Fumatul în mașinile în care există minori va fi interzis de anul viitor în Marea Britanie

de Bogdan Mirică
Luni, 10.11.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Marea Britanie va adopta o lege care interzice fumatul în mașinile în care există și pasageri copii. Legea va intra în vigoare din octombrie 2015.

Marea Britanie este tot mai aproape de a adopta o lege care interzice fumatul în mașinile în care există pasageri copii. Legea a fost propusă deja în Parlamentul britanic și urmează a fi aprobată în decembrie.

Până și premierul David Cameron susține interdicția, declarând nu demult că a sosit timpul pentru ca o astfel de lege să intre în aplicare.

Cei care vor fi surprinși că fumează într-o mașină în care există și copii vor plăti o amendă de 60 de lire, echivalentul a 76 de euro, și puncte de penalizare. Dacă se ajunge la tribunal, amenda crește la 80 de lire, echivalentul a 100 de euro.

Esential 76 de euro va fi amenda pentru cei care fumează în mașinile în care există și pasageri copii.
Șoferii care nu vor reuși să-i împiedice și pe ceilalți pasageri atunci când un copil se află în mașină riscă sancțiuni usturătoare, de până la 10.000 de lire, adică 12.700 de euro.

Legea împotriva fumatului în mașină atunci când există pasageri minori va intra în aplicare începând cu luna octombrie a anului viitor.

via metro

Comentarii (10)

  • Deci iau amenda daca fumez in masina o tigara, in schimb pot fuma la mine acasa cat vreau, sa ma droghez si sa ma imbat ca un porc in timp ce-mi pun copilul sa-mi spele hainele si sa duca gunoiu. Mda, fara legea asta, viata copilului meu ar fi distrusa!
    Auzi la ei :)) 10.000 de elire pentru cei care nu reusesc sa impiedice pasagerii. Pai si cam ce ar trebui sa fac ? Sa-mi montez si eu scaune catapultabile ca in James Bond si daca nu stingi tigara ai zburat prin plafon ? Noroc ca am masina cu trapa!
    6 8
  • Nu e rau. Drum lung, nevasta si copilul in masina. Pe dreapta, parcare de tiruri. Oprire.
    "- Ce faci draga, opresti aici?!"
    "- 10 minute iarta-ma, scumpete. Ramai tu cu copilul in masina cat trag eu o tigara!"
    8 0
  • Sunt mandru. Pana si Marea Britanie este in urma Zarnestiului. La mine in sat e de ceva vreme legea asta si imi vine sa-i pup pe aia care au votat-o.
    Chiar ieri vorbeam cu un prieten si mi-a zis ca la ei la firma au primit o amenda de 1500 de unitati fiinda I-au prins fumand langa usa si nu la 20 de metri de la intrare. Pur si simplu iubesc tara asta :):):):)

    @Mowgli, dupa o vreme, cand oamenii incep sa realizeze ce dezastru fac in viata lor si a celor din jur cu anumite obiceiuri, te asigur ca nici in casa, departe de ochii lumii nu mai fac anumite lucruri. Asta vorbind despre oamenii normali. In plus, copilul ala incepe si creste si poate sa scape la scoala sau intre prieteni anumite aspecte din viata de-acasa. Ca sa nu spun ca de la gradinita educatorii stiu exact ce sa intrebe daca li se pare ca in comportamentul copilului apar semnale de alarma. Si crede-ma ca exista sate in care nu vrei sa te trezesti cu legea la usa pe subiectul asta.

    Inca o sapatamana care incepe fantastic. Cel putin pentru mine :)
    5 4
  • Sincer sunt fumator.......de 8-10 ani buni si sunt constient ca tutunul dauneaza grav sanatatii.....da inca nu am auzit de vreun caz ca un nefumator sa moara de la fumul de tigara care e in apropierea lui.....
    Nu sunt de acord cu interzicerea fumatului in masina chiar daca e un minor alaturi........nu sunt de acord nici cu purtarea centuri de siguranta care(cica)e obligatorie.........si sunt inca genul de persoana care inca vorbeste la telefon(cu mana la ureche) cand conduc.....si toate astea in cativa ani bun si nu am avut nici un fel de probleme.......nu am avut accidente.....nu a avut nici o persoana de suferit pe cauze 'pulmonare' si asa mai departe........
    Ideea mea e destul de simpla......fa ce vrei si cum vrei......nu zic nimanui sa faca ce fac eu......insa nu esti obligat sa faci cum spun ei.....
    1 14
  • Mi-am primit voturi negative probabil pentru ca s-a inteles ca eu sunt pro-fumat langa copii si vai, ce criminal sunt.
    In primul rand am fumat 11 ani de la o varsta foarte frageda si m-am lasat de fumat acu vreo 3 ani. Pot spune ca renuntatul la fumat a fost poate cel mai greu lucru pe care l-am facut. Asa ca stiu foarte bine ce inseamna sa fii fumator, ce impact are si ce pericole sunt, mai bine decat cativa care mi-au dat vot negativ.

    Cu toate astea insa, cum zice si colegul Zarnesteanu (sau asta am inteles eu ca zice), trebuie sa ne schimbam modul de a gandi. Consider ca legea asta nu face absolut nimic pentru sanatatea celor din jur, atata timp cat fumam cu ei in casa, la restaurant sau in parc, dar n-o facem doar in masina ca luam amenda.

    @Tzenu, legat de centura si vorbit la telefon, aici cred ca gresesti enorm. De exemplu vin eu ca un nebun, intrun tine, eu (vinovatul) traiesc pentru ca aveam centura, iar tu mori pentru ca nu. Ce te costa sa porti centura? chiar nu va inteleg...
    Vorbitul la telefon iarasi, o alta mare prostie, iti fura foarte mult din atentie.
    De exemplu, mi se pare foarte periculos pentru sofer, daca fumeaza la volan. Eu am produs un accident minor fiindca scrumam pe geam si mi-am intors atentia catre tigara, suficient incat sa reactionez prea tarziu apasand pedala de frana.
    Daca aplicau legea asta pentru orice fumator la volan, fie ca are pasageri sau nu, asta ar avea mai mult sens.
    O alta mare prostie e cand soferii de pe transportul in comun sau taxiuri fumeaza.
    11 1
  • mishazaitev
    @tzenu
    Nu ai auzit ca vreun nefumator sa moara de la fumul de tigara care e in apropierea lui. Dar tu crezi ca rudele alora care fac cancer sau alte boli de plamani din cauza fumatului pasiv, vin sa-ti prezinte tie rezultatul necropsiei? Nici de aia care mor de SIDA pentru ca fac sex neprotejat nu auzi decat daca iese vreun scandal de presa. In alta ordine de idei, am facut un drum odata in spatele masinii unor fumatori invederati. Soferul le suda efectiv. Pentru ca aveau un copil in masina si el si nevasta-sa incercau sa-l protejeze fumand cu tigara in mana dinspre geam. Masina neavand cutie automata, n-ai idee ce prost mergea. Franari bruste inainte de cea mai blanda curba, toate curbele abordate extrem de incet, nu mai zic de depasiri. Avand in vedere ca mana stanga era vesnic ocupata de tigara cu dreapta trebuia sa schimbe si viteza si sa tina si volanul si asta pe un drum destul de sinuos. Daca viciul tau este atat de puternic incat nu te poti opri odata la doua ore ca sa fumezi o tigara cel putin nu minimaliza pericolul pe care viciul asta il reprezinta pentru cei din jur. Eu unul v-as face colivii si in aer liber, pentru ca mi se pare absurd ca eu sa ies in parc sa alerg si sa-mi aerisesc plamanii si sa inhalez fumul vostru de tigara. Daca tu esti atat de indopat de nicotina, asuma-ti asta si nu insinua ca mie otrava ta nu-mi face rau atata timp cat fumezi langa mine. Cat despre centura de siguranta si vorbitul la telefon, ce sa zic, desi esti din Sibiu unde se presupune ca lumea ar trebui sa fie mai civilizata, atitudinea ta e tipic romaneasca. Pai crezi ca intr-un accident, tu sau cei dragi puteti muri de doua ori din cauza inconstientei tale? Crezi ca daca pana acum nu ti s-a intamplat nimic, e obligatoriu ca asta sa dainuie? Ce sa zic? Tine-o tot asa! Sa te apere Cel de Sus pe tine, pe ai tai si pe restul participantilor la trafic.

    @mowgli
    Pe fond ai dreptate. Insa diferenta dintre fumatul acasa si fumatul in masina este ca, acasa, copilul tau se poate duce intr-o alta camera unde nu e fum. Poate il trimiti chiar tu fiind un tata responsabil. In masina unde sa se ascunda? (eu nu ti-am dat manute rosii)
    8 0
  • @mowgli, in primul rand ai respectul meu pentru ca te-ai lasat de fumat.. Ma bucur ca exista oameni care constientizeaza la un moment dat in viata ca fac lucruri fundamental gresite si lupta cu ei insisi sa se schimbe. Asta mi se pare unul din cele mai frumoase progrese pe care le poate face un om in viata lui. Felicitari inca odata.
    PS Ti-am dat 2 manute rosii, una de la servici si una de acasa, la primul comment dar 2 verzi pentru al doilea.

    @misha, ai pus punctul pe i cum nu se poate mai bine. Tot ce putem sa speram este ca oameni ca @tzenu or sa realizeze ca si noi ca nefumatori avem drepturi exact ca si ei. Nu urasc fumatorii, dar urasc din tot sufletul viciul lor. Si daca le respect alegerea de-a sta cu tigara in gura toata ziua, la fel si ei trebuie sa inteleaga ca nici mie nu-mi place fumul ala imputit si am dreptul sa respir aer curat.
    4 0
  • mishazaitev
    @zarnasteanu

    Si eu m-am lasat de fumat. Nu urasc fumatorii pentru ca stiu ce inseamna sa fii fumator. Insa daca cineva care vrea sa se lase de fumat si care incearca acest lucru nu va ajunge sa urasca din tot sufletul, as zice organic, tigarile si tot ce tine de ele, nu va reusi niciodata sa renunte la fumat ireversibil. Asa se explica numarul mare de oameni care renunta si care se apuca din nou. Asta se intampla pentru ca aceasta ura lipseste si in lipsa ei intervine tentatia.

    Si mai urasc ceva. Egoismul fumatorului. El considera ca eu, nefumator, trebuie sa-l suport. Am intalnit fumatori care, desi in jurul lor erau doar prieteni nefumatori, atunci cand lansau o invitatie undeva in oras, rezervau masa la fumatori. Oamenii astia nu se gandesc ca, dincolo de efectele nocive ale organismului, mirosul de fum poate fi pentru unii mai greu de suportat decat unul de buda.
    7 1
  • Eu o chestie nu inteleg, de ce dracu se mai vand tigari???
    A, ca daca interzici vanzarea, industria se duce dracu, locuri de munca, criza financiara, etc.. Dar gandeste-te cati mor mai devreme din cauza asta din cauza tigarilor si cati bani vei plati, terapii, ori tu (ca stat), ori poporul, pentru inconstienti.
    0 1
  • Copiii trebuie protejati, nu e cazul sa inhaleze fumul nociv generat de adultii care fumeaza in masina. Asa cum nici cei nefumatori nu este cazul sa inspire fumul emanat de fumatori. In vremuri ce cunosc multa poluare si o alimentatie departe de natural si sanatos, fumatul activ si pasiv reprezinta factori de risc in plus. Ca o paranteza si apropo de alimentatia cu multi conservanti, feriti-va de produsele ce contin nitriti (E249 si E250) si nitrati (E251 si E252), pot genera nitrosamine, care au potential cancerigen.

    Despre fumat unii au scris ca reprezinta o sinucidere lenta, altii spun ca fumul de tigara este tamaia diavolului. Cert este ca nu s-a descoperit nici macar un singur efect benefic al fumatului asupra sanatatii oamenilor. Dimpotriva, s-a dovedit stiintific ca tigarile contin zeci de compusi cu potential cancerigen, care prin ardere devin sute de compusi nocivi. Intreba cineva de ce se mai vand tigarile. Pentru ca nu le pasa de noi, suntem uneori victime colaterale, iar industria tutunului este foarte aducatoare de profit. Depinde mai ales de cei care fumeaza sa devina responsabili cu viata lor si a celor din jur, sa renunte la fumat si in acest fel sa nu mai alimenteze aceasta industrie a tutunului.

    Citisem ca parca tot in Marea Britanie exista un proiect de lege care prevede suspendarea pe un an de zile a permisului de conducere, pentru cei care vorbesc la mobil in timp ce conduc. Sunt necesare si la noi astfel de legi si sa se aplice fara discriminari. Chiar in seara acestei zile am vazut cum cineva, care conducea un BMW galben, a depasit pe linia continua aproape de intersectie si a virat stanga, fara sa tina cont ca din sens opus putea sa apara altcineva. Ar fi necesare si acele camere de luat vederi pe strazi, de care spuneam intr-un comentariu anterior, care sa ofere probe solide pentru sanctionarea celor vinovati. Fara masuri severe, nu se vor schimba multe lucruri. Depinde si de oameni, sa vrea sa se indrepte si sa nu-i mai nesocoteasca pe ceilalti. Numai sa vrea si acei oameni in cauza. Toti gresim, dar unii sfideaza prea mult legea si pe cei din jurul lor.
    7 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru