Norvegia introduce taxă de încărcare pentru mașinile electrice: tarif de un euro pe oră în Oslo: 700 de stații noi în 2019

de Paul Cosma
Luni, 04.03.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Norvegia a anunțat introducerea unui tarif de circa un euro pe oră pentru încărcarea mașinilor electrice din capitala Oslo. Autoritățile spun că vor să îi descurajeze pe șoferii care parchează gratuit pe locurile special amenajate fără să își încarce mașinile electrice. Oslo are 1.300 de stații de încărcare, dar vrea să mai deschidă încă 700 în acest an.

Norvegia este considerată “raiul electricelor”, judecând și după faptul că o treime dintre mașinile vândute în 2018 în statul scandinav au fost 100% electrice.

Creșterea numărului de mașini electrice ridică însă probleme tot mai mari când vine vorba de găsirea unei stații de încărcare, cu toate că Norvegia are o infrastructură mai bine dezvoltată decât majoritatea țărilor europene.

Autoritățile au anunțat introducerea, în premieră, a unui tarif de 10 coroane (circa un euro) pe oră pentru încărcarea mașinilor electrice din Oslo, pe timpul zilei. Tariful este de 5 coroane pe timpul nopții.

Scopul nu este neapărat strângerea banilor la buget, spun norvegienii, ci mai mult descurajarea șoferilor de electrice care parchează gratuit în stațiile de încărcare fără să-și încarce mașinile.

Autoritățile susțin că vor să asigure un sistem corect de rotație, prin care șoferii să parcheze în stațiile de încărcare doar pe perioada de “alimentare” a mașinii.

În Oslo există aproximativ 1.300 de stații publice de încărcare, la care se vor adăuga alte 700 de stații în acest an, conform unui plan al administrației locale.

Via Electrive

 

Comentarii (4)

  • Anonim
    Gata cu mocaciunea !
    11 4
  • Așa repede au început ? :).
    3 3
  • Clique
    Este ceva normal, cum mai mai scris în unele comment-uri, când piața auto se va umple de electrice și hibride, încep taxările.

    La hibride, dacă ești scutit acum de impozit, pe viitor vei plăti ca la o mașină normală ( cei ce au hibride cu motoare termice de 3.0 L în sus, nu îi văd bine )
    Și la electrice dacă acum este gratis să ți-o încarci și nu plătești impozitul, nu vă temeți, pe viitor ve-ți plăti și încărcările și impozitele ce vor fi cel mai probabil pe cât de puternică este mașina.
    Că să nu mai zic de update-uri de soft, revizie, etc
    7 1
  • Rudolf D.
    Pai nu e normal sa platim daca consumam?
    Sper sa elimine total si subventiile.
    0 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru