecabila, insa din pacate pt ei Audi au fost ... incredibili.
    29 2
  • nelu98
    cei de la peugeot au fost UMILITI 2 ani la rand bosorogul de la peugeout trebuie aruncat de la echipa s-aU FACUT DE RAS . pacat
    7 2
  • Frumos
    O cursa foarte disputata si o victorie complet meritata a Audi. Au mers impecabil, au fortat atunci cand a fost nevoie, au slabit ritmul noaptea cand aveau avans de aproape un tur pt a nu risca si au castigat cu o precizie nemteasca. Nu vreau sa-mi imaginez ce calcule si cate cifre treceau prin mintea lui W Ulrich, pt ca trebuia sa ia in considerare intririle de la boxe, diferentele de consum dintre ei si Peugeot si sitatia pe pista.
    Pacat de masina nr 1 care se apropia veritginos de locul 2 si a fost distrusa din cauza unei masini de la amatori. Pacat si de Kristensen si Capello care au avut de suferit din cauza tampeniei facute de McNish.
    11 0
  • Le Mans
    Multumesc Audi si Peugeot pentru o cursa FABULOASA,. nu voi regreta niciodata cele 24 de ore petrecute in fata televizorului.


    P.S. Multumesc EUROSPORT.
    17 4
  • De acord cu C-G-C, de departe cea mai spectaculoasa cursa din ultimii ... muuulti ani. Sa ai locurile 1 si 2 la cateva secunde distanta dupa o cursa de 24 de ore este fantastic.
    16 0
  • fulger
    valabil pentru mai multi
    schumy1969...get a life...loser....
    3 20
  • valabil pentru unul singur
    Ce ai patit @fulger ti-a cazut streamul de manele preferat? Sau nu mai ai bani de dat dedicatii pe taraf?
    11 0
  • cat de aproape sa sara peste acel zid... ar fi
    fost un mini 1955!
    1 0
  • Dupa parera mea atat F1 cat si acest campionat nu sunt chiar atat de tari pentru ca sunt masini doar pentru circuit. Cele mai tari campionate sunt WRC, WTCC, unde sunt masini de strada facute pentru circuit.
    1 14
  • Hihihi
    @jan
    Ce mai jubilai tu jane daca BMW castiga la GTPro... Vorbeste frustrarea din tine.
    10 0
  • George
    Si eu am apreciat spectaculozitatea acestei curse (atat timp cat am putut sa o urmaresc) si cred ca ideea unui capionat mondial de anduranta este una foarte buna. Motivul este unul cat se poate de simplu: intr-o cursa de 24 de ore se poate intampla aproape orice, iar ca o echipa sa castige doar prin strategii de culise si experienta staff-ului este aproape imposibil. Dupa parerea mea, cursele de anduranta si raliul Paris-Dakkar sunt cele mai grele si mai frumoase competitii automobilistice.
    8 0
  • Stai calm ca in 2010 a castigat campionatul, anul asta a inceput cu 3 victorii locurile 1 si 2 . Unde mai pui ca BMW se bate cu un M# de curse si oaaaauuuuuuuu nu cu un supercarrrrrrrrrrrrrrrrr .
    0 7
  • Hihihi
    Las-o ca macane
    Regulamentul la clasa GT e acelasi pt toti, nu are nimeni niciun avantaj.
    Spune-mi mie ce ofera Corvette in plus fata de M3? Amandoua sunt masini cu motor fata, tractiune spate. De aici e treaba inginerilor de echipa sa dezvolte masina.

    Si stai tu linistit ca din M3ul ala nu a mai ramas decat caroseria, in rest motor, sasiu, directie, frane, tot e schimbat. Acelasi lucru in WRC, la fel si in WTCC.

    Iar campionatul despre care vorbesti e doar o cupa nerecunoscuta oficial. Alea sunt curse mai mult de incalzire, in anduranta cursa de la Le Mans conteaza. Abia de la anu va fi un campionat.

    Iti inteleg frustrarea, de la victoria de la Le Mans din '99 sunteti ciuca batailor peste tot. In F1doar cine n-a vrut nu v-a batut. In Dakar Mitsubishi si VW nici nu se incurcau cu voi (si nu spune ca nu era echipa oficiala, pt ca Prodrive e echipa de casa). In WTCC ati castigat abia cand era Alfa Romeo pe picior de plecare, dupa care v-a luat Seat si Chevrolet la rand.

    Deci lasa motorsportul si ramai la posturile in care ne spui noua ca toate bmweurile arata mai bine in realitate decat in poze ca ai zeci de comentarii de genul asta pe site.
    6 0
  • @hihihi
    ce l-ai ghicit ca e fan bmw :)) se oftica de mor fanii bmw
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru