Ford lansează un sistem de conducere semi-autonomă pe bază de abonament: 18 lire/lună

de Tiberiu Safta
Vineri, 14.04.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ford a lansat oficial un sistem de conducere semi-autonomă pe bază de abonament pentru clienții din Marea Britanie. Noul sistem este disponibil exclusiv pentru modelul electric Mustang Mach-E, iar abonamentul costă 18 lire sterline pe lună.

Recent, Marea Britanie a legalizat oficial condusul fără mâini pe autostradă, ceea ce înseamnă că mașinile complet autonome vor putea fi comercializate în această țară în viitorul apropiat. Ca urmare a acestei decizii, Ford devine primul producător din această țară care oferă acum un sistem de conducere semi-autonom programat special pentru autostrăzile din Marea Britanie.

Noul sistem se numește BlueCruise și este disponibil, în prezent, numai pentru SUV-ul electric Mustang Mach-E. Clienții din această țară vor putea bifa noua dotare, care este disponibilă pe baza unui abonament. De altfel, noul sistem costă 17.99 de lire sterline pe lună, adică echivalentul a circa 20 de euro pe lună.

Sistemul BlueCruise va intra în funcțiune în cadrul așa-numitelor "zone albastre", special desemnate pentru acest sistem. Astfel, cu aprobarea Departamentului de Transporturi din această țară, sistemul de conducere semi-autonomă va putea fi activat legal pe aproximativ 3700 de kilometri de autostrăzi.

BlueCruise este deja disponibil în Statele Unite și în Canada. Acesta intră la categoria sistemelor autonome de nivel 2+ și funcționează cu ajutorul unui cruise control adaptiv inteligent. Astfel, BlueCruise va putea ține pasul cu traficul de pe autostradă până la viteza de 129 de km/h și va putea regla viteza în funcție de indicatoarele rutiere.

Mai mult, BlueCruise integrează și un sistem de asistență predictivă a vitezei, prin care mașina va încetini automat înaintea unor viraje strânse. De asemenea, mașina se va putea repoziționa ușor în banda de rulare în cazul în care aceasta va trebui să depășească vehicule mai mari, precum camioanele.

Bineînțeles, noul sistem nu este complet autonom și necesită în continuare atenția șoferului. Pentru asta, o cameră cu infraroșu monitorizează nivelul de concentrație al șoferului. Dacă acesta nu răspunde și nu preia controlul mașinii, atunci sistemul va dezactiva modul de conducere autonomă și va opri mașina într-un loc sigur.

Noul sistem este disponibil, pentru moment, doar în Marea Britanie, SUA și Canada. Este probabil ca BlueCruise să-și facă apariția și pe alte piețe europene în viitorul apropiat.

via Ford

Comentarii (2)

  • Pune mana ai invata
    Deja conduc astia ca pune mana si invata sa vezi cand si-or lua mainile de pe volan si atentia de la drum.
    2 0
  • Mircea Badea
    dar de ce trebuie abonament? o conduce cineva de la sediul-drona?

    mai util ar fi in oras..am mai rari trotinetele etc..
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru