Maşinile autonome vor vorbi cu pietonii: "Poţi să traversezi în siguranţă, te aştept"

de Daniel Popescu
Luni, 07.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Maşinile autonome vor putea beneficia de sisteme audio prin care să anunţe vocal pietonii că pot traversa strada în siguranţă, potrivit unui patent înregistrat de Google.

Maşinile autonome reprezintă nouă provocare a celor mai mulţi constructori auto, însă acestea generează numeroase controverse legate de modul în care se vor comporta pe şosea şi la efectele accidentelor pe care le-ar putea produce.

O altă problemă este legată de pietoni, întrucât în prezent nu este clar modul în care maşinile autonome vor detecta oamenii care intenţionează să traverseze o şosea şi nici modul în care pietonii vor şti cu siguranţă că pot trece strada.

Google face însă un prim pas important în această direcţie prin înregistrarea unui patent care presupune montarea unui sistem de boxe în exteriorul maşinii, prin care maşina autonomă va informa pietonul că poate traversa strada în siguranţă. Mesajul va fi de tipul "poţi să traversezi în siguranţă, te aştept". În plus, astfel de mesaje vor fi afişate şi pe mai multe display-uri amplasate de asemenea pe exteriorul maşinii.

Patentul Google pentru informarea pietonilor

Un alt patent înregistrat de Google pentru se referă la poziţionarea volanului atunci când maşina este utilizată pe modul autonom.

Chiar dacă insistă că nu intenţionează să producă maşini autonome, interesul celor de la Google pentru tehnologiile autonome este evidenţiat nu numai de aceste patente, ci şi de recrutarea recentă a lui Robert Rose, care anterior a condus grupul de programatori care a lansat Tesla Autopilot, funcţia de pilotaj automat introdusă de producătorul american de maşini electrice.

Un alt patent Google pentru masini autonome

Via The Times Gazzette, The Verge, ExtremeTech

Comentarii (4)

  • Astept versiunea 2.0 pentru piata din Romania: "Misca mai repede FA" ! sau multe alte propozitii mult mai frumoase :)))
    12 0
  • Niște demenți, o să ajungem o specie de retardați. Următoarea mașină va fi Logan.
    13 0
  • "hai treci" ..poc, pieton la pamint!...vai am uitat sa-mi sterg senzorii de noroi...sau un screen albastru :sistem failure......ba ,da ce naiba da chiar trebuie sa ajungem retardati(vb lu moldovean)?!...cred ca asta va fi una din cerintele de baza cind vei da pt carnet...:vai imi are rau nu aveti certificat de handicapat,deci nu puteti da pt permis
    4 0
  • VozWagist
    Astia de la Gugal ar trebui sa patenteze, cat mai urgent, si sistemul automat de agatat pitipoance: 'Hei tu, in fusta scurta, am un loc liber in spate" :)
    Sunt sigur ca va prinde la "clientii" cu dinti h'auriti.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru