Infrastructura rutieră a României în 2019: doar 44% din rețeaua de drumuri publice este asfaltată

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Vineri, 24.04.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Doar 44% din rețeaua de drumuri publice de peste 86.000 kilometri din România era asfaltată la sfârșitul anului trecut, în timp ce rețeaua de autostrăzi a ajuns la numai 866 de kilometri.

Infrastructura rutieră a României a înregistrat în mare parte o stagnare anul trecut comparativ cu datele pentru anul 2018, potrivit unui amplu raport publicat vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele oficiale raportate de INS arată că, la sfârșitul anului trecut, România avea doar 866 de kilometri de autostradă, în creștere ușoară comparativ cu cei 823 de kilometri înregistrați în 2018.

Rețeaua de drumuri publice a României avea în 2019 o lungime totală de 86.391 kilometri, dintre care 17.873 kilometri de dumuri naționale (20.7%), 35.083 kilometri de drumuri judeţene (40.6%) și 33.435 kilometri de drumuri comunale (38.7%).

Astfel, autostrăzile reprezintă doar 4.8% din lungimea totală a drumurilor naționale, în creștere modestă de la valoarea de 4.6% de anul trecut.

De asemenea, INS a publicat și o statistică legată de tipul de suprafață pentru drumurile publice, iar aici cifrele sunt în continuare îngrijorătoare: doar 44.2% din rețeaua de drumuri este modernizată și are suprafețe asfaltice de tip greu și mijlociu, corespunzător unei lungimi de 38.166 kilometri, în timp ce 24.7% din drumuri au îmbrăcăminți rutiere ușoare (21.365 kilometri).

În schimb, 26.860 de kilometri de drumuri publice sunt pietruite sau acoperite cu pământ și reprezintă peste 31% din lungimea totală a drumurilor publice.

Nu în ultimul rând, INS menționează că 35% din lungimea drumurilor modernizate au durata de serviciu depășită, în timp ce 43% din lungimea drumurilor cu îmbrăcăminți rutier ușoare se afla într-o situație similară.

Via Agerpres

Comentarii (28)

  • Nu ma mira,la noi au secretizat dosarul Bechtel de parca faceau bomba atomica nu o amarata de autostrada iar cand au fost presiuni sa-l desecretizeze,pur si simplu" s-a pierdut" Sa vedeti sarbii ce autostrazi si-au construit in ultimii doi ani,prin munti,le strabate autostrada tara de la un capat la celalalt. Centura Sofiei in Bulgaria,pe 3 benzi iar noi nu putem sa facem o amarata de centura in Bucuresti. Ne meritam soarta de colonie si tara de mana a3-a. Doar Ardealul are voie sa se lege cu autostrada la V,Moldova nu,Tara Romaneasca cu Bucurestiul nu.
    14 4
  • @Tatraurs, intrebarea este, de ce? Cine dicteaza in Romania, in afara de romani?
    10 4
  • Mai sunt enorm de multe lucruri de facut in privinta infrastructurii rutiere. Incepand cu profesionalizarea si depolitizarea structurilor ce gestioneaza proiecte si administreaza drumuri. Dar e incontestabil pt orice calator ca drumuri mai bune ca acum n-am avut niciodata in ultimii 50 de ani ! Si nici atatea santiere in lucru de la Autostrada A7 - Centura Bacaului si pana la Podul peste Dunare de la Braila … Sincer sper sa se construiasca cat mai mult pe fonduri europene (unde majoritatea contractelor in lucru vor primi 85% finantare europeana) si nu se ajunga la blocaje in care statul sa nu fie in stare sa contribuie macar cu cei 15 % ...
    13 4
  • @zarnesteanuNu stiu si nu mai zic nimic de alogenii care au venit dupa lovitura de stat,dar acum,ce tara straina avea biroul la dna,ambasadorii caror tari se bagau in treburile noastre interne(interzis in diplomatie) sau se pozau cu steagul secuilor sa isi bata joc de noi si ne injurau pe fata cand ceva nu mergea pe interesul lor,.care sunt tarile alea din V la care stram drepti si incalcam carantina si tinem mii de oameni prin aeroporturi,de ce nu avem voie in Schengen,dar vize peste ocean de ce ne cer dar sa vina ei aici lor nu le trrebuie?Am ajuns sa importam energia elecrtrica din Ungaria cand noi avem excedent,o reimportam pe a noastra in realitate.Nu dicteaza aici romanii,daca vreodata vine cineva care vrea sa faca ordine,imediat se acctiveaza tarla de dobitoci,ong-uri,rezist,ue si ambasadori ,statul de drept justitia cica independenta si alte sforaituri gretoase sa ne bata noua obrazul.Oricum,nu mai avem nimic al nostru,totul e amanetat,industrie,banci,bogatii naturale,nici moneda nu ne-o mai batem singuri,ne-o bat englezii,macar eu nu fac parte din masele care cred ca votul conteaza si poate schimba ceva si oricum sunt si apolitic,nu dau doi bani pe partidele care au fost sau sunt in Romania,doar le detest profund.Am dat 8 miliarde de dolari pe arme dar stam.cu buda-n fundul curtii si n-avem drumuri iar astia tipa ca vor spitale nu catedrale dar nu caraie nimic de asta.Nu stiu nimic in afara ca viitorul e sumbru pentru Romania,doar un ignorant poate crede ca o tara atat de bogata si care de depopuleaza masiv,care nu mai e independenta,o sa supravietuiasca in urmatorii 20-30 ani..PS. ca fapt divers ,fara nicio legatura,la Dacia inclusiv pe site,in Bulgaria si Ungaria sunt trecute preturile in forinti si leva,la noi,"romaneasca"Dacia e trecuta in euro si Dusterul la noi e mai scump si cu 1000e fata de cel din Franta.
    12 12
  • Cine dicteaza ? Chiar daca pare greu de crezut pentru unii, de cele mai multe ori dicteaza...romanii, nu prea mai tine vrajeala ca " nu ne lasa strainii ". Pe sarbi cum de i-au lasat ? La noi foarte multi politicieni sunt milionari, adevarati patrioti. Strainii nu te lasa sa faci o bomba nucleara de exemplu, dar drumuri si spitale te lasa, trebuie doar sa vrei.
    23 4
  • @dan_grec.Poate ai uitat ca anul trecut a carait UE la autostrada Ramnicu Valcea-Pitesti,cica nu stiu ce carabus,gandac . Cauta si vezi ce era ca nu imi mai aduc aminte.
    7 14
  • Bun, carabusi, asa o fi, dar la celelalte ce-a fost ? La spitale, cate proiecte au fost oprite ? Acum cica vine seceta, au descoperit dupa 30 de ani ca doar 10% din terenul arabil este irigabil, cum este posibil ? Inca sunt fonduri de zeci de miliarde neramburabile pe care putem sa le luam, dar stai ca e cam complicat, nu merge cu parandarat, UE ne spune ca mai avem doar cativa ani, altfel le pierdem, nemernici, pai noi stam la mana lor ? Noi suntem centrul universului, urmasii lui Decebal.
    17 4
  • anti sputnik propaganda
    1. contarctul Bechtel se gaseste pe siteul romaniacurata.ro
    puteti sa-l cititi si sa trageti concluzii. Cine a fost de vina.

    2. nu mai faceti fake news cu sarbii. Ei au drumuri mai proaste ca noi. Si totul merge mai prost la ei dacat la noi. Nivelul de trai e mai scazut. Doar poate mandria e mai mare (sunt un fel de rusi mai mici, tot slavi de altfel), dar asta nu tine de foame. Curios, si-au predat presedintele Milosevic la Tribunalul international singuri, ha ha ha.

    3. Autostrazile in Romania s-au construit si se construiesc, cat de cat slava Domnului, pe baza unor studii de fezabilitate, astfel incat sa nu fie aruncati bani, in mare parte (85%) de la EU, pe fereastra aiurea, pe idei si dorinte fantasmagorice gen canalul Dunere-marea Neagra, Dunare-Bucuresti etc.
    aici:
    https://i.imgur.com/nL4ef4a.jpg
    gasiti o harta cu valorile de trafic pe drumurile din Romania, daca se cauta sunt si studii mai noi. Se vede ca autostrazile care s-au construit si care se construiesc urmeaza liniile cele mai groase, adica acolo unde traficul e mai mare. Ca s-a inceput si s-a construit mai mult in Transilvania e datorita traficului mai intens catre si dinspre vest.

    4. Moldova si autostrazile.
    In acest moment cel mai aglomerat drum este E85 VamaSiret Pascani Bacau Focsani Buzau Bucuresti.
    Adica traseul viitoarei autostrazi A7. Este in lucru deja ocolitoarea Bacaului si se vor lansa in curand licitatiile pentru constructia tronsoanelor A3-Buzau, Buzau-Focsani, Focsani-Adjud, Adjud-Bacau, Bacau-Roman.
    Se lucreaza si la studiul de fezabilitate pentru Iasi-Tg.Frumos-Pascani.

    5. Centura Bucuresti.
    Este intradevar o rusine ca Bucurestiul n-are o centura demna de un oras european. Nu ne-a impiedicat nimeni s-o facem mai repede. Dar asa cum bulgarii si-au construit centura cu bani de la UE (85%) asa si-o vor construi si romanii. In momentul de fata cea mai mare parte a tronsoanelor centurii de sud sunt deja atribuite firmelor constructoare si santierele trebuie sa inceapa vara asta. Pentru centura de nord sunt in derulare licitatiile care vor stabili constructorii. Deci Romania e pe drumul cel bun in ceea ce priveste centura capitalei. Faptul ca nu e gata este in totalitate vina noastra.

    6. Gandaci, carabusi si pleosnite.
    Exista niste reguli si niste proceduri pe care la aderarea in UE ne-am angajat ca le respectam. Faptul ca documentatia autostrazii in ceea ce priveste mediul nu era facuta bine e iarasi vina noastra.
    intre timp s-a refacut tot ce trebuia bine facut de la bun inceput si treaba merge inainte la autostrada Pitesti-Sibiu.
    Sa nu injuram UE pentru ce nu merita sau nu e vina ei.


    Ok, sa incetam cu propaganda sputnik.ru care ne zice ce nasol e in UE si ce fain e in Serbia. Nu e fain deloc acolo. Saracie mai mare ca in Romania, coruptie si mai mare, mai nou se imprumuta la chinezi ca sa mai faca cate ceva, nu-i vad bine.
    Iar daca e sa ne socotim colonie, mai bine colonie UE decat in raiul comunist ortodox cleptocrat rusesc.
    UE ne da 85% din Bani daca un proiect e bine facut. Rusii ne luau petrolul si in compensatie carau si graul.
    Bineinteles ca despagubiri de razboi.
    23 15
  • @Dan_grc. Un unchi a lucrat in anii 70 la irigarea olteniei facuta de englezi,englezi veniti din Marea Britanie inclusiv cu echipamentele,motoarele de pompa,motoare babane (cica de locomotiva),e mereu nervos ca a vazut cum s-a distrus tot sub ochii lui,pur si simplu s-a ras,s-a daramat tot,s-a furat,sunt locuri.unde nu mai e nicio urma ca a fost ceva acolo.Fonduri ue nu se iau pentru ca nu pot sa fure din ele dar nici nu e usor sa le accesezi daca esti persoana fizica.Citeam acum vreo 10 ani la raportul CIA despre Romania(nustiu daca se mai gaseste,cred ca da,pe pagina lor oficiala). Ziceau ca am pierdut pana la data aia intre 1500-3000 de miliarde de dolari la valoarea de atunci prin demolarea industriei si nu nu mai,scriau ca am ajuns exact la dezvoltarea din anii 1950 cand eram vai de steaua noastra,asta asa,sa nu ne mai miram ca nu se mai fac spitale. "Revolutia" m-a prins copil,n-am amintiri din perioada aia ca eram prea mic,totusi,nu pot sa nu observ punand intr-o balanta si lucrurile bune care s-au facut pana atunci. Totul s-a demolat,nu mai avem nimic in afara de datorii la fmi.Sa traim bine,ne-am luat tara inapoi!
    10 10
  • @anti_cnn, Afacerea bechtel,Microsoft,banii pe care ni i-au spoliat partenerii strategici. Sa vezi ce-a facut Bechtelul in Balcani,cu tuneluri,viaducte,la noi doar teapa dupa care le-am mai luat si f16 la mana a 20,patrioate...In rest,minti cu nerusinare in tot ce scrii acolo.Ps. Cand nu esti ediikk,aha sau doctorul,vad ca te semnezi cu sputnik."treaba merge inainte la autostrada Pitesti-Sibiu"-dupa ce te ridici de sub masa,spala-te cu apa rece inainte sa scrii asa ceva.
    8 15
  • Pai si cine le-a demolat ? Eu aveam 9 ani in '89, imediat dupa a urmat haosul, stii unde au ajuns tevile de irigatii ? In mare parte prin curtile oamenilor, la garduri, cotete de pasari, nu le-au furat strainii. Ca s-au vandut pe nimic fabrici care puteau fi salvate, asta s-a facut cu complicitatea patriotilor nostri, au primit spagi, cine au fost milionarii aparuti in.anii '90 ? Fix cei care au vandut la fier vechi tot ce se putea, nu i-a obligat nimeni, doar lacomia.

    Astazi am fi fost mult mai bine, cu toate interesele marilor puteri, pur si simplu ne-am furat singuri caciula.
    19 4
  • @dan_grec,In tara cu 4 sau 5,6,nici nu mai stiu, servicii secrete,cu zeci de oameni angajati,cu politie,jandarmerie si armata,crezi ca niste tarani desculti care au ciordit o teava e problema? Ps. Sa nu zica nimeni vreodata ca Iliescu a fost omul rusilor,daca era asa,il beleau americanii si europenii de mult pentru genocid,in rest,il doare la basca,nimeni nu se atinge de el si de pensia lui speciala,doar a pus umarul la daramarea Romaniei,el si toate partidele care au venit sau sunt acum la putere.
    8 14
  • Cred ca ti-ai raspuns singur fara sa vrei in cazul Bechtel, au facut in Balcani pentru ca acolo n-au intalnit un.Bombonel, ei probabil c-au incercat si acolo, la noi le-a zis domnu' Nastase...baieti, decat sa faceti pe bune 600 km, mai bine imi dati mie 100 de milioane, incepeti si voi cateva zeci de km, va fac un contract beton, dupa care puteti sa plecati, nu aveti ce sa patiti, bag super clauze, pa la revedere, asta s-a intamplat, daca era un contract corect ar fi fost imposibil sa nu poata fi tras la raspundere constructorul, adica a incasat toti banii si a facut 10 % sau cat o fi fost.

    Singura necunoscuta este spaga, am spus si eu 100 de
    milioane, ca n-a luat singur, a impartit, dar este posibil sa fie mai mult, oricum ambele parti au fost multumite.
    20 5
  • fan skoda
    Noi avem o infrastructura de kkt !
    9 3
  • @dan_grec.Dar unde e justitia independenta pt care au iesit toti in strada? Bombonel a stat un pic la bulau pt niste termopane. Sova,Ponta? SI-a luat rezistentul tara inapoi cu codruta in frunte,unde sunt pedepsele pentru Bechtel,Microsoft...?La americani nu merge asa cu spaga,ca le-a zis Nastase ca vrea 100 milioane.
    6 13
  • Vorba preferată a admiratorilor sputnik, "colonie". Păi bine, mai "tovarăși", ia luați voi temă pentru acasă și gândiți cu dovleacul din dotare. Ce variante am fi avut? Aud? Hai că va zice mandea:
    1. UE
    2. URSS adică gubernie gen Belarus, Kîrgîzstan, Uzbekistan.
    3. Independenți gen Elveția, Norvegia.
    14 10
  • Toate jafurile au fost facute cu ajutorul institutiilor, sri, politie, justitie, de aceea se impart banii din spagi, nimeni nu poate singur.
    17 5
  • inexorabil
    @Tatraurs, tartorii socialismului internaţionalist corporatocratic şi toate oile lor orwelliene (“Patru picioare bine, două picioare rău”) sunt “antrenaţi” să nu renunţe nici picaţi cu smoală clocotită. În mintea lor (fără deviaţie) standard, un singur “principiu” funcţionează şi îl vor re(s)pe(c)ta chiar şi izbiţi straşnic peste ochi, neslăbind ritmul înaintării (dacă n-au încotro) tocmai printre bice, vergele şi beldii: mortul (sau spoliatul) este de vină! Mortul, dacă ne gândim la bietul nea Ceaşcă, şi el socialist convins, dar prea…naiv (cine sesizează de obicei subtilităţi ştie că, de ceva vreme încoace, lui N.C. i se reproşează – mai ales că el nu poate riposta :D – “naţional-comunismul”, ultimul termen al sintagmei fiind aruncat la derută pe piaţa vorbelor, căci “de afară” se consideră, ba chiar cu negrăită obidă, că de primul se face vinovat…la infinit, dacă nu cumva până la Judecata de pe urmă, şi pentru care motiv emolarii ar mai pofti să…tragă în dânsul cu mii şi mii de gloanţe). Apropo, ştii de ce N.C. îl admira, până la paroxism, pe…Lucreţiu Pătrăşcanu? Atât de mult, încât, la Congresul al XII-lea al PCR, nu s-a sfiit, în văzul unei lumi întregi, să dezvăluie că l-au ucis…bolşevicii. Pentru o profesiune de credinţă care i-a adus, inevitabil, asasinarea: “Înainte de a fi comunist…sunt român!”. A fost executat mişeleşte (împuşcat în ceafă), aşa cum le plăcea…iluminaţilor.

    Cred că ţi-ai dat, toutşi, seama că lexicul “argumentării” lor “ireproşabile” este destul de redus şi gravitează întotdeauna în jurul “propagandei/conspiraţiei ruse”, implicit invocând, de fiecare dată, “corupţii şi complicii locali din politică”.

    Dumnezeule, dar cu acest arsenal şablonard fluierător (precum oala pe foc, sub presiune; sau mai degrabă a pagubă) ne vom confrunta şi peste 50 de ani! Să trăim noi până atunci (Doamne-ajută!), ca să ne edificăm pe deplin că n-am greşit.

    PS. Ua-ha-ha-aha! Gura păcătosului adevăr grăieşte…Mizez, cu toată însufleţirea, pe varianta 3, pretene! Elveţia toată ziua!! Tare isteţi – am mai subliniat şi altădată. Majoritatea dintre ei fac şuşu pe “principiile, valorile şi standardele civilizaţiei occidentale” (ptiu, drace, mereu îmi vine să spun “germane”). Şi care o fi nivelul de trai prin Ţara Cantoanelor? “Aud” ?

    PS. Ua-ha-ha-aha! Gura păcătosului adevăr grăieşte…Mizez, cu toată însufleţirea, pe varianta 3, pretene! Elveţia toată ziua!! Tare isteţi – am mai subliniat şi altădată. Majoritatea dintre ei fac şuşu pe “principiile, valorile şi standardele civilizaţiei occidentale” (ptiu, drace, mereu îmi vine să spun “germane”). Şi care o fi nivelul de trai prin Ţara Cantoanelor? “Aud” ?

    PPS. Dane, SRI??? Wow! Cum, bre? Nu erau dânşii “imaculaţii” şi “profesioniştii” care “colaborau” (dar cică, de fapt, “cooperau”…de fapt întocmeau dosarele penale “cu dedicaţie” şi dirijau mămăligile formale de procurori şi chiar pe…”şeful” statului îl ţin sub papuc instructiv, că de aceea i se zice, prin mediile “conspiraţioniste”, “raţa mecanică” sau “dulapul scump la vorbă”) cu (neostalinista) DNA, constituind celebrul “binom” întemeiat pe celebrele “protocoale” (ale înţelepţilor, fireşte). Cum adică? Or exista un SRI “bun” şi un SRI “rău” ? Păi care dintre cele două facţiuni ar avea o putere de influenţă superioară (în cadrul aceleiaşi instituţii) ? Dar însuşi şeful de trib de cine o asculta?
    14 18
  • anti TatraURSS
    Stim ca-ti pute Romania, da adu si tu argumente, lasa injuraturile. Ia sa facem o lista a idelilor tale din comentariile de mai sus ca sa subliniem niste clisee ale propagandei putiniste in Romania.

    1.Romania=colonie=tara de mana a treia (si implicit romanii)
    2.Revolutia=lovitura de stat in care alogenii au preluat puterea in scopul de bla bla bla.
    3.Romania tara bogata nu mai are nimic, totul e vandut sau amanetat (eee, totusi avem program mai mult la televizor decat pe vremea lu pingelica ;)
    4.Americanii ne fura, vezi bechtel, microsoft, achizitia de armament cand noi avem buzi in fundu curtii etc.
    5.Americanii F16, rachete Patriot, armament etc. again and again and again. Se pare ca armamentul american este spaima cea mai mare a mancurtilor din stepa de pe langa Urali. Chiar fiind el si de mana a 3-a. Sau poate stiu ei ca nu e chiar asa. Oricum spaima e mare, ca altfel n-ar marsa asa mult pe directia asta.
    6. Vestul care ne-a vandut la Ialta (Yalta se scrie in ruseste), nenorocitii de englezi, betivul Churchill etc.
    7.FMI, Banca Mondiala, camatarii asupritori, datoriile, imprumutile, etc. am obosit sa mai dezvolt.
    8. Din nou romanii au mentalitate de iobag bla bla bla, ungurii etc. iarasi americanii cu Ardealul, ungurii dusmanii etc. iarasi.
    9. Eram independenti, datorii zero, nimeni nu se amesteca in treburile interne (putea sa te bata securitatea cand vroia ca nu se lua nimeni de ei), ce bine era in Epoca de Aur cand aveam industrie, agricultura, turism si servicii (nu secrete ca acum) si o mare mare mandrie si demnitate care ne permitea sa stam ore in sir la coada la paine in frig, fara sa ne fie frica de gripe, virusi si alte inventii imperialiste cu care oculta manipuleaza masele.


    Bai tatraURSS, daca erai copil si nu-ti mai aduci aminte de revolutie de ce vorbesti de ea si de viata si societatea si politica romaneasca de dinainte de 89? Habar n-ai din proprie experienta ce era atunci si tu te arunci in discutii. Nu ti-e rusine sa arunci cu aprecieri din astea asupra Romaniei si asupra poporului roman? in locul redactorilor acestui site te-as bana pe vecie.
    20 14
  • Si sa citez din tine
    Exista niste reguli si niste proceduri pe care la aderarea in UE ne-am angajat ca le respectam. Faptul ca documentatia autostrazii in ceea ce priveste mediul nu era facuta bine e iarasi vina noastra.
    intre timp s-a refacut tot ce trebuia bine facut de la bun inceput si treaba merge inainte la autostrada Pitesti-Sibiu.
    Sa nu injuram UE pentru ce nu merita sau nu e vina ei."Imi vorbesti de mediu cand baietii din UE imi defriseaza padurile in draci.Atat ca iar se cenzureaza
    10 16
  • inexorabil
    @antisputnik: dă-te de ceasul morţii cât pofteşti, fiindcă Adevărul este gravat în conştiinţa publică cu litere care nu se şterg nicicum şi nicicând, dar na! mă văd obligat să repet ca papagalul, căci meningele unora au consistenţă de glaspapir: calul troian – recte “comunismul” – a fost “plantat”, cu grijă “eminentă”, taman (adică “întâmplător”) în dreptslăvitorul Răsărit Ortodox. De ce oare? Înainte, ştiau numai tartorii ocultei operaţii: alde Illuminati. Ulterior, ne-am dumirit şi noi: pentru ca ortodocşii dinadins “crunt asupriţi şi ucişi martiric” să fie stârniţi să tânjească ÎN BLOC după o “orânduire socială salvatoare, mesianică”, dar nicidecum croită în duhul (soteriologic) creştinismului, ci al purei şi net primejdioasei pentru mântuire rumegări consumeriste (totodată, înrobitoare economic şi înşelătoare politic), care emană miresme (amăgitor) capitaliste, de Dreapta, la care prostimea pune “instinctiv” botul. Punct!!!

    Hai, ura şi la gară (via Berlin, Bruxelles sau Washington DC).
    13 20
  • @inexorabi. Tot respectul meu! Sunteti din putinii oameni care pot vedea si intelege dincolo de colivia in care suntem cu totii!
    14 17
  • inexorabil
    @Tatra, respectul este reciproc! Atâta doar că te-am rugat şi altădată să mi te adresezi familiar, adică la per tu. “Dvs.” mă poate vexa, başca mă face să mă simt mai bătrân decât sunt :)

    Ca să nu mărturisesc că deja m-am plictisit/săturat de “distanţare socială” (ocult şi înverşunat impusă), aşa că “fac alergie” şi la distanţare sufletească. Deci, pe toţi cei pe care îl preţuiesc/iubesc îi vreau şi mai aproape de mine, indiferent de circumstanţe. Mai ales în perspectiva vremurilor care se conturează la orizontul negru (roşu).
    11 15
  • Iti doresc asemenea,cat mai multa UE! Sandramaua se destrama si o sa ramai doar cu demagogia. Ai putinica rabdare ca nu o mai duce baba Europa mult,o sa fie ori la bal,ori la spital.Sa nu uiti sa desenezi un curcubeu cu" totul va fi bine" si sa ti-l pui la geam ca vad ca ai fetisuri cu minoritati sexuale.
    8 17
  • inexorabil
    Pretene extrem de “imprevizibil” (da’ de unde! – eu, cel puţin, pot oricând, la orice oră, să alcătuiesc texte şablonarde ca ale voastre, conjugat mistificatoare-zeflemiste, dar nu mi-ar plăcea să mă mânjesc; chiar n-ar avea rost), te rog să “declami” minunata ta operă “etică” şi la…Judecata de pe urmă.

    Vezi că am memorie de elefant, deci voi ţine minte şi, de aceea, îţi voi “susţine” cauza: “Are cuvântul toa’răşul A-ha, Take On Me”. Chiar dacă aş risca să fiu muştruluit: “Dar Cine i-l acordă???”.

    Rusia nu se află în Europa? Ba, şi încă din trei puncte copleşitoare de vedere: geografic, cultural şi spiritual! Da, da, şi spiritual, căci, până la Marea Schismă, bătrânul continent era realmente creştin şi pe de-a întregul.

    Ne distrăm pe cinste? Ne! Graţie AM, care ne sprijină “logistic” (bine, noi digerând, volens nolens, şi oarece “Polo melancolia”, Asiroame, Oemveuri sau altceva pe temă, că nu se poate altfel). Dar cel mai important aspect este: care dintre cele două tabere beligerante de aici este…luată în seamă Acolo, Sus? Mister sau certitudine?

    Slabă, execrabilă “croire peste bot”, dar străduiţi-vă în continuare, euro-evoluaţilor. Şi chiar dacă noi, “rusnacii”, halim (şi) produse ne-româneşti, la câte zeci de miliarde de iepuro “scot afară” din rromanika, anual, dragii de “capitalişti”, “fentând” abil Fiscul local, parcă am fi, totuşi, îndreptăţiţi să “salivăm” după “noul corn al abundenţei” făurit cu materii prime/mână de lucru de la fraieri, pardon, de la “înapoiaţi”. Dar, spre stupefacţia voastră, “omniscienţilor” şi “omnipotenţilor”, am început , totodată, să (re)descoperim savoarea inconfundabilă a unor autentice creaţii autohtone, fiindcă tradiţional-capitalistele noastre IMM-uri mor (strivite, nemilos, de hoardele alogen-corporatiste), dar nu se predau – de fapt, nu mor, deoarece, axiomatic, nu mor caii când vor câinii!

    Repet: dorinţa mea cea mai fierbinte este să asist personal la supliciul vostru indescriptibil şi perpetuu în gheenă…Nu, nu-i “psihopatie” şi nici cruzime, fiindcă chiar Scriptura atestă că se vor desfăta cei de…Sus, o asemenea atitudine fiind în logica firii !!! Aşadar, aştept, perfect răbdător. Până atunci, jucaţi-vă cartea…că altceva nu puteţi să faceţi. Cartea voastră de cacealma. Din partea mea, aveţi voie absolut slobodă :)

    PS. Se zice “de cea mai joasă spiţă”, nu “speţă”. Dar de! nici prin “raiul vestic” şcolile nu mai sunt ce-au fost.
    9 21
  • inexorabil
    A, să nu uit: de fapt, care este “cauza primară” responsabilă pentru “prosperitatea de invidiat” a “Occidentului” (european) ? Păi, am mai dezbătut subiectul: secole la rândul, sistemul lor colonial a jefuit, până la refuz, Globul, înăbuşind în sânge răscoalele justificate ale băştinaşilor care nu mai suportau jugul. Ei, cumva, cândva, dar…previzibil, trebuie să intervină şi un revers al medaliei, pe principiul cauză-efect: acum urmaşii celor spoliaţi invadează ei “civilizaţia europeană”. Deci, despre ce “Occident” vom vorbi peste ani şi decenii? Despre unul…creol, metisat?! Sau care va fi deviza UE? “Allahu Akbar!” ?!

    Ar fi comic, dacă nu ar fi esenţialmente tragic.
    9 20
  • inexorabil
    Ei, dragul meu @Tatra, se spune că doar două lucruri sunt “ultrasigure” în viaţă: Fiscul şi moartea. În concepţia mea însă, chiar trei, al treilea fiind: trădarea de credinţă/neam/ţară. Această năpastă nu va ne va ocoli până la ultima suflare a planetei. Bravii noştri voievozi ortodocşi o pedepseau în mod capital, fără să clipească, dar acum ne-am pricopsit cu “drepturile omului” şi, deci, ar fi o…barbarie. Ba încă ne vedem siliţi s-o calificăm drept “deschidere către lumea democrată/avansată/civilizată”.
    13 19
  • Imi bag si eu nasu' p'aci.....

    Pentru cei ce eram mai mari decat colegu dan_grc va rog sa va aduceti aminte de;
    1. Noi nu ne vindem tara.
    2. Iliescu apare, soarele rasare...
    3. nu vrem bani, nu vrem valuta, vrem ca Roman (n.b. Petre) sa ne ...
    4. credit doar cu buletinu...bodanda 22%, DAE 48% (dupa ce calculai totalul)

    Manipularea veche (inainte de '89) a functionat foarte bine si dupa '89, pretenu' John Iliescu a fost "binecuvantat" presedinte cu 85% dintre alegatori in 1990, si au fost multi la vot...

    Manipularea functioneaza si acum, vesnic e cineva de vina, fara sa ne uitam in curtea proprie vis-a-vis de gesturile personale - n.b. nici eu nu fac exceptie, evident (a se citi viteza maxima....pe drumuri).

    Am spus-o intr-un comentariu (de anul trecut) : este foarte simplu sa faci treaba daca vrei sa faci treaba, dar tentatia de a iesi din "saracie" e foarte mare, mai ales daca ai fost degeaba la scoala (sunt cateva exemplare si pe aici), dar esti suficient de "inteligent" sa-ti dai seama ca doar prin munca proprie (semicalificata) nu aungi "departe". Asemenea exemple sunt majoritare in conducere (a tarii, a oricarei origanizatii de stat sau locale); este suficent sa te fi uitat pe la TV zilele acestea (shefa de la DSP, un manager de spital, etc.).

    Nici prin UE nu stau lucrurile altfel, cu singura diferenta ca ei au fost condusi la un moment dat de persoane calificate, acum duc o lipsa acuta, iar baietzii destepti sunt deja la senectute, fara urma de inlocuitori (vezi si cazul industriei auto, unde toti shefii sunt in grupa de risc >65).

    Nu sunt de acord cu colegu' inexorabil; ok...colonii, dar nu au fost toti in postura asta, iar de unii s-a ales parfu (portughejii).

    Concluzie: sa tragem tare care pe unde ne pricepem si sa pregatim nishte cash ca s-a terminat luna si vin darile....
    8 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru