Bani în plus pentru a renunța la mașinile vechi: programele Rabla și Rabla Plus vor fi suplimentate

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Miercuri, 27.09.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ministerul Mediului susține că bugetul alocat pentru programele Rabla și Rabla Plus va fi suplimentat peste numai câteva zile, însă evită să avanseze și numărul tichetelor care vor fi disponibile.

Programele Rabla și Rabla Plus au avut succes și în acest an, iar tichetele disponibile începând din luna mai s-au epuizat rapid, așa cum s-a întâmplat și în trecut. În cele din urmă, Ministerul Mediului a anunțat că, peste numai câteva zile, va exista o suplimentare de fonduri.

Vestea mai puțin plăcută este că de tichete suplimentare nu vor beneficia ambele programe, ci numai unul. Astfel, Ministerul Mediul va aloca fonduri suplimentare fie pentru programul clasic Rabla, care prevede renunțarea la o mașină veche de cel puțin 8 ani, fie pentru programul Rabla Plus, dedicat achiziționării de mașini electrice.

"Sper că [...] în câteva zile să dăm [...] o variantă de suplimentare atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. [...] Estimăm să suplimentăm bugetul pentru achiziționarea de mașini fie pe Programul Rabla, fie pe Rabla Plus. Încă se lucrează la sumă", afirmă Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Vă reamintim că, pentru ediția din acest an, prima de casare va rămâne la 6.500 de lei (circa 1.400 de euro). Principala noutate comparativ cu anul trecut este obligativitatea ca mașina achiziționată prin programul Rabla să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, iar această valoare va scădea la 120 de grame în 2018 și la 110 grame în 2019.

În plus, proiectul prevede acordarea unui bonus de 1.500 de lei (330 de euro) în cazul în care mașina emite cel mult 98 grame CO2/km, iar acest prag urmează să scadă la 96 de grame în 2018 și la 95 de grame în 2019.

Programul Rabla include și componenta Rabla Plus, care prevede că, la achiziționarea unei mașini electrice, statul va acorda un bonus în valoare de 45.000 de lei, echivalentul a aproape 10.000 de euro.

În plus, în cazul achiziționării unei mașini plug-in hybrid (cu încărcare la priză) care emite cel mult 50 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, bonusul acordat este de 20.000 de lei, adică circa 4.400 de euro. 

Via Agerpres

Comentarii (3)

  • Lucian Damian
    Acest articol este plin de informatii eronate... De ex. Valoarea ECO BONUS-ULUI este 1000 lei, nu 1500 lei cum apare in text...
    5 0
  • razvanis
    Corect, se aplica trei ecobonusuri, 1000, 1700 si 2700 RON.
    3 0
  • Catalin
    Si eu stiu de 1000 lei bonus pentru masini care emit cel mult 98 grame CO2/KM in regim mixt. Ieri am discutat la dealer despre acest lucru.
    In articol apare ca din 2018 limita o sa fie de 96 grame, eu stiam de 97 grame, adica o sa scada cu cate un gram in fiecare an.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru