Ce beneficii de siguranță aduce un scaun pentru copii, dotat cu airbag?

de Tiberiu Safta
Marti, 30.11.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mai multe companii încep să lanseze pe piață scaune pentru copii dotate cu airbag-uri. Acestea oferă un nivel de siguranță sporit pentru copii, în caz de accident. Prețurile unui astfel de scaun sunt de circa 700 euro.

Siguranța rutieră din România este un subiect destul de sensibil în rândul șoferilor. Conform unor date recente, România se situează pe ultimul loc în ceea ce privește acest aspect. Din păcate, motivele producerii unui accident grav sau chiar fatal sunt destul de numeroase. De la imprudența șoferilor și până la un comportament agresiv al acestora, accidentele rutiere din România se lasă cu multe pierderi umane în fiecare an.

Și mai trist este atunci când printre victimele unor accidente se numără și copii. Mai ales cei cu vârste cuprinse între 0 și 12 ani. Din 2016 până în prezent și-au pierdut viața 900 de copii în România, iar alți 4800 au fost răniți grav. La nivel național doar 15% dintre copiii implicați în accidente rutiere au avut scaune special construite pentru ei. Chiar și așa, foarte multe scaune de copii nu sunt montate corect în mașini.

În 80% dintre cazurile de accidente grave, scaunele pentru copii au fost montate incorect.

De asemenea, fixarea incorectă a centurilor de siguranță care țin scaunul în loc, montarea incorectă a scaunului în punctele ISOFIX, sau chiar folosirea unor scaune neregulamentare, contribuie la rănirea gravă a copiilor.

De aceea este extrem de important pentru părinți să verifice cu cea mai mare atenție așezarea acestor scaune.

SCAUNELE PENTRU COPII ECHIPATE CU AIRBAG

Așa cum am văzut mai sus, montarea corectă a scaunului pentru copii este critică pentru protecția lor în caz de accident. Acum, există pe piață și asemenea scaune dotate cu airbag.

Câteva companii oferă acum astfel de scaune orientate în sensul de mers și echipate cu airbag. Acestea promit un nivel de protecție mai ridicat cu 50% față de un scaun fără airbag. Montarea lor este foarte ușoară și se poate face fie prin centurile de siguranță de pe banchetă, fie prin sistemul universal de prindere ISOFIX. 

În caz de impact, airbag-ul este activat instant, la fel cum se întâmplă și cu cel al șoferului și al ceilalți ocupanți.

La impact, capul copilului este împins în față, iar airbag-ul este amplasat într-un scut de protecție în fața copilului. Astfel, airbag-ul se va umfla în forma literei C și va proteja capul și gâtul copilului.

Un astfel de scaun este disponibil începând cu luna noiembrie. O companie germană, pe nume Cybex, oferă un scaun pentru copii dotat cu airbag. Scaunul poate să acomodeze copii cu înălțime cuprinsă între 76 și 115 centimetri și cu o greutate maximă de 21 de kilograme. Ca orice alt scaun, acesta este reglabil în trei poziții.

Prețul unui scaun pentru copii dotat cu airbag este de 700 euro.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru