Noua taxă pentru poluare prinde contur: va fi plătită la înmatriculare, iar actualii proprietarii o vor achita în maxim 2 ani

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Vineri, 03.03.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Proiectul care va introduce o taxă de acces în marile orașe prevede plata acesteia la înmatriculare sau, în cazul actualilor proprietari, în maxim 2 ani de la intrarea acesteia în vigoare.

La sfârșitul lunii februarie au apărut primele informații concrete despre planul autorităților de a introduce o taxă de acces în marile orașe în locul timbrului de mediu, care a fost eliminat în 1 februarie. Informațiile au fost confirmate acum de Ministerul Mediului, care a anunțat și primele detalii concrete.

Astfel, proprietarii de mașini vor achiziționa de la Registrul Auto Roman (RAR) stickere colorate în funcție de norma de poluare, pe care le vor lipi pe parbriz. Cumpărarea stickerului se va face la înmatricularea mașinii, în timp ce actualii proprietari vor avea la dispoziție 2 ani pentru a parcurge această procedură.

”Dacă vă înmatriculați mașina, veți avea de la început un sticker nou. Cele deja înmatriculate vor avea o perioadă, într-una din variantele discutate, de 2 ani de zile în care să se pună în acord cu legislația în funcție de poluare", explică Daniel Constantin, ministrul Mediului.

Urmareste Automarket
În plus, este posibil ca o mașină care poluează mult să nu aibă acces în anumite zone ale orașelor chiar dacă proprietarul a cumpărat sticker-ul respectiv.

"Dacă vă înmatriculați o Dacie veche veți primi un sticker de o anumită culoare și, după aceea, autoritatea publică locală poate decide dacă vă permite să ajungeți, de exemplu, în Băneasa sau nu.

Asta este o chestiune care ține de autoritatea locală", a adăugat ministrul.

De asemenea, este posibil ca unele orașe mari să aleagă să nu impună niciun fel de taxă suplimentară pentru acces. Totuși, ministrul a insistat că noua legislație este încă la stadiul de proiect, iar o decizie finală cu privire la forma acestuia va fi luată săptămâna viitoare, când proiectul va fi discutat de Guvern.

Via EuropaFM, Profit

Comentarii (18)

  • Iar i-a pacalit PSD-ul pe votanti.
    56 13
  • sogard
    Destuld e neclar mecanismul. Daca am platit taxa de mediu si nu am recuperat-o o sa fiu obligat sa imi iau stikerul?
    Este constitutional sa interzici accesul? Ma gandesc ca poate niste omuleti verzi o sa decida ca in cartierul X poti trece doar daca ai stiker roz bombon care se acorda doar unui anumit tip de masina... deci libertate la abuzuri?
    38 4
  • @sogard
    O prostie. Cei care nu au de gand sa mai tina masina 2 ani nu vor plati nimic din doua motive: nu tin masina atat si oricum sunt sanse mari ca in 2 ani sa se modificeer modul de calcul. Sau daca vor plati, peste 2 ani cand se va modifica (pentru ca sigur se va modifica), poti sa dai statul in judecata si vei recupera banii. Ca asta e frumos la taxa aceasta. Asa ca pace voua!
    Dar am totusi o curiozitate. Banii astia pe taxa, unde se duc? Pentru ca daca platesti taxa, nu inseamna ca nu mai poluezi cu masina.
    34 1
  • Votati stickerele rosii ! Votati somnul cel de veci ! Sau...nu votati deloc, ca sa votati oricum ! Sa se dea cate o bulina mare si rosie la tot norod...asta, poporul !
    34 5
  • Ok... si cei care au platit deja taxe de "poluare" cum isi recupereaza banii? Nu era normal mai intai sa gaseasca o metoda de a inapoia banii celor care au platit deja, iar apoi sa gaseasca o alta gaselnita de taxa? Dar lor probabil nu le pasa... pt ca banii pt cheltuielile de judecata (care uneori depasesc valoarea taxei recuperate) nu-i dau de la ei, ci tot de la noi, prostii ce-i votam.
    14 1
  • Pai daca o platim la inmatriculare, sau in 2 ani de la intrarea in vigoare, inseamna ca va fi aceiasi taxa de inmatriculare care exista din 2007, doar cu alt nume.

    Daca toata lumea o plateste, indiferent daca stau in Bucuresti sau in mijlocul pustietatii, atunci stickerele au doar rolul de a interzice accesul in anumite localitati. Prin urmare, ramanem si cu o noua taxa de inmatriculare, si cu accesul interzis in anumite localitati.

    Deci cu ceva in minus si nici un beneficiu. Multumim PSD! Ati reusit sa le-o trageti la oameni din nou!
    24 4
  • ce tare, inseamna ca ..orasele "rosii" vor fi golite de cazaturi (aka afumatori) iar orasele libere de comunism se vor umple de fumigene pentru ca... libertate
    8 7
  • andi77
    Aceeasi Marie ...dar cu alta palarie.
    8 2
  • politicienii lu'peste
    Care va sa zica, daca ai un jaf euro 1 sau 2 si nu intri in "marile orase", nu platesti, nu? dar de poluat, poluezi cat cuprinde!!!! cata inteligenta!
    Sau avortonii astia ii spun "taxa de acces in marile orase", dar o va plati toata lumea, ca-i de la sat sau oras mic?
    oricum ar fi, nu se leaga! S-au facut 10 ani de cand diverse minti luminate se chinuie sa ia banii detinatorilor de masini si inca nu au reusit sa faca o lege normala. Nu cumva ar trebui sa inteleaga ca este timpul sa renunte?
    6 3
  • Clique
    E foame mare de bani, o foamee de 27 de ani, cam așa și tot nu s-au săturat. Vreau să văd și eu cați o să iasă în stradă să strige "jos taxele exagerate", fiindcă jos parditul X, jos partidul Y, jos președintele Z, tot am auzit și văzut, dar să se iasă în stradă contra taxelor exagerate, băgate cu forța, nu am văzut, sper totuși să văd, iar dacă o să fie așa, o sa ies și eu în stradă cum am ieșit mereu..
    8 1
  • Marius
    Pai am mai platit o taxa, care s-a dovedit a fi ilegala. Banii nu mi-au fost restituiti si acum platesc alta taxa.

    Pai astia is dobitoci, dupa ce ca imi iau bani o data si se dovedeste ca banii au fost luati ilegal si ptr recuperarea lor tr dat statul in judecata. Acum iar tr sa platesc.

    Statul ar tr sa restituie la toti cei care au platit suma de bani incasata cu dobanda si inflatie, fara ca proprietarii sa mai dea in judecata statul.
    9 1
  • ProfiBv
    Nu mai au ce distruge si fura . Au distrus ARO , AUTOCAMIOANE Bv , TRACTORU Bv ,RULMENTU Bv.....
    Au mai ramas buzunarele "iobagilor" ?!
    Unde esti Tu , Tepes Doamne !
    6 2
  • Macar sper ca nu trebuie sa stam la cozi kilometrice cu liste facute cu cateva saptamani inainte de cei care stau la cozi cand o sa mergem la RAR.
    3 0
  • si daca am cazan cu numere de bulgaria, dar vreau sa circul cum o fac fara stikerul ala colorat? Aaaa da, il schimb la 2 ani... Ce le mai bubuie capul astora de la putere, de ce sa fie simplu cand poate fi complicat?
    0 0
  • ba s... s p...
    Urăaaaaaaaa,adica dupa ce am platit 2 taxe fara sa le recuperez ,mai platesc in continuare...astia nu se lasa pina nu vad 2 pumni peste bot..
    5 1
  • Trebuie sa iesim in strada, sa ii obligam sa nu promulgea legea..PSD CIUMA ROSIE !!!!
    1 1
  • mircea badea
    vere, ceva da cu minus. in vest nu platesti nimic la inmatriculare, doar in cateva orase mari ai stickere, deci cum ar veni doar aia care trec prin bucuresti, cluj, timisoara. eventual si alte orase mari.

    dar in primul rand sa faca UNDE VERZI! cel mai mult in tara asta polueaza semafoarele!
    5 0
  • Si daca nu platesti, ce se intampla? Se dau amenzi( pe care tiganii si ,,bulgarii,,oricum nu le platesc) sau se confisca macina, caci atunci discutam despre altceva......
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru