Start-Stop

Engleză: Stop&Start, Start&Stop, Start-Stop Technology, Stop-Start Technology, i-Stop, Start/Stop, Stop/Start, Auto Start-Stop


Sistem care oprește automat motorul în momentul în care mașina se află în staționare (de exemplu la semafor) și îl repornește automat atunci când șoferul apasă ambreiajul (pe cutiile manuale) sau pedala de accelerație (pe cutiile automate). Scopul acestui sistem este de a reduce emisiile și consumul mașinii. Conform studiilor din piață, un astfel de sistem poate oferi o reducere de 10-12% a consumului de carburant în oraș.

Sistemul Start-Stop poate fi activat și dezactivat dintr-un buton dedicat aflat de obicei pe planșa de bord sau pe consola centrală, iar oprirea automată a motorului are loc doar în anumite condiții. Cele mai importante sunt faptul că motorul trebuie să atingă o temperatură de funcționare optimă, iar temperatura exterioară să se încadreze între anumite limite (diferă în funcție de constructor).

Caracteristica principală a acestui sistem este faptul că mașinile cu Start-Stop utilizează o baterie clasică, dar îmbunătățită cu tehnologia AGM (Absorbent Glass Mat), care permite mult mai multe cicluri de încărcare/descărcare fără scăderea performanțelor.

Aceasta este construită special pentru a acoperi nevoile de energie ale sistemelor electrice ale mașinii în momentele în care alternatorul nu mai generează curent electric.

În versiunile sale avansate tehnologic, sistemul Start-Stop recunoaște momentele de decelerare din oraș (de exemplu înainte de oprirea la semafor) și oprește motorul înainte ca mașina să staționeze.

Sistemul Start-Stop face parte din grupul de tehnologii utilizate de mașinile hibride

Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru