Creşte numărul de maşini vechi: vârsta medie a unei maşini din România a ajuns la 13 ani, cu 4 ani și jumătate mai mare decât în UE

de Daniel Popescu
Joi, 14.04.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Vârsta medie a parcului auto național a crescut vertiginos la 13 ani şi este cu 4.5 ani mai are decât media Uniunii Europene. În plus, doar 4% dintre maşini sunt mai noi de 2 ani.

Criza economică care a izbucnit în 2008 a condus la o scădere puternică a puterii de cumpărare în România, care a determinat şoferii să se orienteze spre maşinile second-hand de import în detrimentul unităţilor noi. Acest lucru a condus la creşterea îngrijorătoare a numărului de maşini second-hand şi, implicit, la creşterea vârstei medii a parcului auto naţional de la 7 ani şi 7 luni în 2008 la 12 ani şi 9 luni în 2014.

Astfel, ne-am indepărtat mult de media Uniunii Europene de 8 ani şi 3 luni, deşi în urmă cu şapte ani valorile erau aproape egale. În acelaşi timp, ponderea maşinilor mai noi de 2 ani în parcul naţional a scăzut de la 22% în 2008 la numai 4% în 2014.

Prin urmare, nu este de mirare că nu stăm prea bine nici la rata anuală de înnoire a parcului auto, care arată ponderea maşinilor noi înmatriculate raportată la totalul flotei auto. Din acest punct de vedere, rata anuală de înnoire este de numai 1.4%, comparativ cu media europeană de 5.1%.

Datele au fost sintetizate de compania de consultanţă şi audit PricewaterhouseCoopers (PwC), care anticipează ca în acest ritm vârsta medie a pracului auto din România va creşte la 14 ani în 2020. "Constatăm că, în ultimii 6 ani, parcul auto din România a îmbătrânit simţitor, astfel încât, continuând în ritmul actual, vârsta medie a parcului auto va creşte la 14 ani până în 2020, ducând la creşterea emisiilor poluante", spune Daniel Anghel, Partener în Consultanţă Fiscală la PwC.

Propunere: creşterea impozitului pentru maşini cu emisii mari

Urmareste Automarket
Creşterea numărului de maşini vechi a venit în ciuda faptului că timbrul de mediu este semnificativ mai scump pentru maşinile second-hand decât pentru cele noi, motiv pentru care PwC recomandă o modificare amplă a modului de calcul a impozitului auto anual pentru a impulsiona românii să cumpere o maşină nouă în detrimentul uneia vechi.

Astfel, propunerea vizează că impozitul auto anual să fie calculat nu doar în funcţie de capacitatea cilindrică a maşinii, ci mai ales în funcţie de emisiile de dioxid de carbon şi de norma de poluare EURO.

"Pentru a schimba situaţia, ar fi necesar ca ţara noastră să ia în calcul un nou mecanism de impozitare al autovehiculelor care să ţină cont nu atât de capacitatea cilindrică, ci de elemente precum nivelurile de emisii ale autovehiculelor şi normele Euro ale motoarelor acestora", adaugă Anghel.

Comentarii (20)

  • Userul Mowgli e cel mai fericit ! De-abia asteapta sa-si puna la lucru peria lui de dat jos rugina !


    Oricum, am mai "intinerit" ! Media era de 14 ani.
    6 9
  • Stefan
    in loc sa ajute oamenii sa isi cumpere masini noi prin reduceri, ei ii taxeaza cu diferite taxe! de asta o sa imbatraneasca parcul auto si mai tare! baieti destepti! bravo romania!
    22 3
  • Gandire tipica imbecililor scoliti la Bruxelles- crestem taxele si gata !! Tara de tot rahatul condusa de imbecili jegosi ..... vom ajinge ca in RPK , toti sa cumparam rable de Dacia si sa le schimbam dupa 5 ani din cauza ruginei ....
    18 5
  • e al 3lea articol referitor la masini sh si parc invechit. unde vreti sa ajungeti? ca nu prea ma prind.
    daca am avea salariile celor din UE parcul nostru de masini ar avea media cea mai buna din toata europa. nu vedeti cati au x5 si stau cu chirie in garsoniera?
    28 2
  • si aici nu intra si masinile inmatriculate in bulgaria
    21 2
  • inca stam bine.tinand cont ca avem salariile de 6 ori mai mici.N e mai ridica bugetarii speciali care si permit o masina noua,masinile de flota ale companiilor .Tipic roamanesc,faci ordine cu biciul,cu taxe mai mari.
    22 1
  • ''Tovarasi'',

    Exceptand ''cotetele'' ambulante de prin ''cotloanele'' teritoriului,ati auzit de cultura ''oldtimer''-elor...???
    Si acestea,avand in vedere ''conditiile create'',se restaureaza IN TIMP,in nici un caz''over night''.
    Iar faptul ca arata-NORMAL..!!-mai ''obosita'' decat una de ''ieri'' NU inseamna ca nu functioneaza...''in parametri''.
    Un Mercedes sau Audi din '90 ''ingroapa'' n! ''plastice de unica folosinta''-vandute pe zeci de mii de euro..!!-de azi.
    Si mai terminati cu expresia asta......''rabla'',specifica erei consumerismului....!!!!
    12 3
  • Nu mi se pare asa mare diferenta, 4.5 ani vechime, comparativ cu veniturile, cat despre impozitarea in functie de emisii, ideea nu este rea, daca se va tine cont de poluare, nu ca la timbrul de mediu, dar tare imi este ca nu poluarea va fi prioritatea.
    13 1
  • johnney.R
    e usor sa comentezi aiurea legat de rable... dar la ce venituri sunt la noi, sperantele la o masina noua se spulbera rapid.
    19 1
  • Hunter
    Degeaba va tot plangeti de veniturile de la noi. Da, e o realitate trista cu care se confrunta 80 % din populatia tarii. Dar nici nu suntem in stare sa ne trezim si sa nu ne mai tragem la gioale unii altora, sa fim uniti si sa punem punctul pe i. Avem cat producem si cat putem duce. Nu mai asteptati si visati sa pice din cer marea schimbare si sa va tot dati cu parerea pe forumuri si site-uri cat de greu e si ce tara de cacao suntem ca nu va aude nimeni.
    Cand vom stii sa pretuim si sa punem pe primul plan educatia, atunci o sa avem un viitor. Educatia inseamna civilizatie, civilizatia duce la progres si la buna-stare.
    Avem conducatorii mediocri pe care ii avem tocmai pentru ca marea masa e o mare mediocritate si se complace in starea asta, iar oamenii scoliti cu ceva in cap incearca sa razbeasca de la o luna la alta, fiecare pentru el, fara sa deranjeze pe altii, fara sa existe o unitate si sa rezulte la ceva bun in treaba asta.
    Ne uitam la vestici si ne dorim sa fie si la noi ca la ei, insa legile le respectam tot in stilul nostru balcanic. Ne uitam la curatenia si ordinea altora dar nu suntem in stare sa ne facem curatenie si sa tinem ordinea la noi in ograda. Ne uitam la altii ce bine o duc si ce salarii au dar ne place sa muncim mult, prost, fara cap si dezorganizat. Astea sunt rezultatele si veci pururi nu va fi altfel.

    PS: cat priveste acest articol, ar trebui eliminata orice fel de taxa/timbru de mebiu, sa isi aduca fiecare ce masina vrea, de unde vrea, dar sa existe un impozit progresiv raportat la varsta masinii. Vrei sa iti cumperi o masina de 5 ani, foarte bine, platesti de la o anumita suma, an de an, cat timp ai masina. Vrei masina de 10 ani ca e mai ieftina, ok....dar suporti taxele aferente.
    Insa daca stam sa ne gandim pe alta parte, nici macar acest impozit progresiv nu ar trebui introdus ci poate doar verificarile ITP sa fie drastice si sa fie anual facute, mai ales la ce conditii de trafic avem noi....fereasca d-zeu. Adica aia din Austria isi fac ITP anual si noi suntem cumva peste ei la toate capitolele si de asta ne verificam masinile din 2 in 2 ani si atunci dam o spaga si mai prindem o stampila pe talon, ca asa suntem in stare sa "progresam"....numai sa fentam si sa NE fentam.
    10 6
  • Nu toti isi permit masini noi bune. Si decat sa iti iei cazane noi de Dacii si alte ragalii care ruginesc si pica totul de pe ea dupa un an mai bine alegi un e39 , e46 de ex. bine intretinut si nu ai treaba. Oricum romanul are masina buna in general....ca sunt mai vechi e partea II-a.
    8 18
  • @socratestanculescu, n-ai cu cine, stai linistit.
    1 2
  • @Hunter, ce legatura are varsta masinii, ca n-am inteles? De ce as plati mai mult cu o fiesta 1.2 din 2002, decat unu cun G-Klasse din 2014? Ocup mai mult spatiu? poluez mai mult? E mai luxos? consum mai mult carburant? Care-i logica?
    8 1
  • ar tb eliminate toate taxele iar ce s-a incasat reorientat catre catedrala aia a mantuirii

    vom trai ca 'n rai, da'te dreaku' :))

    PS1...poate ca va dati seama ca o parte si din aceste taxe au ajuns in megalomania aia, nu?

    PS2. @hunter...n-ai cu cine :) folosesti termeni necunoscuti majoritatii romanilor. Mana'ntinsa...sport national, plansul de mila...traditie
    7 5
  • alt spalat pe creier
    @hunter:zici educatie?!zici respectarea legilor??!!ca noi sintem niste hoti si ai de dincolo niste sfinti???!!pe ce lume traiesti frate????!!!!
    nu stiu daca tu deppasesti vreodata limitele orasului tau ,dar eu calatoresc frecvent dincolo(unde am neamuri stabilite ) si unde mai fac niste bani...hai sa-ti spun un secret frate!!!!si aia de dincolo sint exact ca si noi...si aia fura si aia eludeaza taxe si aia sint niste"specimene" de te crucesti daca au creierul acolo unde trebuie...si aia sint tinuti sclavi si sint nemultumiti,dar singura diferenta ca intre noi si aia este cda pe ei se pune mai rappid biciu(asta e in curs de rezolvare si la noi) si aia care reprezinta asa zisul" stat" o duc bine ...
    hai sa te mai intreb ceva???!!cam cine a cumparat toate resursele tarii la bani de nimic(fireste cu mita de rigoare),romanii???!!in nici un caz amice,ci indivizii de dincolo pe care-i adulezi si admiri si care te-au facut sclav la tine in tara si la care vei ramine vesnic sclav...(nu ca la stapinirea romaneasca ai fi avut alta sansa)prin panama cine si-au facut conturi pina la cer si inapoi??!!!numai romanii(sigur citiva smecheri au poposit si pe acolo)...traziti-va dracu odata si nu mai puneti botul la maniularile din presa ,ci doar uitati-va in jurul vostru...nu trebuie decit sa inchizi tv -ul si sa incepi sa judeci(fireste daca te tine)...te-ai intrebat vreodata ce-i cu valu asta cauzat de dna ,anaf @company(era sa scriu cia)...nu ca n-ar fi trebuit,dar dupa 30 de ani asa dintr-odata brusc se trezeste justitia si armata,brusc vine si valul cu panama cind ue se tiraste in genunchi,...fireste n-ai sa vezi crac de american pe acolo,ca astia care declanseaza razboaie pt resurse sint corecti la negrul unghiei ...unde au fost astia 30 ani??!!oare nu cumva "tarile civilizate si democrate"nu au loc la ciolan de smecherii din romania??...lasa dracu punerea pe piedestal a occidentalului ca nu-i chiar cum crezi tu..intr-un cuvint:kk-at amice!!....scuze off-topic ,dar cind vad asa creduli ma apuca bitu
    6 3
  • da mai, strainii este de vina, romanii e niste sclavi. Un neam asa mandru si de vechi si am ajuns aici pentru ca occidentalu ne fura in loc sa ne deie de pomana. Iar noi, romanii, niste virginutze....

    ;((
    6 6
  • @vianu
    daca asta ai priceput,e timpu sa-ti iei ppijamalele si sa mergi la nanica!!
    6 4
  • vai da' ce te-ai ofuscat...sa nu'ti se'sparga fro' vena'n creer
    2 7
  • johnney.R
    Bine ca voi castigati enspe mii de euro pe luna sa inteleg. Ha??? Ai deviat de la subiect doar ca sa ma tragi pe mine de urechi. Poti vorbi pe tema saraciei 1 an ca tot nu rezolvi nimic. E usor s-o "arzi" pa' net si sa dai peste nas oamenilor fara sa cunosti :) ;). Poate stati prin capitala sau printr-un oras mai dezvoltat si nu vedeti mizeria din "provincie" ascunsa de prea mult timp pe sub pres. Ziceam ca nu toata lumea isi permine masina luata noua si ca lumea isi mai facea treaba si cu masini sh. Sa vorbesti fara sa cunosti si sa etichetezi aiurea e al naibi de usor.
    9 1
  • asa e, ai dreptate....
    1 6

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru