Ford depune patentul pentru o cutie manuală cu ambreiaj electronic

de Alexandru Monenciu
Luni, 14.02.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Constructorul american de automobile a înregistrat o cerere de patent pentru o transmisie manuală cu ambreiaj electronic. Potrivit Ford, aceasta ar putea fi instalată pe orice model actual, dar nu a precizat dacă are în plan să o producă în serie.

Transmisia unei mașini este un subiect care va stârni tot timpul multe comentarii. Unii preferă cutia automată, iar alții pe cea manuală, chiar dacă au o pedală în plus, iar schimbarea vitezelor nu este tot timpul lejeră, mai ales în condiții de trafic bară la bară.

Ford vrea să le facă acestora din urmă viața mai ușoară, cu o transmisie manuală cu ambreiaj electronic. În acest sens, constructorul american de automobile a înregistrat o cerere de patent la autoritățile abilitate din State Unite ale Americii.

Conceptul propus de Ford elimină, pe scurt, conexiunea fizică dintre pedala de ambreiaj și rulmentul de presiune. Un software special dezvoltat ar acționa, în acest caz, ambreiajul atunci când șoferul schimbă poziția schimbătorului de viteze. Operațiune care ar putea fi detectată cu ajutorul unor senzori.

Potrivit celor de la Ford, pedala în sine ar putea fi păstrată, dar aceasta ar urma să fie conectată la un modul electronic.

Totodată, americanii susțin că nu este nevoie de modificări speciale pentru a integra o asemenea transmisie manuală cu ambreiaj electronic.

Tocmai de aceea, acest sistem ar putea fi instalat pe orice model actual, de la Mustang la Bronco.

Ford nu și-a arătat, însă, intenția de a produce în serie un asemenea sistem. Cel puțin deocamdată.

via Motor Authority

Comentarii (9)

  • Catalin
    Exact ce ziceam mai devreme la articolul cu Puma, problema cutiilor manuale la Ford trebuie odata cumva rezolvata. Trebuie sa investeasca serios si sa faca ceva in privinta cutiilor manuale, ca au ramas de caruta.
    Raspunsul de la service ca "la Ford asa fac toate" nu ma incalzeste.
    Am condus recent si Hyundai Elantra si Skoda Kodiaq si Dacia nouua Sandero Stepway si multe altele, Toyota, Peugeot, Renault, BMW si toate functioneaza net mai bine decat la Focusul meu, de manualele de la Honda sau Mazda nici nu mai zic, ca alea-s OZN-uri. Cum zicea si @Kiro de Mazda lui, o placere sa mesteci in cutia Mazdei.
    15 0
  • Octavian
    Daca stirea asta era de acum 20 ani era ok, dar sa vii in 2022 (cand vorbim de electrice, vorbim de conducere autonoma...) cu patent de "cutie manuală cu ambreiaj electronic" mi se pare total demodat.
    11 4
  • Ciprian
    Dar iMT-ul celor de KIA/Hyundai nu face deja acest lucru?
    8 1
  • Prea târziu, Ford, mult prea târziu.
    11 0
  • inexorabil
    “Viaţă mai uşoară” în trafic?! Eu, unul, nici n-o concep!

    Fratello, dacă nu te caracterizează răbdarea (başca de fier), atunci eşti feminizat, deci (magnum argumentum) n-ai ce să cauţi la volan!!!

    Teribil acest Sindrom Global CCC. El va răpune omenirea, mai mult şi mai repede decât orice viermuire emolară…

    PS. Totuşi, îmi este pusă la încercare răbdarea de către “melcii” (tot mai) juraţi pentru benzile de viteză. Îi depăşesc însă pe oriunde se iveşte ocazia şi gata, mă calmez. Şi nu, nu mă uit la ei/ele (în timpul operaţiei asumate) cu dispreţ “superior”, precum aţi fi tentaţi să credeţi – oricum ştiu aprioric că aş vedea doar mutre invariabil tâmpe.
    5 7
  • Mircea Badea
    in 2022, cand dispar termicele? mai ales motorina..

    dar cum mai pleci cu scart?

    la pejo nu era ok manuala din ce stiu eu..
    2 7
  • Seriff
    @mircea badea vor disparea termicele cand o sa fii tu presedintele Americii si Edikk prim ministrul.
    4 2
  • @sheriff
    presedintele americii e mic...eu vreau sa fiu seful alora de au facut covidul...aka bossul la secu...
    1 2
  • Nu văd de ce am mai avea cutii manuale de orice fel. Cele automate au ajuns suficient de fiabile, ieftine si ajuta la un condus mai ușor in majoritatea situațiilor. Dacă masina are si pilot automat adaptiv si mai bine, chiar recomand opțiunea care in unele situații nu este scumpă sau in cazul un SH sa fie considerată la căutare.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru