Cine este noul Audi Activesphere: o mașină de teren care se transformă în pick-up

de Tiberiu Safta
Vineri, 27.01.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Audi a prezentat oficial noul concept Activesphere, care anunță un viitor model electric de teren desenat sub forma unui coupe. Noul concept poate fi adaptat într-un pick-up prin apăsarea unui buton și conține și tehnologie avansată precum conducere autonomă și un sistem de realitate mixtă Audi dimensions.

După o lungă campanie de promovare, presărată cu imagini sugestive și cu informații învăluite în mister, Audi a dezvăluit oficial noul concept Activesphere. Așa cum spuneam în timpul campaniei de promovare, această mașină este a patra din serie de concepte Sphere, după Skysphere, Grandsphere și Urbansphere.

UN CONCEPT ELEGANT ȘI ROBUST

Noul concept Activesphere este desenat sub forma unei mașini de teren cu o caroserie coupe cu 4 uși. De altfel, conceptul a fost desenat în cadrul studioului de design al mărcii din Malibu, Statele Unite, situat în apropiere de celebra autostradă de lângă coasta Pacificului.

Încă de la prima vedere vei putea observa că noul Audi Activesphere este creat special pentru off-road. Asta mulțumită numeroaselor elemente de protecție din zonele inferioare ale caroseriei, asemănătoare unor scuturi cu gheare închise. La aspectul robust al lui Activesphere contribuie și anvelopele de teren, ce încalță jante negre de 22 de inch.

Bineînțeles, garda la sol înaltă sugerează și mai puternic faptul că Activesphere este o mașină pentru off-road. În modul standard, garda la sol este de 208 milimetri, însă ea poate fi urcată până la 248 de milimetri în modul special off-road sau coborâtă până la 168 de milimetri în modul dinamic. Toate acestea mulțumită unei suspensii pneumatice.

TRANSFORMARE ÎN PICK-UP

Caroseria noului Activesphere are un design fluid și aerodinamic, cu o grilă mare acoperită în partea frontală. Fiind acoperită, aceasta sugerează că noul concept este unul electric. Tot aici avem și faruri LED subțiri, iar acoperișul conceptului este conceput în mare parte din sticlă. Părțile laterale sunt sculptate în special în zonele inferioare, iar partea din spate este completată de stopuri LED unite printr-o bandă, alături de sigla Audi iluminată și de un scut de protecție foarte pronunțat.

Așa cum spuneam, conceptul poate fi transformat și într-un pick-up prin apăsarea unui buton.

Acesta acționează luneta care glisează deasupra acoperișului și lasă loc unui portbagaj deschis, asemănător cu o benă. Conceptul poate acomoda cu ușurință două biciclete, alături de alte echipamente sportive de înot sau de iarnă.

De asemenea, pe acoperiș sunt integrate și suporturi speciale pentru transportul de schiuri. Alte tehnologii la exterior includ camere video montate în zona oglinzilor laterale și jante care conțin elemente active ce se pot deschide sau închide.

INTERIOR MINIMALIST ȘI FUTURIST

Interiorul noului concept Activesphere este pe cât de minimalist, pe atât de futurist. Aici putem remarca imediat tema de culoare roșie în combinație cu negru. Cele patru scaune sunt desenate asemănător celor văzute într-un salon, iar fiecare dintre ele integrează câte o cotieră.

Volanul este desenat sub forma unei manșe de avion, cu accente roșii evidente în partea inferioară, iar bordul este parcă lipsit de ecrane și integrează doar un difuzor principal și un aerator mare pentru sistemul de climatizare.

SISTEM DE REALITATE MIXTĂ AUDI DIMENSIONS

Noul concept Activesphere este și unul care se poate conduce autonom. Odată selectat acest mod, întreaga structură a bordului pivotează și dispare complet, cu tot cu volan și pedale pentru a crea mai mult spațiu ocupanților. Aici își intră în activitate și sistemul de realitate mixtă Audi dimensions, care este vizibil cu ajutorul unor căști speciale desenate sub forma unor ochelari.

Astfel, aceste căști țin locul ecranelor din interiorul lui Activesphere și le oferă posibilitatea ocupanților de a interacționa cu mașina în timpul condusului. Fiecare utilizator va putea interacționa cu o interfață grafică 3D prin funcții tactile, prin gesturi ale mâinilor sau chiar prin simpla mișcare a ochilor.

În esență, tot bordul se transformă într-o suprafață tactilă uriașă. Comenzile pentru reglarea temperaturii în habitaclu se află chiar lângă aeratoare, în timp ce comenzile pentru reglarea volumului radio se află chiar lângă difuzoare.

Mai mult, ocupanții vor putea folosi sistemul de realitate mixtă Audi dimensions chiar și atunci când nu se află în mașină.

AUTONOMIE DE 600 DE KILOMETRI

La fel ca celelalte concepte din seria Sphere, noul Activesphere are la bază platforma dedicată PPE. Conceptul are o lungime de 4.98 de metri, o lățime de 2.07 metri, o înălțime de 1.60 metri, iar ampatamentul măsoară 2.97 de metri. Audi spune că aceste dimensiuni sunt apropiate de viitorul model de serie electric A6 e-tron, versiunea pur electrică a sedanului executive.

Revenind la conceptul Activesphere, acesta este propulsat de două motoare electrice, una pentru fiecare punte. Astfel, conceptul beneficiază de tracțiune integrală, iar propulsorul livrează 442 de cai putere și 720 Nm. În cadrul arhitecturii de 800 de volți este integrată o baterie de 100 de kWh, care promite o autonomie de 600 de kilometri.

Acumulatorul poate trage un curent de până la 270 de kW la o priză de încărcare rapidă. Audi mai spune că bateria va putea fi încărcată de la 5% la 80% în mai puțin de 24 de minute.

Deocamdată, Audi nu are planuri de a transforma conceptul Activesphere într-un model de serie. Este foarte posibil, în schimb, ca unele tehnologii prezente aici să-și facă apariția la viitoarele modele de serie ale mărcii germane.

via Audi

Comentarii (5)

  • SF-uri fără nicio finalitate, la fel ca și conceptul propus de Dacia astă toamnă. Exerciții de designer și nimic mai mult.

    P.S. nu înțeleg ce tot aveți cu englezismul "poate acomoda" tradus aiurea și total neadecvat.
    9 7
  • Deleagu
    "Audi nu are planuri transforma conceptul Activesphere într-un model de serie"... pai atunci pentru ce le prezinta ca nu inteleg? Doar sa aiba chinezii ce copia? Pana scoate audi masina asta de serie, o scot chinezii cu 3 ani inaintea lor...
    7 3
  • Deleagu
    si chinezii bineinteles ca o vor denumi ChongLing, CurTzondes sau ceva de genul ;))
    8 4
  • Andrei
    Interesant e ca ne povestesc cum se transformă în pick-up și ne arată că nici măcar o bicicleta nu intră într-o mașină de 5m lungime. Penibil.
    8 5
  • Ambulanța
    Inexorabile, dă-ne adresa că te ducem gratuit la Obregia, cu o germană diesel, cum îți place ție.
    3 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru