Audi vrea să trimită un robot pe Lună: Audi Lunar quattro va vizita locul aselenizării misiunii Apollo 17 din 1972

de Daniel Popescu
Miercuri, 13.01.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Audi Lunar quattro ar putea fi următorul robot trimis pe Lună. Roverul va călători 380.000 de kilometri, va parcurge câţiva kilometri pe solul lunar şi va face o vizită în locul unde a aselenizat în 1972 ultimul echipaj uman, Apollo 17.

Audi are ambiţii mari pentru următoarea perioadă şi vrea să-şi demonstreze expertiza tehnică nu numai în privinţa maşinilor, ci şi a misiunilor spaţiale.

Constructorul german a decis să ofere asistenţă tehnică unui grup de cercetători din Berlin botezat Part-Time Scientists (oameni de ştiinţă part-time), care dezvoltă un rover capabil să ajungă pe Lună, satelitul natural al Pământului.

Obiectivul este unul ambiţios: inginerii contribuie la dezvoltarea unui rover Audi Lunar quattro de 35 de kilograme produs din componente de aluminiu şi magneziu dotat cu patru roţi care se rotesc la 360 de grade. Robotul captează energie cu ajutorul unor panouri solare şi o transmite ulterior la bateriile Li-Ion. Viteza maximă teoretică a roverului este de 3.6 kilometri, iar acesta este dotat şi cu două camere foto pentru captarea de imagini ambientale şi încă una pentru studierea rocilor.

Urmareste Automarket
Proiectul face parte din cadrul programului Google Lunar XPrize, care îşi propune să ofere un premiu de 30 de milioane de euro unei echipe care reuşeşte să transporte un rover pe Lună, să parcurgă cel puţin 500 de metri pe suprafaţa lunară şi să transmită fotografii spre Pământ.

Audi are însă ambiţii mult mai mari: roverul va fi plasat în apropierea locului în care a aselenizat ultimul echipaj uman, Apollo 17, în 1972.

De acolo, Audi Lunar quattro va parcurge 2.3 kilometri şi va studia roverul misiunii Apollo 17 pentru a identifica modul în care timpul şi diferenţele de 300 de grade Celsius de temperatură între zi şi noapte au afectat integritatea robotului.

Audi Lunar quattro urmează să fie lansat în ultima parte a anului 2017 şi va călători peste 380.000 de kilometri înainte de a ajunge pe Lună.

Via Audi

Comentarii (23)

  • Va avea o surpriza robotul Audi cand va ajunge in "ocul unde a aselenizat" Apollo 17...
    10 6
  • da, va da peste robotul BMW Selenar xdrive,in timp ce cauta fer,haluminu si haur pe Luna :)
    18 6
  • Așa e când la mașini începi să pierzi contactul cu concurența. Te reorientezi.
    8 9
  • esti clar moldovean:)
    daca e sa glumim : pe luna nu poate emite NOX pentru ca nu luna are atmosfera
    super tare comntariul cu BMW selenar:)
    7 5
  • poate "experienta" nu expertiza analfabetule, doar in engleza expertize este valabil si pt experienta
    4 1
  • Nu e destul ca au poluat pamantul ?
    De ce nu trimit pe soare ... macar as stii ca misiunea s-a incheiat cu succes.
    4 3
  • Era o glumă înțepătoare cu aluzie la faptul că Mercedes a trecut înaintea lor, iar BMW s-a distanțat și mai mult de ei la capitolul vânzări. De fapt, diferența dintre Mercedes și BMW e mai mică decât cea dintre Mercedes și Audi.

    Dar na, unii sunt atât de fani încât o iau personal. Nu văd cu ce te ajută să fii fanatic după o marcă, la fel cum nu văd cum fanaticii de la fotbal dedică aproape toată viața lor unui club de pe urma căruia oricum se îmbogățesc alții :)
    7 3
  • aluzie intepatoare si gluma de soldovean , ce sa spunem , nici eu nu ma gandesc cum este sa ai o pornire asa impotriva unei marci pe care tu doar o visezi si eu poate o conduc. e ca si cum ai plange la un film porno
    9 7
  • Tembelus Rex
    Probabil ANV se refera la faptul ca aselenizarea nu a avut loc, nu a calcat picior de om acolo, au fost doar niste trucaje bine realizate, studiati problema ......
    11 2
  • Moldovean
    @dgate

    Una e să nu-ți placă gluma, alta e să reacționezi cum ai făcut-o tu. Nu am nimic împotriva Audi, aș fi făcut o glumă și cu orice altă marcă în funcție de contextul fiecăreia. Eu sunt pasionat de mașini, nu de mărci auto ca mulți dintre români. Sunt la a treia marcă de mașini, niciodată nu am avut mai mult de un model de la o marcă. Și nu că nu mi-au plăcut, ci că în cazul fiecărui model am gândit pragmatic și nu cu diferite pasiuni și am ales să cumpăr ce corespundea nevoilor mele la acel moment. O seară bună!
    6 4
  • @Tembelus Rex....chestiunea e fifty-fifty...

    imagineaza-ti surpriza atunci cand vor gasi TOATE dovezile abandonate pe Luna din anii '60 - '70

    studiind problema concluzia ar fi ca NASA ar putea foarte bine sa fie un studio de film, depasind cu mult orice s-a facut in domeniul trucajelor

    pe mine ma apuca rasu'....
    5 1
  • Carevoli
    @Vianu daca nu e trucaj te rog sa ne explici cum au trecut de radiatile Van Allen sau mai bine zis ''Van Allen belts '' ? maia eles ca si cei edla Space X au declarat ca mai de solutionat prblema Van Allen ???
    thanks P.S. ma mira cum de nu au fost prajite si celalte electronice de aceste radiatii ?
    2 1
  • @Carevoli

    nu am sa intru intr-o polemica inutila...sorry, chiar nu e cazul.

    Subiectul e vast, trebuie argumentat indelung cu manualele de fizica alaturi. Oricum sunt mai multe dovezi pro decat contra dar e interesant sa observ succesul filmuletelor realizate de niste pseudo-cunoscatori si profesionisti cu succes indoilenic in domeniu.

    tragand linie, nu numai americanii ne-au mintit dar si rusii (probabil cu cea mai mare realizare a lor Venera si misiunea ei pe Venus) au fost ajutati de Studioul de Film NASA.

    in fapt totul e o facatura....de exemplu nici avioanele nu zboara
    4 2
  • Eu cred ca traim intr-o matrice si Madalescu este Alesul.
    @Carevoli, mai studiaza.
    3 2
  • @Carevoli daca te-ai interesa de subiect ai sti ca astronautii au fost iradiati. Doar ca cantitatea de radiatie a fost in limite ( aprox 1 rem) pt ca durata de expunere a fost mica(de cateva ore).Ce zici tu de space x se refera pe termen lung (colonie pe luna).
    2 0
  • Carevoli
    @vianu da au mintit si inca mint dar rau de tot… nici unul nu a reusit sa treaca peste. Macar rusi nu s-au batut cu pumni pe piept ca au trimis oameni acolo ci doar ca au omorat o duzina care sunt recunoscuti ca au incercat…. Cum am zis e indoielnic si cu roboteii cum de nu s-au fript …?
    @Mowgli tu imi zici sa mai studiez o intrebare ai asa o vaga idee cand au ''descoperit'' aceasta curea de radiatii? Nu te intreb ca un google iti poate da idei de cat de mare e nivelul de radiatii eu nu cred ca mai trebuie sa studiez ca sa imi dau seama daca e theoretic posibil sau e minciunica… p.s. am destule studii.
    0 3
  • @Carevoli mowgli are dreptate mai studiaza
    http://www.braeunig.us/apollo/VABraddose.htm
    http://www.popsci.com/blog-network/vintage-space/apollo-rocketed-through-van-allen-belts
    1 0
  • @Carevoli

    ce n-ai inteles din "nu am sa intru intr-o polemica inutila"?

    @mowgli

    eu as zice ca madalaescu ala e de fapt Agent Smith...are o fixatie, nu poti sa-l starpesti, se tine ca raia, scapi de el temporar, apoi reapare sub o alta forma sau multimplicat din aceeasi sursa. Si totusi exista o diferenta...Agent Smith era chiar inteligent si ca personaj negativ era imposibil sa nu-l admiri.
    1 0
  • Carevoli, Van Allen n-as spus niciodata ca e imposibil sa strabati centurile, ci ca doar trebuie sa iei masuri suplimentare de protectie. De fapt, Van Allen a lucrat impreuna cu NASA, la stabilirea celor mai sigure traiectorii. Mai mult, Rusii au trimis o racheta care a ajuns pana la Luna. Racheta avea la bord diferite specii de animale si seminte. La intoarcere, "n-o murit nimeni". Probleme mai serioase apar cand un echipaj este expus pentru perioade indelungate si opereaza in aria centurilor, iar cand sunt doar strabatute, pericolul nu este atat de mare. Cum altfel iti explici ca avem atatea aparate cosmice care n-au nicio treaba ?
    Vrei detalii despre cum au fost construite, atfel incat sa nu fie afectate ? Google.

    Cat despre aselenizare, nici n-are rost sa-mi bat capul. Sunt atatea site-uri care dovedesc clar aselenizarea a avut loc, incat n-are rost sa scriu, poti sa cauti singur si vei gasi fiecare contrargument, pur si simplu spulberat.
    Tu chiar crezi ca in acele timpuri dificile si in timpul unui Razboi Rece, Rusii au tacut asa ca prostii si i-au lasat pe Americani sa le fure gloria ? Nu numa ca nu au contestat aselenizarea, dar au si confirmat-o.
    3 1
  • @Vianu, am zis eu ca Agent Smith nu e Alesul ?
    Uite un clip interesant pt tine: https://www.youtube.com/watch?v=VkMU1mKdwPI
    1 0
  • A se vedea rover-ul de pe "Marte" care intr-o poza are panourile solare pline de praf si in urmatoarea sunt curate ca lacrima (cautati pe google). Explicatia NASa: a fost o furtuna de nisip. Intreb si eu asa... dar furtuna de nisip nu lasa in urma tot nisip :D? Poate ca de data asta au personal si pe Marte :))?!
    1 1
  • @mowgli

    stai usor ca n-am inteles ce intrebi. Eu credeam ca pe "eroul" nostru il vezi drept Neo iar io ziceam ca defapt e Agent Smith....anyway, merci pentru filmuletz

    @C-G-C...stii ce e absolut ciudat?...toate indoileile acestei noi "religii" se argumenteaza pe baza cercetarilor, experintelor, teoriilor si realitatilor oferite de atat de blamata agentie NASA. Imi pare rau.... in afara de a ne trage reciproc la gioale nu putem sa aduce nici unul dintre noi argumente palpabile in favoarea proriilor optiuni decat bazandu-ne pe aceeasi sursa.

    funny, huh?
    1 1
  • @Vianu eram de acord cu tine. Agent Smith si Alesul sunt aceeasi persoana, impreuna cu Madalescu. :)
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru