Inspecțiile Tehnice Periodice vor fi supravegheate video: măsura, implementată pentru reducerea fraudelor

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 21.05.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Începând din 21 mai, service-urile auto sunt obligate să înregistreze video Inspecțiile Tehnice Periodice (ITP) și să păstreze arhiva cel puțin 6 luni. Măsura are rolul de a limita fraudele.

Proprietarii de mașini au parte de numeroase noutăți legislative în această lună. După ce ieri au intrat în vigoare o serie de noutăți precum suspendarea certificatului de înmatriculare în cazul în care Inspecția Tehnică Periodică (ITP) a vehiculului a expirat sau a fost anulată, începând de astăzi există o noutate și în privința procedurii de realizare a unui ITP.

Astfel, stațiile care realizează ITP trebuie să înregistreze video întreaga procedură, potrivit unui document al Registrului Auto Român (RAR).

Potrivit regulamentului, sistemul de înregistrare video conține cel puțin două camere video și un aparat de înregistrare digital (Digital Video Recorder) capabil să înregistreze la rezoluție HD. Sistemul trebuie să poată înregistra activitățile de pe linia ITP de luni până vineri între 08:00 - 20:00 și sâmbătă între 08:00 - 14:00. În plus, imaginile trebuie să fie accesibile pe un ecran inspectorului RAR. Toate înregistrările trebuie păstrate pe o perioadă de 6 luni.

Reprezentanții RAR afirmă că au introdus înregistrarea video cu scopul de a limita fraudele la realizarea ITP-urilor.

"Cerinţa referitoare la necesitatea echipării staţiilor de ITP cu sistem video a fost introdusă [...] pentru prevenirea posibilităţii de efectuare a unor inspecţii tehnice periodice fără prezentarea vehiculului său cu utilizarea unui alt vehicul similar", afirmă oficialii RAR.

În cazul absenței sistemelor de înregistrare video, activitatea stației respective va fi suspendată.

Via Mediafax

Comentarii (13)

  • Nu numai video pe linia de inspectie ITP cat si " live data" din aparatele de masura.
    Altfel e fix-pix.
    11 3
  • Si cine va verifica inregistrarile? Singura stire interesanta e ca o sa creasca spaga avand in vedere ca cel care face ITPul, va fi nevoit sa cotizeze si el pt ca anumiti ochi sa ramana inchisi...

    Legi sunt multe in Romania, modul in care sunt aplicate e problema.
    18 3
  • Imi place initiativa, doar ca volumul de date necesar pentru stocat este imens, chiar si comprimat. Sper sa fie un sistem open source, pentru ca altfel lasa spatiu firmelor "preferate" de catre RAR care vor instala aceste echipamente la supra-pret.

    Ce masuri vor lua contra backup-urilor pierdute sau modificate? Cine este responsabil? Statia ITP sau platforma RAR pentru integritatea datelor?
    8 4
  • Ar fi bun un astfel de sistem de supraveghere video și la cei care construiesc și repară drumurile.
    20 1
  • Hotului de hot i-e frica! Ar trebui camere si-n parlament ,si-n primarii,birourile lor,la vama...! In lotul spagarilor de la circulatie din Braila,desi sunt inregistrari clare ale ofiterilor "deghizati" ,condamnarile au fost cu suspendare sau achitati! Si cu cazierul patat,politistii lucreaza in "sistem"! http://obiectivbr.ro/content/achit%C4%83ri-%C5%9Fi-condamn%C4%83ri-cu-suspendare-%C3%AEn-dosarul-%C2%ABmit%C4%83-la-poli%C5%A3i%C5%9Fti%C2%BB
    15 1
  • Darius
    mi se pare pare foarte amuzanta stirea asta pentru ca astia care trebuie sa-i verifice sunt cei la care ajung spagile.
    Doar nu credeati ca aia 2-300 de lei ajung doar in buzunaru inspectorului. Sa nu mai spun ca daca vrei sa-ti deschizi o statie pt ITP, trebuie sa cotizezi calumea.
    7 0
  • Dar pe strada, unde dupa ITP sunt sute de fumigene ce prezinta clar dovada coruptiei, cine actioneaza?
    Sa luam pietre sa ne facem singuri curatenie ??
    12 0
  • Foarte bine, se se mai termine cu mucegaiurile.
    1 4
  • @LR - ai o bere de la mine! :) Ne nenorocim masinile pe drumurile lor si cu carburanti "premium", dar au pretentia ca masinile sa fie tot timpul "ca noi".
    14 0
  • hazard
    la cat credeti ca o sa creasca spaga?
    5 1
  • RAR-ul nu are nici un sistem "AGREAT". Toate asa zis kit-uri de supraveghere video pentru statii ITP sunt DIY si nu e necesara nici o firma autorizata pentru instalare. Legea spune exact de ce ai nevoie, in ochii lor, dupa care tu poti jongla la mai mult de cat e minimum necesar.
    0 0
  • gata cu 50 lei peste si nici nu o urca pe rampa...
    4 0
  • @Stefi
    Mulțumesc pentru bere!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru