În căutarea fotografiei perfecte. Pasul 3. Viena Underground

de Mircea Meșter, Foto: Ciprian Mihai
Vineri, 21.11.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
De obicei, o vizită în Viena te atrage către palatul Schonbrunn, către Prater sau către clădirile fascinante ale centrului capitalei austriece. Pentru a căuta fotografii altfel, am ales să vizităm cu BMW M4 zona underground a Vienei. Întunecată şi spectaculoasă.

Călătoria noastră europeană continuă. După ce am vizitat Transfăgărășanul într-o dimineață argintie cu tușe de thriller și după ce a doua zi am putut să admirăm o parte necunoscută a Ungariei, ne îndreptăm acum spre Viena. Intrăm în zona dezvoltată a Europei, ceea ce înseamnă că posibilitățile de a căuta cadre spectaculoase în care BMW M4 să strălucească cresc proporțional. Vorbim, totuși, de un oraș care reușește să atragă milioane de turiști anual. Orașul Valsului, plin de clădiri istorice rămase de pe vremea în care celții și romanii își făceau veacul pe aici, plin de castele baroce din epoca medievală și, evident, asezonat cu nuanțe de pe vremea în care Viena era capitala Imperiului Austro-Ungar.

În această atmosferă aproape romantică, reușim să dăm peste cap încă o dată așteptările și plantăm BMW M4 într-o zonă ceva mai puțin frecventată a Vienei. Partea underground, cea în care artiștii urbani își dezvăluie creațiile în cea mai exigentă galerie de artă a lumii: strada. Văzută de mulți ca un act de vandalism, arta underground reprezinta una dintre zonele cel mai puțin înțelese ale creației. Plină de luptători contra sistemului, forfota din jurul artiștilor care produc și expun în spațiul public se datorează modului ferm și franc în care aceștia aleg să-și distribuie mesajele. 

Văzută de mulți ca un act de vandalism, arta underground reprezinta una dintre zonele cel mai puțin înțelese ale creației.


În arta străzii nu există cenzură, mesajele sunt directe, iar metafora are mai degrabă un rol ironic decât unul estetic. Arta stradală este concentrată pe mesaj și pe sensul acestuia, forma derivând din substanță. 

Ce mediu poate fi mai potrivit pentru a transmite mai departe caracterul încăpățânat și independent al lui M4? O mașină care satisface dorințele oricărui iubitor al mașinilor sport plantată într-o lume concentrată din ce în ce mai mult pe o imagine eco a industriei auto. Un model care, deși a renunțat la un V8 aspirat (pe generația anterioară M3 Coupe) în favoarea unui motor TwinTurbo cu șase cilindri în linie, reușește să-ți ofere aceleași senzații tari pe care le primeai anterior, cu bonusul unui consum mult mai mic. În limba română, numim asta încăpățânare. Să intrăm, deci, în zona încăpățânată a Vienei.

CÂND PEREȚII VORBESC

De fapt, pentru a vizita zona frecventată de artiștii urbani ai Vienei trebuie să ajungi în centrul orașului, lângă canalul Dunării. Acolo, sub podurile care leagă străzile animate și spectaculoasele clădiri de birouri, se află o lume colorată și plină de creativitate. Click pe fotografii pentru a le vedea la rezoluție mare.

Cred că ți-ai putea petrece zile în șir plimbându-te pe marginea canalului și admirând creațiile artiștilor undergorund care contrastează clar cu apariția cumva futuristică a clădirilor din jur: hoteluri, sedii centrale ale băncilor și birouri ale celor mai importante corporații IT din lume.

Culoare și metal. 

"Răspunsul, prietene, e vânare de vânt".

De la Bob Dylan citire, trecând pe la Florian Pittiș. În arta underground, mesajele se scriu direct peste alte mesaje, iar aceste straturi completează tabloul multicolor al imaginii.

La fel cum lumea îl are pe Banksy, cel mai cunoscut artist underground al lumii, pereții canalului Dunării din Viena îl au pe Panza, un artist maghiar care a găsit aici mediul perfect pentru a se desfășura. 

O seară diferită în Viena. Orașul muzicii și al prinților poate fi și altfel. Aici poți să vorbești cu pereții, iar pereții vorbsc cu tine.

ÎN CĂUTAREA FOTOGRAFIEI PERFECTE, PASUL 1: Călătorie prin infern
ÎN CĂUTAREA FOTOGRAFIEI PERFECTE, PASUL 2: Aventuri în Țara Poveștilor 

Comentarii (3)

  • heheee, aia nu e zona underground a vienei, aia e chiar zona de promenada pe malul dunarii vechi.
    daca vreti underground, mergeti in cartierele mai sarace, mai la periferie, pe langa gari, dar aveti grija mare grija la romanasi si sarbi, mai ales la aia bronzati ;) - e plin de ei dupa lasatul serii ;)
    5 1
  • Andrei
    reply eee sa fim seriosi omule totusi in Viena nu e Brooklyn
    A innebunit site-ul asta cu o poza pentru M4,cea mai sugestiva poza este atunci cand din cauciucuri nu a mai ramas nimic.
    1 3
  • Pentru astfel de fundal puteati face poze in romanica. Viena e totusi capitala europeana a muzicii.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru