Cursurile de conducere defensivă și prim-ajutor ar putea deveni obligatorii

de Tiberiu Safta
Vineri, 03.12.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Șoferii care vor să dețină carnet de conducere sau care au permisul suspendat, vor trebui să participe la cursuri obligatorii de conducere defensivă și de prim-ajutor, conform unui proiect de lege.

Un nou proiect de lege a fost depus în Parlament de către senatorul USR Cosmin Poteraș. Proiectul vizează introducerea obligativității cursurilor de conducere defensivă, precum și a celor de oferire a primului ajutor pentru șoferi. Astfel, cei care doresc să obțină permisul de conducere sau care au carnetul suspendat, vor fi nevoiți să participe la aceste cursuri.

Pe lângă introducerea cursurilor obligatorii, proiectul mai vizează și introducerea unui termen de plată al amenzilor. Asta vine în contextul în care există șoferi care nu își plătesc amenzile și continuă să încalce regulile de circulație chiar și după ce au fost sancționați. Cei care nu își vor plăti amenzile în termen de 6 luni vor avea permisul suspendat. Proiectul de lege va completa Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Conform unui raport recent al Comisiei Europene, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul siguranță rutieră.

Rata de mortalitate pe șoselele din țara noastră este de 85 de decese la 1 milion de locuitori.

La susținerea acestui proiect, senatorul Poteraș a declarat: ”Anual, aproape 2.000 de oameni își pierd viața în accidente rutiere pe drumurile din România și aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite. Nu putem asista pasivi la pierderea de vieți omenești și cea mai simplă cale este prevenția. Cred că educația rutieră poate fi un pas înainte, în sensul în care, pe de o parte, poate ajuta la conștientizarea pericolului pe care condusul agresiv îl reprezintă și – pe de alta – îi pregătește pe șoferi să conducă defensiv. De asemenea, abilitatea de a acorda corect primul ajutor în caz de accident auto poate salva vieți omenești, motiv pentru care am propus obligativitatea unui curs de prim ajutor ca o precondiție pentru obținerea permisului.”.

via Profit

Comentarii (4)

 • Am făcut 4 scoli de șoferi și toate au avut cursuri obligatorii de prim ajutor... cât despre conducerea defensiva...saralatanie curată...
  7 2
 • “ Șoferii care vor să dețină carnet de conducere”... corect e șoferii care vor sa obțină permis de conducere
  6 3
 • Cei care au făcut școala la Pitești este evident ca nu au avut cursuri de prim ajutor
  0 0
 • Oricate cursuri de conducere defensiva ai face, atunci cand dai peste cretini in trafic e greu. Unii nu ar trebui sa aiba permis, ar trebui picati la testul psihologic. Si, evident, ar trebui tinut cont de camerele de bord si lasati pietoni cat mai des si mai mult pentru a descuraja anumite comportamente pe cat de stupide, pe atat de agresive si periculoase. Strada e a tuturor, soferi, motociclisti, biciclisti !
  1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru