Întâlnire secretă cu noul Opel Crossland X: 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre cel mai mic SUV al germanilor

de Bogdan Mirică
Luni, 06.03.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Automarket a asistat la debutul noului Opel Crossland X în cadrul unui eveniment organizat la Sofia. Cel mai mic SUV din gama Opel vine cu o serie de trăsături pe care nu le-am fi bănuit la prima vedere.

Opel are un plan măreț pentru 2017. Germanii vor să lanseze în 2017 nu mai puțin de șapte modele noi. Avalanșa de produse are rolul de a întineri gama Opel și de a ne face cunoștință cu modele complet noi, create pentru segmente în creștere, cum este cel al SUV-urilor.

Unul dintre cele șapte modele va fi prezentat anul acesta la Salonul Auto de la Geneva și își propune să aducă clienți noi în gamă. Se numește Opel Crossland X, iar noi am mers să-l vedem live, înainte de lansarea sa în cadrul salonului elvețian, cu ocazia unui eveniment desfășurat la sud de Dunăre, în Sofia.

Evenimentul a avut loc cu câteva zile înainte ca General Motors și Grupul PSA să anunțe oficial trecerea mărcii Opel în brațele grupului francez. Opel Crossland X devine astfel primul model din era nouă a mărcii Opel, urmând să fie produs pe o platformă comună cu modelele paralele de segment B ale mărcilor Peugeot și Citroen. Colaborarea trans-marcă era deja trasată înainte de definitivarea tranzacției financiare prin care Opel devine parte a Grupului PSA.

1. Unde îl încadrăm pe Opel Crossland X?

Deși mulți au crezut că noul Opel Crossland X a fost gândit pentru a se bate cu Nissan Qashqai, germanii ne-au contrazis. Au simțit potențialul segmentului B și au mai adăugat un SUV alături de Mokka X. Prin urmare, gama Opel va avea acum două SUV-uri mici: Crossland X și Mokka X.

Poziționat imediat sub Mokka X apare întrebarea: De ce și-ar cumpăra cineva Mokka X și nu Crossland X? Sau invers. Ei bine, pentru că modelul ceva mai mare și mai experimentat pe piață promite și tracțiune integrală. Iar Crossland X nu. Întocmai ca principalul său rival, Renault Captur, supus recent unui facelift.

În plus, noul crossover ar trebui să fie mai tentant pentru cei care își doreau un monovolum. Dar pentru că monovolumele nu mai sunt la mare căutare, Opel a preferat să lanseze un crossover în locul unei noi generații a modelului Meriva. Așadar, Crossland X ține locul unui monovolum în materie de spațiu, și se prezintă ca un SUV pentru a intra în grațiile europenilor tot mai obsedați de acest segment.

Opel nu va lăsa neacoperit segmentul SUV-urilor compacte, unde ne promite Grandland X, un model care va debuta pe piață spre sfârșitul anului viitor.

2. Portbagaj demn de segmentul mediu

Comparativ cu Meriva, noul Crossland X este mai mic cu 9 centimetri, măsurând 4.21 metri. Chiar și așa, Crossland X promite un portbagaj cu valori impresionante pentru acest segment. Ba chiar am putea spune că sunt impresionante și pentru segmentele superioare, cum este cel compact.

Germanii susțin că, în condiții normale, portbagajul poate înghiți 410 litri. Ceea ce înseamnă cu 10 litri mai mult decât vechiul Meriva. Însă, pentru că bancheta spate poate glisa 15 centimetri în față, capacitatea portbagajului poate ajunge chiar și la 520 de litri. Este o valoare pe care o găsim de obicei în segmentele superioare. Spre exemplu, un Mazda6 oferă un portbagaj de numai 480 de litri. Până și nou lansatul Renault Talisman oferă doar 515 litri.

Prin urmare, Crossland X poate fi o alegere "miraculoasă" în acest segment și mulți ar putea să-l prefere în defavoarea fratelui său Mokka X, care promite un portbagaj destul de limitat, de 356 litri.

3. Tehnologie la superlativ

Noul Opel Crossland X este unul dintre cele mai tehnologizate modele din segment. În habitaclul care nu mai miroase a Opel, dat fiind faptul că originea plasticului folosit nu este aceeași ca în cazul celorlalte modele din gamă, regăsim deja celebrul sistem de navigație Intellilink. Acesta oferă conexiune Apple CarPlay și Android Auto, posibilitatea de a face un hotspot pentru ceilalți pasageri din mașină și o navigație cu informații din trafic.

Există multe spații de depozitare, însă cel de la baza planșei de bord va putea servi și pentru încărcarea fără fir a telefoanelor mobile. Asistentul la parcare nu numai că strecoară crossover-ul în spații înguste, dar și ajută șoferul să iasă dintr-un loc de parcare în care întâmpină dificultăți.

Influențele parteneriatului de platformă cu PSA Peugeot-Citroen încep să se simtă dincolo de volan și sunt cât se poate de benefice.

Crossland X beneficiază de un head-up display color, proiectat pe o sticlă care se ridică din planșa de bord.

Lista de sisteme de siguranță include cam toate tehnologiile actuale: monitorizarea unghiului mort, păstrarea benzii de rulare, pilot automat adaptiv, recunoașterea indicatoarelor rutiere, frânare automată de urgență și o cameră pentru marșarier cu vedere la 180 de grade, care te avertizează la ieșirea cu spatele de eventuala apropiere a unei alte mașini. Opel plusează și cu sistem de recunoaștere a pietonilor, deja celebrul OnStar și sistemul de detectare a somnolenței șoferului. Pachetul tehnologic este întregit de un set de faruri cu LED, care beneficiază de o tehnologie adaptivă.

4. Motoare de împrumut

Sub capota noului Opel Crossland X, clienții vor simți un aer franțuzesc, având în vedere parteneriatul dintre Opel și PSA Peugeot Citroen. Clienții vor avea la dispoziție trei motoare pe benzină și două dieseluri.

Intrarea în gamă se va face cu un motor de 1.2 litri, aspirat normal, care oferă 81 de cai putere. Cei care vor mai multe resurse vor putea alege între cele două versiuni de putere ale unității 1.2 turbo: 110 sau 130 de cai.

Fanii dieselului vor primi și ei două versiuni de putere ale unității de 1.6 litri. Cea mai modestă oferă 99 de cai și promite emisii de CO2 sub pragul de 100 g/km. Cea mai puternică oferă 120 de cai. Opel va oferi modelele alături de o cutie manuală cu cinci trepte sau de una cu șase rapoarte. Opțional, Opel va oferi și una automată cu șase trepte.

5. Lansarea în România

Noul Opel Crossland X va fi prezentat în fața marelui public cu ocazia Salonului Auto de la Geneva, alături de o altă premieră mondială: Insignia Grand Sport. Listele de prețuri ale noului Crossland X vor fi publicate oficial în aprilie, tot atunci urmând să fie deschise și comenzile. primele exemplare vor sosi însă pe piața din România la începutul verii.

Comentarii (3)

  • Care germani?
    8 4
  • Exact aceeași întrebare mi-am pus-o și eu. :)
    4 6
  • Germanii de la Opel....cu Motore PSA. 1,6l Turbo folosit la BMW si PSA este rezultatul unei colaborari a celor doi....deci e potential....si fara probleme gen DSG si lanturi de distributie rupte a la VW
    5 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru