Le Mans: Peugeot 908 HDI invinge Audi printr-o dubla istorica

De Mircea Meșter
Publicat Duminica, 14.06.2009
Peugeot 908 HDI a reusit sa invinga Audi R15 TDI, dupa zece ani in care Audi a facut legea in cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Peugeot a reusit sa castige in sfarsit Cursa de 24 de ore de la Le Mans, realizand o dubla prin masinile pilotate in momentul trecerii liniei de sosire de Marc Gene si Sebastien Bourdais. Pe ultima pozitie a podiumului s-a clasat prototipul Audi cu numarul 1. Rezultatul cursei din acest weekend a consfintit prima infrangere Audi la Le Mans din 1999 incoace.

Masina castigatoare cu numarul 9 a trecut linia de sosire pe circuitul francez la un tur in fata celei cu numarul 8, la volanul prototipului invingator fiind in acel moment Marc Gene, spaniolul desavarsind munca echipajului Gene/Brabham/Wurz. Echipajul de pe masina Peugeot cu numarul 8, Bourdais/Montagny/Sarrazin, a reusit sa completeze tabloul constructorului invingator, terminand cursa la sase tururi in fata echipajului Audi 1, format din Capello/Kirstensen/McNish. Peugeot reuseste astfel prima sa victorie la Le Mans din 1993 incoace.

"Sunt fericit pentru aceasta victorie", a spus David Brabham la finalul cursei. "Imi aduc aminte de fratele meu, Geoff, care spunea ca este singurul Brabham care a castigat in Le Mans si sunt extrem de mandru ca am realizat si eu acest lucru.

Nu e insa un one man show. Exista foarte multi membri ai echipei care sunt responsabili pentru aceasta victorie", a continuat britanicul.

Adversarii celor de la Peugeot au dovedit ca nu duc lipsa de fair play, laudand echipa franceza pentru weekend-ul reusit de la Le Mans. "Cred ca Peugeot a mers perfect. Merita victoria si am un mare respect pentru ei. Ii felicitam din suflet. Bineinteles ca vom invata si noi din aceasta infrangere si vom dori sa revenim aici cu o victorie. Insa este imposibil sa nu laudam munca depusa de cei trei piloti Peugeot din frunte, Alex, Marc si David", a spus Tom Kristensen, pilotul care ridica trofeul la Le Mans anul trecut.

In pole-position s-a aflat Peugeot-ul 908 pilotat de Montagny, echipajul masinii cu numarul 8 ramanand in fata plutonului pana la trecerea primului sfert al cursei de 24 de ore. Masina celor trei francezi a suferit insa o problema tehnica legata de transmisie, mecanicii fiind nevoiti sa piarda noua minute in timp ce incercau sa repare cutia de viteze.

Echipajul cu probleme a revenit in cursa pe pozitia a doua.

Audi-ul cu numarul doi a suferit un accident spectaculos in timp ce Lucas Luhr se afla la volan, ruland pe pozitia a treia a cursei. Luhr a pierdut controlul prototipului in virajul Porsche sau si a sfarsit in barierele de protectie ale circuitului.

Taguri: Audi, Le Mans, Peugeot

Comentarii (11)

  • nortel
    a dat domnu' ca ma plictisisem eu ca fan al celor de la audi !!!!
    15 1
  • 908
    frumoasa cursa!
    11 0
  • Le Mans
    eu acuma m-am uitat prima oara la circuitul asta...aici conteaza ce echipa castiga nu?...
    4 5
  • Ba nu prea...
    Ba mie mi s-a parut chiar plictisitoare....Aceleasi ecarturi aproape toata cursa, doar tentativa echipajului Peugeot 8 aducand putina tensiune.
    In rest mai nimic....Se stia inca de anul trecut Audi sunt mai lenti decat Peugeot, si au mers pe cartea motorului V10 si era de asteptat sa nu isi apere titlul. Desi Audi vreasa imbunatateasca acest prototip, eu zic ca nu prea are sens, deoarece 3 secunde/tur chiar si la Le Mans este foarte mult, iar in conditiile in care si Peugeot va ridica stacheta,nu stiu cum poate raspunde Audi. Eu zic ca trebuie sa vina cu ceva inovator, iar Audi a aratat ca este capabila sa vina cu asa ceva.
    La clasa P2 era de asteptat dominatia Porscheurilor RS...La GT1 o prapastie imens intre Corvette si Aston Martin, din pacate clasa va disparea probabil, datorita retragerii Americanilor....Iar la GT2 Ferrari F430 nu are adversar batalia fiind ca si la GT1 doar intre echipe.
    7 1
  • obositor dar merita
    Superba cursa, superbe masinile si mai ales pilotii. Am avut parte de 24 de ore pline de pilotaj la cel mai inalt nivel. Jos palaria.
    10 0
  • v-am spus eu !
    cand am prezis acum cateva luni victoria, toti fanii audi tipau in gura mare!
    ati vazut, asta e realitatea acum!
    9 12
  • LauCalin
    Felicitari Peugeot!
    Era de asteptat, pentru ca masinile Peugeot inca de anul trecut au dat mari batai de cap celor de la Audi. Ma bucur ca in sfarsit exista doua echipe capabile sa se bata de la egal la egal. Personal la motoare diesel pariez pe motoarele HDI. Inca o data felicitari! Sunt printre putinele lucruri bune pe care le fac francezii:))
    12 1
  • Si mai zic desteptii ca sua e cea mai mare consumatoare de petrol!!! 24 de ore,neintrerupt, cu motoare(chiar daca-s diesel) foarte puternice. Pun pariu ca anu' asta sa baga si Franta in Iran dimpreuna cu SUA !!!! PLANETA se scufunda! ! ! ! ! ! ! !
    1 12
  • schumi
    Dar ce ziceti de Ferrari...
    Anul asta pur si simplu i-au distrus pe cei de la Porsche :D.
    7 4
  • @www
    tu ai probleme baiete? care e legatura cu LeMans-ul? Imi pare bine ca exista putina competite in sfarsit la clasa P1, pacat de GT1....
    Iar pentru "www", o nota informativa: Un SINGUR zbor transatlantic cu un avion mare de pasageri consuma mai mult combustibil decat toate masinile F1 intr-un sezon intreg, incluzand calificarile si practice session-urile de vineri... iar o alta statistica, aceasta aflata de pe Automarket: 15 dintre cele mai mari vase-cargo din lume consuma intr-un an cat toate autoturismele si camioanele puse la un loc... In prezent existand aproximativ 8000 de astfel de vase...
    6 0
  • Victor
    Accident mortal in NASCAR-ul mexican
    R.I.P Carlos Pardo !
    6 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru