Autoritatea de Supraveghere Financiară: "Tarifele RCA vor creşte, în medie, cu 3% în 2015"

de Sebastian Toma
Miercuri, 10.12.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autoritatea de Supraveghere Financiară estimează că asigurările RCA vor avea o creştere medie a tarifelor de 3% în 2015. Aceeaşi creştere a fost estimată şi pentru 2014. Reprezentanţii ASF avertizează că unele poliţe s-ar putea scumpi cu până la 30%.

Esential 30 la sută este creşterea estimată a tarifelor pentru poliţele anumitor categorii de şoferi, estimează brokerii de asigurări.
Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară au publicat prognozele privind evoluţia tarifelor RCA în 2015. Aceştia estimează o creştere medie de 3% a tarifelor pentru poliţele valabile anul viitor, titrează Digi24. Din păcate, creşterea medie de 3% a tarifelor a fost estimată şi pentru anul 2014, iar aceasta s-a adeverit prin tarife majorate semnificativ pentru unele categorii de şoferi, cum ar fi cei care sunt necăsătoriţi, locuiesc într-un oraş mare şi au vârsta de până la 30 de ani, ale căror poliţe s-au scumpit dramatic. Acest lucru se întâmplă din cauza felului în care este calculat tariful poliţei RCA, fiind luaţi în calcul mai mulţi factori care pot duce la scumpiri mai mari decât media pentru anumite categorii de clienţi, chiar dacă aceştia nu au avut daune în anii precedenţi.

Schimbări la RCA în 2015: comisionul de intermediere va fi menţionat obligatoriu pe poliţă

Criteriile care determină valoarea unei poliţe RCA sunt vârsta asiguratului, vechimea categoriei permisului de conducere, marca şi cilindreea vehiculului pe care îl conduce, antecedentele rutiere, situaţia familială şi oraşul în care locuieşte.

Unii brokeri estimează că anumite categorii de şoferi vor ajunge să plătească şi cu 30% mai mult pentru poliţa RCA, deşi scumpirea medie a asigurărilor va fi de 3% la nivelul întregii pieţe.

Asociaţia service-urilor independente va protesta pentru stoparea creşterii tarifelor RCA

Cea mai mare problemă pe care o vor avea asiguratorii şi clienţii acestora în 2015 va fi adoptarea unei politici care să asigure profitabilitatea poliţelor RCA. Altfel spus, un asigurator poate să-şi scumpească poliţele, să-şi diminueze cheltuielile sau să aplice parţial ambele soluţii. În primele nouă luni ale anului, ptorivit datelor citate de Digi24, numărul despăgubirilor plătite de societăţile de asigurări a scăzut cu 11%, iar valoarea lor a fost cu 1% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce dauna medie a fost mai mare cu 12% în primele luni ale anului curent, având o valoare medie de 6.859 de lei. Asta înseamnă că poliţele RCA ale anului 2015 vor fi mai scumpe pentru aproape toţi şoferii, indiferent de daune sau de lipsa acestora, în timp ce despăgubirile acordate de societăţile de asigurări ar putea fi reduse în 2015, deşi valoarea daunelor este în creştere.

Modificările aplicate normelor ASF implică şi o clauză care prevede despăgubirea unui proprietar în urma unei daune totale conform valorii reale a vehiculului, nu conform grilei de uzură folosite în prezent. În plus, cei de la ASF vor controla companiile de asigurări pentru a certifica faptul că acestea nu vând poliţe RCA în pierdere, caz în care acesta vor avea suspendat dreptul de a vinde această categorie de poliţe.

AICI poţi găsi o ofertă pentru o poliţă RCA

Via Digi24 | Sursa foto

Comentarii (3)

  • inexorabil
    Pe vremurile când leul era instabil şi se deprecia faţă de euro sau dolar, creşterea preţurilor constituia o justificare solidă. Acum însă, hiper-lăcomia de bani nu se mai poate justifica în niciun fel…Fapt confirmat recent de un “reprezentant” de frunte al acestei patimi infernale, S.O. Vântu: “Rolul nostru, al oamenilor de afaceri, este să furăm statul" (se subînţelege: adică pe voi toţi, care îl formaţi, contribuabilii). O sinceritate “porno”, oarecum consternantă, din păcate tot din categoria gheena prefigurată.
    16 0
  • _steli
    Valoarea politelor de asigurare RCA va creste in medie cu 3%, iar nesimtirea firmelor de asigurare cu 300%.
    17 0
  • cariel
    s-au stabilit conexiuni intre anumite societati de asigurari si anumite ateliere service carora li se deconteaza devize umflate. de aici provin cheltuielile asiguratorilor.
    daca faci o reparatie in regie proprie iti taie jumate din valoare si iti plareste peste un an.
    te forteaza sa te duci la serviceul unde au ei blatul cu parandarat
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru