Gerhard Plattner obţine un nou record: 2.619 km cu carburant de 100 euro

de Sebastian Toma
Miercuri, 07.08.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Pilotul austriac Gerhard Plattner, cunoscut pentru recordurile sale de consum, a reuşit să parcurgă o distanţă de 2.619 kilometri la bordul unui Skoda Citigo CNG, consumând carburant care a costat mai puţin de 100 de euro.

Esential 5 zile a călătorit Gerhard Plattner pentru a stabili noul său record de eficienţă pentru un automobil alimentat cu gaze naturale comprimate.
Skoda Citigo a fost aliatul lui Gerhard Plattner pentru noul record al austriacului. Spre deosebire de reuşitele sale anterioare, modelul condus de pilotul austriac era echipat cu un motor otto, alimentat cu CNG (gaz natural comprimat). Provocarea sa a fost să conducă din Italia până în Suedia cu costuri de carburant cât mai reduse. Traseul său a cumulat 2.619 kilometri şi a mers din Vicenza, Italia, până în Stockholm, Suedia. Recordul efectiv vine la partea de costuri de carburant, Plattner reuşind să parcurgă distanţa respectivă alimentând cu mai puţin de 100 de euro.

Consumul oficial al versiunii CNG a lui Skoda Citigo este de 2.9 kilograme la suta de kilometri, în timp ce rezultatul lui Plattner este de 2.39 kilograme la sută. Modelul condus de pilotul austriac beneficia de tehnologiile ecologice ale mărcii, cum ar fi sistemul start-stop, sistemul de recuperare a energiei cinetice pierdute la frânare şi anvelope cu rezistenţă redusă la frânare.

Reprezentanţii Skoda estimează emisiile de CO2 ale lui Plattner la 65 de grame pe kilometru, în regim mixt, o scădere faţă de valoarea oficială, de 79 grame CO2 pe kilometru.

Urmareste Automarket
Versiunea CNG a lui Skoda Citigo, oferită în compania motorizării 1.0 MPI de 68 CP, este capabilă să funcţioneze atât cu benzină de la pompă, cât şi cu gaz natural comprimat.
Pentru recordul menţionat mai sus, modelul a folosit doar gaze naturale.
Călătoria lui Gerhard Plattner a durat cinci zile, austriacul împărţind traseul în sectiuni de câteva sute de kilometri pentru fiecare zi.

Via Skoda

Comentarii (10)

  • Stefan
    Deci sa inteleg ca a alimentat cu un fel de 'gpl' de 100 de euro si a mers atatia km? Evident ca se poate la cat costa si acest cng! Sa zicem ca ar costa 2.85 lei cum este la noi gpl-ul asta inseamna ca alimentezi 160 de litri si conduci de-nnebunesti asta daca si masina e economica! Eu la Matizelul meu daca fac asa conduc 1600 de km numai in oras cu aer conditionat si mai mult daca conduc in afara!
    1 12
  • wow lichidul se masoara in kg?
    1 11
  • bine, gazul se masoara in kg sau in metrii cubi?
    1 9
  • Gazul, mai bine zis cantitatea sau masa de gaz se masoara in kg, iar volumul, indiferent daca e gaz sau altceva, se masoara in litri, metri cubi etc.

    Cand vine vorba de consum de substanta, adica de analiza cantitativa a unei reactii chimice, cum e cea de ardere in acest caz, atunci masa (g, kg) este relavanta, nu volumul.

    Obisnuinta de a masura combustibilul in litri (adica volum) este data de faptul ca e mai usor dpdv tehnic sa masori volumul decat masa in pompele de alimentare, iar la CNG (gaz) din obisnuinta, se masoara tot volumul, la o presiune standardizata, reglata de catre instalatia de alimentare.
    23 0
  • ok, am tacut :)
    9 0
  • ma intreb care o fi fost viteza medie cu care a circulat omu????
    imposibil sa scoti ademenea consumuri(2.4L)daca pe autostrada meri cu 110-120km/h si in oras cu 50-60km/h
    7 4
  • Vasilica
    Ma lasa-l draq!!!
    Unde sunt mai marii ingineri sa conteste rezultatul.

    P.S
    Sper ca ati luat BAC-ul daca nu mai aveti o sansa in toamna sau asa era pe vremea mea!
    9 0
  • oricum super tare...adica,se declara ,in general un consum oficial,pe care-l contesta aproape toti de la jurnalisti pana la noi, simplii conducatori auto (in sensul ca ,consumul e mult,uneori peste ce se comunica oficial)..si...ete na,vin altii care.....si ei contesta cosumul ....declarat oficial dar in alt sens....cum ca....nuuuu, masina consuma ,nu 4L ci 2L.al dracului fenomen.DECI masina consuma cat vrea soferul...
    3 5
  • Marian
    Suntem cei mai prapaditi oameni din Europa, Romania fiind a doua tara (alaturi de Albania) care nu are nici macar o statie de alimentare cu CNG. De ce oare? Pt ca guvernul nu vrea sa avem masini pe CNG, accizele la acest combustibil sunt spre zero daca nu ma insel, astfel daca 10 % din parcul auto se muta pe CNG rezulta o gaura mare in buget din pierderea accizelor incasate. Din cate stiu sunt si in Bulgaria si se poate cumpara chiar de la OMV sau Rompetrol, adica are balta peste, dar la noi e "interzisa" comercializarea.
    4 0
  • @Adrian:
    Daca ar fi sa aduca si CNG, i-ar exploda si astuia pretul, stai linistit!
    Neexistenta unei infrastructuri este datorata in special starii de lene, ce a "transformat" Palatul Parlamentului intr-un focar de infectie:)
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru