Ministrul Mediului: “În 10-15 ani, România nu va mai pune pe piață mașini diesel sau pe benzină”

de Paul Cosma
Miercuri, 11.08.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Destinația României ca cimitir de mașini al Europei va fi descurajată prin creșterea impozitelor pe mașinile vechi, ținta fiind ca, în 10-15 ani, să nu mai existe pe piață mașini cu motor pe benzină sau pe diesel, a transmis ministrul Mediului, Tánczos Barna, care lucrează în acest moment la noua taxă auto.

Ministrul Mediului a oferit detalii despre planurile Guvernului privind reducerea numărului de mașini vechi și poluante pe drumurile publice.

Va trebui să circulăm altfel, nu vom mai foloși mașini cu ardere internă. În 10-15 ani, nu vor mai exista pe piață mașini cu motor pe benzină sau pe diesel, companiile vor trebui să reducă consumul de energie pe fosili. (…) Media de vârstă a mașinilor pe stradă este de 12 ani. România nu va scăpa de măsuri prin care să descurajeze acest comportament. Nu vorbesc de persoanele care sunt în imposibilitatea de a cumpăra o mașină nouă. Vorbesc despre acele persoane care își pot cumpăra o mașină mai mică, dar mai puțin poluantă. Eu, statul român, voi descuraja prin impozit, vor crește impozitele la aceste mașini. Cei sensibili social vor fi ajutați de stat. 2021 trebuie să fie anul în care vom descuraja folosirea mașinilor poluante. Avem deja discutii la nivelul Guvernului, al ministerului de resort," a explicat ministrul Mediului. 

Anterior, ministrul a explicat că, dacă cineva merge cu o mașină în valoare de 20.000 de euro, veche de 15 ani, dar și-ar permite una mai puțin poluantă, dar de altă clasă și alt nivel, atunci soluția o reprezintă impozitarea și descurajarea achiziționării unor astfel de mașini.

El precizează că, dacă cineva cumpără o mașină veche pentru că nu își poate permite una nouă, atunci statul trebuie să îl sprijine.

Noua declarație vine după ce, recent, ministrul a arătat că o nouă taxă auto va fi introdusă în perioada următoare și că o măsură privind mașinile mai vechi de 15 ani va exista cu singuranță într-un timp relativ scurt, posibil până la finalul anului, în condițiile în care "inclusiv Comisia Europeană ne forțează să luăm măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto". 

Via profit.ro

Comentarii (62)

  • Gogu de la aprozar
    Păi și bunicile din jermania ce o să facă ele cu tdi-urile pe care le folosesc doar duminica până la biserică sau la piață??
    29 22
  • Dar, pe cei "sensibili social" nu mai bine îi ajută statul să-și găsească de lucru decât să le dea pomeni? Și așa sunt destui care vin să-și ridice ajutorul social cu merțane și bemveuri. La muncă, tată!
    44 7
  • Negativ
    Vreau sa dau calificativ negativ acestor ministri . Sper sa fie inchisi si ei cum am fost noi in 2020. Iar legile si reglementarile venite de la o locatie unde omenii sunt necunoscuti (nealesii din Bruxelles) mi se pare o lume ireala, paralela, din care omul de rand nu mai are scapare fara a fi violent.
    In mod logic o masina care exista de peste 20 de ani este mult mai ecologica- nu mai este nevoie de a fi construita doar intretinuta, aducand plus valoare locatiei in care se afla-(https://www.4tuning.ro/ghidul-soferului/10-motive-pentru-care-masinile-electrice-sunt-de-rahat-35686.html) ca una electrica sau daca este produsa in RO cu materiale din ro. Mai bine era sa ne apucam de reconditionat si intretinut tot ce avem , este o valuare culturala "heritage", inestimabila. (vezi doar autovehiculele din Muzeul Tiriac cu care nu se plimba nici proprietarul.)
    36 22
  • Adrian
    In 10-15 ani Romania va inceta sa mai existe!Doar cu numele,poate.
    23 15
  • Andrei
    Vine PSD iar la guvernare și da drumul la importul de cazane diesel din Germania. În definitiv, trebuie și nemții sa scape de rable, de ce sa le caseze când le pot vinde proștilor?
    17 36
  • Anonim
    In 10-15 ani este foarte probabil ca UE sa nu mai existe .
    @Ds am o veste pentru tine aproape 80% dintre romainii care muncesc legal sunt un fel de asistati sociali din cauza salariilor de mizerie . Nu aud de termene pentru eliminarea saraciei la nivel mondial doar de termene la care trebuie sa platim si mai multe taxe si impozite . La cat de spalati sunt unii pe creier au sa plateasca si taxa pentru a respira .
    40 10
  • Ăștia nu pot spune nici ce vor face peste câteva luni, dar vorbesc de 10-15 ani.
    42 3
  • Ramane de vazut ce forma va lua aceasta "initiativa" a ministrului Barna, pentru ca suntem patiti probabil majoritatea cu taxele anterioare "de prima inmatriculare" ulterior dovedite ilegale.
    Iar mesajul induce oarecum in eroare; pana la urma e vorba ca in Romania nu se vor mai vinde masini noi cu combustie interna in 10-15 ani sau trebuie sa dispara toate non-electricele in 10-15 ani?
    Trebuie avut grija cu astfel de declaratii si mai degraba decat sa interzica si sa taxeze, domnul ministru al transporturilor ar trbui sa construiasca. Stiti zicala "build it and they will come". Asa ca - strazi si sosele civilizate, autostrazi, centuri, statii de incarcare, marcaje, transport in comun - astea ard pana la electrice.
    32 0
  • Neica nimeni asta crede ca o sa fie și peste 15 ani la guvernare?
    18 13
  • @13.06... nu chiar așa repede... dar alta cale nu exista... citește PLANUL KALERGI ... dacă nu cumva l-ai citit..
    11 10
  • @14.03... tu ai avut doar mașini electrice noi ori și tu ești in “prost”?
    12 12
  • De ce trebuie sa ma sprijine statul să-mi schimb mașina... eventual cu una electrică și de ce nu sunt micșorate impozitele și crescute veniturile pentru a-mi permite să-mi cumpar una noua?... eventual pentru a ști pe cine sa stampilez?
    20 10
  • Claudiu
    O problemă în care-mi prind urechile.Prea multe variabile...
    10 1
  • @dCi- Statul trebuie sa sprijine populatia in toate aspectele implicit in achizitionarea unei masini noi pentru ca banii acestia vin tot de la populatie si sunt ganditi tot pentru a ridica nivelul de trai al populatiei. Faptul ca la noi se cheltuiesc ( sau mai degraba se risipesc) aiurea, asta este o alta treaba. Si sunt de acord ca impozitele si taxele sunt aberante pentru o populatie cu veniturile care sunt, dar veniturile nu sunt asa cum sunt doar din vina statului ci indirect si din cererea si oferta de munca privata. Per total, programul rabla este unul din putinele lucruri logice si benefice facute de politicieni pentru populatie.
    13 16
  • Da... celor ce trăiesc de pe o zi pe alta sa le dam câte un pui intr-o găleata in ajunul alegerilor, iar celor ce le mai trebuie încă 10 mii de euro pentru o Tesla sa le dam și lor ajutorul “cuvenit”... am înțeles bine?... dar celor ce n-au nevoie de puiul in găleata dar nu-și permit nici Tesla ce le dam?... ori ce ar trebui sa le dea statul?... România e țara care nu mărește alocațiile copiilor conform legilor in vigoare pe motiv ca nu sunt bani in schim dam ajutoare pe tru mașini electrice care nici nu se produc in România... in ziua in care se va organiza un referendum pentru ieșirea din ue promit ca boi fi primul votant la secția unde sunt arondat
    24 17
  • Sustin,mergem impreuna la vot!
    15 14
  • @16.43... ms dar ma duc cu nevastă-mea... in orice caz apreciez oferta ta... bine acum depinde unde ai secția de votare poate ne așezam la rând pe scaunel de cu seara
    15 15
  • @dCi- Esti liber sa faci ce vrei. Faptul ca aruncam vina mereu la EU si nu ne uitam la cei pe care ii votam este o problema mare. UE nu este o asociatie de binefacere ci un bussiness in care cu cat sti ce vrei si cum sa negociezi mai bine cu atat ai mai mult de castigat. Cu cat esti mai corupt si mai batut in cap, cu atat vei merge mai la "coada". Si acolo suntem nu din cauza UE ci cat suntem de prosti, asa pe romaneste. Toti se cearta tinand partea unui partid sau altul, unui sistem sau altul, cand toti sunt corupti si nici comunismul si nici capitalismul nu sunt "intregi" fara a imprumutata ceva din celelalt. Asa ca mentaltatea ca " mereu sunt altii de vina" este foarte proasta. Si nu inteleg ce ai amestecat tu acolo "puiul" de la alegeri cu programul rabla. Am spus simplu ca programul rabla este benefic pentru ca fiecare cetatean poate sa il foloseasca daca vrea, fara discriminare. Faptul ca politica romaneasca si educatia romanului este de cascadorii rasului este alta discutie si acolo intra problema ta cu gainile.
    22 15
  • Hai sa detaliez cu puiul... unii se multumesc cu un pui alții doar cu un voucher pt o electrică... dar te întreb cu cei ce nu-și permit nici măcar un TDI obosit dar n-au nevoie nici de acel pui așa cum și eu l-am refuzat... bine nu era chiar pui ca la oraș nu prea sa dau... treaba e ca toți stau și așteaptă ceva de la stat, pe când statul ar trebui sa ofere cadrul legal, salarii, pensii, alocații nicidecum ajutoare ca sa ai pe cine vota... in ceea ce privește ue... îmi e greu sa accept situația in care eu nu pot spune despre cineva ca e negru și asta doar ca sa îl identific... in alta ordine de idei de câțiva ani sunt fan Viktor Orbán și cu asta am spus totul... România e țara in care conducători care nu au crescut copii vor să-mi educe copilul cu forța...
    19 16
  • Pai si daca eu imi iau o masina cu motor cu ardere interna peste 14 ani si 11 luni, trebuie sa o schimb cu o electrica peste 1 luna? Lege de cacat.
    15 6
  • Mai simplu spus: we're fucked!

    Asta nu mai este democratie, nici economie de piata. Este autotarism pe fata. Piata de masini electrice sa se zbata (fara ajutor guvernamental) sa ia fata masinilor cu ICE.

    Si revin din nou la aceeasi problema majora. Ce kkt o sa faca cu infrastructura ca sa incarce atatea masini electrice, cand acum doar la o adiere de vant pica curentul in unele zone din tara. O sa-si ia oamenii masini electrice sa se uite apoi cum le prajesc fluctuatiile de curent de la furnizori. Ce-o sa se intample in marile aglomeratii urbane unde sunt mii de masini?
    Asa vorbesc politicienii astia fara a gandi nici macar o secunda. Mai pui ca astia de la mediu nu-s in stare sa ia masuri simple sa se reduca atacurile ursilor asupra gospodariilor si oamenilor, dar ei voi sa limiteze piata doar masini electrice in 10-15 ani!
    39 8
  • @dCi- inteleg ca tu ai o problema cu tot sistemul politic din Romania si aici sunt de acord cu tine 100%. De acolo trebuie inceputa "curatenia". Dar amestecand "puiul" sau ce mama naibi dau astia pe la alegeri cu o initiativa buna nu sunt de acord de loc. Iar statul trebuie sa dea pentru ca de aia s-a infiintat ideea de stat, DAR pe o baza corecta, adica dupa ce tu dai intai la stat. Tu spui ca toti asteapta de la stat "sa le dea ceva" si tu nu esti de acord cu asta. Dar apoi tot tu ceri alocatii mai mari salarii ca prin Vest si altele. Pai asta intra in aceeasi idee, ca ststul sa iti dea. De ce sa nu iti dea un ajutor la o masina noua, dar sa iti dea o alocatie mai mare? multi care au muncit cinstit si nu au copii, vor sa isi ia o masina noua si ajutorul de la stat este benefic. Unii au copii multi si pot folosi o alocatie mai mare. Si daca au muncit si au platit corect taxe ( nu toti parazitii care asteapta cu mana intinsa fara sa faca nimic) ar fi o idee buna sa se gaseasca bani si pentru marirea alocatiilor. Ideea este ca ambele idei sunt bune si in acest moment numai una este implementata. Nu inseamna ca este rea ci ca trebuie gasite solutii sa o implementeze si pe celalata. Dar aici intervine prostia polulatiei si voturile catre "termitele" politice si de stanga si de dreapata. Deci cetateni diferiti pot avea nevoi diferite si statul trebuie sa ii ajute pe toti.
    In ceea ce il priveste pe Orban, daca tu esti fan al unui politician ( nu are importanta tara sau orientarea) ma indoiesc ca sti in detaliu cum functioneaza politica. Si pe de o parte, daca el incerca sa negocieze mai bine pentru tara lor ( sa presupunem ca o face din corectiudine si nu pentru imagine politica) este exact ceea ce am spus mai sus ca ne lipseste noua. Problema este ca nu toate ideile noi din politica si societate sunt rele ci trebuie triate corect. Asa ca si politicienii astia cu mentalitate de dinozaur gen Orban au dereptate in anumite aspecte si nu au dreptate in altele. Iar cei care nu au copii nu inseamna ca au neaparat idei mai proaset decat cei cu copii. Aia cu copii fac la fel de multe tampenii in ceea ce priveste educatia lor (asta daca nu ii abandoneaza) sau fac o gradinita si ii cresc claie peste gramada fara educatie si conditii normale.
    17 10
  • E cam pierdere de timp discuția cu tine... am vrut sa spun ca îl apreciez... doar ca uneori pentru economie de cuvinte folosesc anumite cuvinte care nu cuprind întocmai ceea ce gândesc... nu e vorba ca sunt fan Orbán, ci ca apreciez ceea ce face el in țara lui nu cum negociază cu ue vs cum negociază ai noștri...Ungaria prin Orbán este singura țara din ue care are la nivel de stat o politica pro biserica... și alte multe lucruri care in România sunt ignorate total... nu-ți mai amintesc de recentele lui acțiuni ca se cunosc și sunt multe... pana una alta România e condusă de oameni cu origini străine... ma mai limitez doar la alocații pt copii și salarii ... citește te rog ce am spus eu nicidecum ce vrei sa inventezi tu...de alocații e vorba ca legile nu se respecta și poate îmi arați unde am spus eu salarii ca in vest
    14 21
  • @dCi-de acord cu tine aici ca este pierdere de vreme sa discuti aici. Si cu tine si cu altii.Citat- "doar ca uneori pentru economie de cuvinte folosesc anumite cuvinte care nu cuprind întocmai ceea ce gândesc". Iti promit ca in momentul in care o sa pot sa iti citesc gandurile, o sa revenim la discutiile astea cu idei putine si fixe sau ( sa ma refer la citatul de mai sus) prost explicate.
    17 11
  • Omu’ mai face și altceva...uneori trebuie sa închid repede o fraza, dându-i un cât de cât sens... ori tu ai înțeles ca mi-am făcut tricouri și steaguri cu Orbán precum DDB?...pana la urma cine citește un comentariu interminabil?...dacă nu te refereai la ceea ce am scris nici nu le citeam...
    14 13
  • @16.17...apropo... programul rabla nu e pentru populație ci pentru voturi și multinaționale
    15 14
  • Al Bundy
    Măi băieți, nu va mai ambalați atât, ca să folosesc un termen din domeniul auto (ambalează motorul)!
    Voi nu ați mirosit-o de la o poștă, cum se spune?? E doar business, nu are nici o treabă cu poluarea, vor sa ne bage pe gât mașinile electrice pentru binele nostru! Sa fim îndatorați si mai mult. Un om care nu are datorii, trebuie sa facem în așa fel încât să aibă datorii, altfel cum îl ținem sub control??
    23 8
  • @19.42... convingerea mea ferma îndatorarea romanilor prin creditele cu buletinul nu a fost întâmplătoare... nu mai zic de francul elvețian...un om fără credite e un om liber
    19 10
  • @dCi-te rog sa nu imi citesti comentariile ( alea care sunt) pentru ca nu o sa le intelegi oricum. Si nu iti mai pierde timpul incercand sa imi explici nimic pentru ca nu are sens oricum. La 17:06-"in alta ordine de idei de câțiva ani sunt fan Viktor Orbán și cu asta am spus totul...": la 18:22-"nu e vorba ca sunt fan Orbán, ci ca apreciez ceea ce face el in țara lui.." la 17:06-"statul ar trebui sa ofere cadrul legal, salarii, pensii, alocații" si la 18:22-" ma mai limitez doar la alocații pt copii și salarii ... ". Intrebarea este " la ce mama naibi te referi daca nu la salarii si alocatii MAI MARI ( de acolo termenul"ca in Vest") pentru ca de platit statul plateste salarii ( chiar daca nu sunt pe placul tau). La 18:22-".Ungaria prin Orbán este singura țara din ue care are la nivel de stat o politica pro biserica"- de unde critosul ma-sii poate el de la sine putere sa implice biserica de rahat in treaba unul STAT LAIC fara a incalca, constitutia tarii, deci fara a face o ilegalitate? Daca nu ai timp sau inteligenta sa exprimi o idee logica intr-un mod coerent de ce mama naibi iti pierzi vremea sa scrii pe aici? Asta este un forum de comentarii unde se impartasec idei si se poate invata si cate ceva din cand in cand si nu o sectiune de monologuri scrise prost s pe jumatate. Asa ca te rog sa nu imi mai citesti comentariile lungi asa cum nici eu nu imi voi mai pierde timpul cu jumatatile tale de idei scrise in graba pentru cei cu puteri telepatice.
    14 12
  • @Alpine77
    Iti pierzi timpul cu indivizi de genul acesta. Omul este setat iremediabil. Practic atat poate. Si nu numai el. Si mai fac pariu ca e si anti vaccin, deh genul ala de indivizi, ei le stiu pe toate, oculta, interese mari la mijloc... chestii din astea. Pe mine m-apuca scarba cand ii vad ce debiteaza. Seara buna!
    13 19
  • @alpin
    Da' tu ziceai ca esti plecat prin strainataturi,ce mai cauti pe un site romanesc? Lasa-ne pe noi astia care suferim aici si dorim o Romanie mai buna,voi v-ati pitit instant "intr-o tara ca afara" cum ati dat de greu si nu v-ati descurcat deloc aici. Sa-ti faci pareri despre tara care te-a adoptat si oamenii straini care iti arunca o paine,sa vedem daca poti macar scrie ceva nasol pe forumul unui site strain,stangistule.De lectii de la romanii fugiti prin strainatate suntem toti satui,voi astia cu adevarul mereu in mana stanga.
    24 20
  • @@alpin- nu este treaba ta unde intru si unde scriu. Iar faza cu aruncatul painii este mentaltatea de sclav pe care o ai tu. Eu imi cumpar singur painea pe care o muncesc, nimeni nu imi arunca mie paini, nici dumnezei nici politicieni. De unde stii tu cand si de ce am plecat eu sau ca nu am reusit nimic acolo? Ma cunosti tu de undeva? Stangist? Ce este aia? Daca te referi la politica afla ca mi se rupe si de stanga si de dreapta. Si daca ai mai fi citit din comentariile mele, desi traiesc in America, nu am avut cuvine prea frumoase despre ce se intampla aici. Asa ca lasa tu painea mea in pace si vezi-ti de painea ta ( mai ales fi pe faza mai ales daca ti-o arunca cineva ).
    15 14
  • @@alpin- nu este treaba ta unde intru si unde scriu. Iar faza cu aruncatul painii este mentaltatea de sclav pe care o ai tu. Eu imi cumpar singur painea pe care o muncesc, nimeni nu imi arunca mie paini, nici dumnezei nici politicieni. De unde stii tu cand si de ce am plecat eu sau ca nu am reusit nimic acolo? Ma cunosti tu de undeva? Stangist? Ce este aia? Daca te referi la politica afla ca mi se rupe si de stanga si de dreapta. Si daca ai mai fi citit din comentariile mele, desi traiesc in America, nu am avut cuvine prea frumoase despre ce se intampla aici. Asa ca lasa tu painea mea in pace si vezi-ti de painea ta ( mai ales fi pe faza mai ales daca ti-o arunca cineva ).
    10 10
  • inexorabil
    Fraților, realizați că, exceptând cazurile salutare (însă de tip rara avis), politicienii "la vedere" (cu precădere cei învestiți în posturi-cheie ale aparatului de stat) se comportă taman ca marionete ale maeștrilor emolari din culise? Dar ați observat și că sunt genul de (haideți să-i numim) oameni care nu te privesc direct în ochi?...Nu, fiindcă se știu cu sufletele vândute pe taraba intereselor meschine.

    Particularizând, acest OSF-lefegiu obraznic efectiv se face trompetă a eco- "îngrijorării" manifestate fățarnic de suverana BNW/NWO.

    Doamne, și eu sunt păcătos, dar de gestul umilitor al coloanei vertebrale cambrate (în fața stihiilor umane autoinstalate la cârma planetei fără voia și binecuvântarea Ta) mă voi feri chiar cu prețul suprem...
    18 15
  • Tanczos Barna ar trebui să-l întrebe pe șeful lui de partid de ce strigă lumea în stradă
    "UDMR - Magyar PSD".
    Nu în ultimul rând:
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10226574761658395&id=1327089888
    12 2
  • Imi place ca ministrul asta face distinctia intre parcul auto si parcul auto in circulatie (ITP/asigurare).
    12 ani nu e o medie mare. Germania din cate imi amintesc are un pic sub 10 ani.

    Pe de alta parte, ministrul asta vorbeste din carti. Masini de 20k euro vechi de 15 ani sunt defapt masini de 1-2-3k euro. Oamenii cu astfel de masini e putin probabil sa isi permita o masina noua sau isi permit cu mari si inutile sacrificii.
    Si la un ritm de achizitie de masini noi de 150mii pe an, inverzirea parcului auto s-ar putea sa fie depasita de inverzirea desertului Sahara.
    18 2
  • Le vom înscrie iarasi la bulgari unde mediul nu e afectat așa cum e al nostru
    15 7
  • Astia vor pleca cu suturi in cur de la guvernare...si chiar merita...sunt mai tampiti ca fostii!!!!Acest ministru nu stie sa vorbeasca bine si na da noua lectii de mediu....hai sifon!!!
    16 6
  • guvernul Taiete!
    in traducere, veti merge doar electric, dar pe bicle electrice, ca nu veti avea nici retea electrica nici bani de masini electrice.

    ps: in 15 ani ne face catzu datori pe mii de ani.
    18 3
  • Al Bundy
    Sunt si eu curios câți dintre noi dispun de suma necesară, fara ajutorul de la stat, pentru a cumpăra o mașină electrică decentă?? O mașină polivalentă, atât pentru oraș cât si pentru exterior, pentru distanta scurta sau medie. Asta fara sa ia un credit de la bancă. Dacă într-adevăr le păsa de noxele din orașe, ar fi construit o parcare uriașă la intrarea în orașe si oamenii ar fi închiriat o mașină electrică pentru nevoile din ziua respectivă! Dar băieții vor sa vă îndatoreze si mai mult, sa nu ieși de sub control. Puterea e în mâinile noastre, dacă am fi uniți!
    17 4
  • Până una-alta, prețul de cumpărare a MWh a atins un nivel record (1.053 lei) și nu dă semne de stabilizare.

    Mă așteptam ca băieții de la butoane să fie mai subtili și operațiunea să nu fie așa galopantă, devansând pe față interdicțiile ICE și adoptarea forțată a BEV-urilor.
    Și să nu uit - bă băiete fără nick (adică doar cu @@) - despre ce ”indivizi anti vaccin” vorbești, că suntem confruntați doar cu niște terapii genetice dubioase.
    Dar recunosc că-s retardat dacă pun bază pe părerile unor premiați Nobel ca virusologul Luc Montaigner, critic acerb al groteștii mascarade.
    ...Păi se poate compara amărâtul cu rafilii, câții sau arafații noștri ?! :-)
    27 3
  • Va sensibilizați prea mult pentru un subiect fals, nu mașina termica este principalul vinovat pentru poluare.
    Adevărul este mult mai crunt! TOT consumul de orice fel trebuie redus cu minim 30%, astfel încât strănepoții noștri sa mai poată trai pe planeta asta! Atât de grava este situația. Mă aștept ca un nerod de pe aici sa comenteze ca si Romica Jurea sau mai aproape de noi, Ortansa Jude anunța pe timpuri 33° la Telejurnal. Da dar erau maxim 3, 4 zile si nu 5 săptămâni la rând cu 33-40°C (si perioada creste de vreo 5 ani)
    9 17
  • @12.04... cauta cine a fost tatăl lui Rafila
    10 4
  • @dCi: Nu-i nevoie să caut, știu mai multe decât credeți despre tov. ex-căpitan dss.
    Nu de alta, dar întâmplător i-am fost și pacient (în copilărie, că acu la 65 anișori caut doar popi experți în pomeniri. :-))
    Obiectiv vorbind, nu-s adeptul judecării nimănui după origine și/sau păcatele strămoșilor (bunică-su era și mai ”breaz”), dar aș fi prea offtopic să aprofundez tema.

    Back ontopic deci, nu demult prevedeam o dublare rapidă a prețului per kWh - inclusiv cel ”casnic” - chestie care-mi aducea beșteliri ecologicoase, dar care uite că-ncepe să se adeverească.
    Și cu reducerea cu 30% a consumului de ORICE pomenită de @xxx sunt de acord... în sensul că va avea loc realmente, nu c-ar fi neapărat necesară.
    Ba chiar va fi de +50%, la orizontul 2030 al agendei omonime.
    Direct proporțională deci cu reducerea populației planetare.
    21 2
  • Adrian
    Voi sunteti co2-ul pe care ei vor sa-l reduca!
    15 2
  • uite ca eu sunt unul dintre cei care care se bucura ca din banii mei altii isi cumpara masini noi, inclusiv electrice, prin programele rabla/rabla plus. asta pentru ca nu sunt invidios pe ce au sau pe ce fac altii, bravo lor!! pentru ca inteleg ca omul ala care isi ia o electrica imi face un bine cand merge prin oras cu electrica, fie ea si audi/tesla/mercedes de 80-100k, si lasa dieselul sa doarma sau il da la casat. imi face un bine si merita ajutat/rasplatit.

    nu se poate trai normal intr-un oras in care toata lumea se bazeaza pe mobilitate individuala cu energie din sursa fosila. pur si simplu nu se poate in conditiile actuale de densitate a masinilor in mediile urbane, aia nu mai e calitate a vietii, sa tragi in tine zi de zi otrava pe care o scuipa pe teava de esapament altul caruia ii e lene sa ia tramvaiul pana la job si porneste dieselul pentru doar 3-4 km.

    cum ma compenseaza fumigenul ca-mi otraveste aerul pe care-l respir? cum? ca eu nu pot da pe recirculare cand astept la semafor ca pieton!! ba mai si rade ca prostul de cei cu electrice si zice ca tot mai ieftin e cu fosila...pai normal ca e mai ieftin daca tu fosilarule nu-ti asumi nicio raspundere pentru deplasarea ta emitatoare de toxine si acele costuri pe care tu ar trebui sa le suporti, ca masura de preventie, ajung sa fie suportate de cei pe care ii otravesti, ca masura de remediere? se transfera astfel injust ieftineala deplasarii tale cu fosila in costurile exorbitante cu sanatatea ale celor din jur care n-au nicio vina la urma urmei.

    sanatatea e primordiala, indiferent de costuri. cand e vorba de sanatate, nu te mai uiti la punga, ca iesi mai ieftin cu diesel, ca de ce ala bogat ia bonus de la stat pentru tesla, etc.

    daca nu platesti la timp pentru un mediu mai sanatos, tot platesti, nu-ti fa griji, platesti ceva mai tarziu sub alta forma, dar tot platesti, nu exista scapare, nu exista subterfugiu sau scurtaturi la treaba asta. trebuie doar bunavointa, minte si empatie/respect fata de cel de langa tine si fata de mediul si societatea in care traiesti ca sa intelegi lucrul asta. daca incepem cu kalergi si cu alte bazaconii, e clar ca nu exista bunavointa sa intelegem niste realitati si discutia ramane la nivel de oameni mici, cu interese meschine si egoiste.

    PS: toata stima pt @Alpine77
    9 22
  • Iubesc masinile facute bine, indiferent ca sunt termice sau electrice, deci nu sunt pro una sau alta. Problema este privita in majoritatea cazurilor prin prizma incalzirii globale. Aici nimeni nu se poate pronunta in termeni absoluti daca acest lucru (masurabil, deci real) este consecinta strict a poluarii sau este un fenomen natural ciclic. Pur si simplu nu exista destule date masurate corect in afara ultimilor 50-75 de ani si acest lucru este prea putin pentru un verdict absolut. Dar lucrul evident este ca poluarea in orasele cu un numar din ce in ce mai mare este evedenta ( nu ma refer la un sat cu 5 masini). Iar aici trebuie pricvit si faptul ca parcul auto creste constant, deci in viitor va fi si mai multa poluare. Asta nu inseamna ca sunt de acord cu tranzitia asta, de multe ori fortata pentru trecerea pe electrice. Totul trebuie sa se intample "organic" ( da si cu ajutor de la stat pentru ca este sanantetea noastra in joc) iar interdictiile concrete ar trebui impuse cand infreastructura si oferta ar fi la un nivel rezonabil. Lipsa infrastructurii va fi rezolvata mai devreme sau mai tarziu, lafel si coborarea preturilor pentru electrice la un nivel de bun simt. In concluzie as spune ca a imbratisa o alternativa de perspectiva este un lucru foarte bun dar nu trebuie fortat. Eu unul, ma vad in viitorul apropiat conducand o masina electrica pe care o pot incarca la o priza alimentata de panouri solare montate pe garaj, sau/si la o pompa de caldura geotermala, tehnologii care devin din ce in ce mai accesibile. Odata problemele legate de pret si infrastructura vor fi rezolvate, va fi sah mat simplu datorita tehnologiei electrice NET superioare celei termice. Doar din punct de vedere sentimental o sa sufar.
    10 14
  • @Kirotractor
    Am văzut o statistica:
    1. 40% din marfa nealimentara din super-marketuri nu se vinde in același an, după perioadele de reduceri 20% se casează, reciclează (stai liniștit prețul de la reduceri este cel corect pentru noi, unde producătorul, retailer-ul câștiga încă bani)
    2. 30% din produsele alimentare depășesc perioada de expirare in magazine
    3. Cam cat arunci tu produse alimentare la tine acasa, media este de 32% la nivel European. Atenție 32% din cele cumpărate
    Toate acestea produc poluare! Multa poluare
    10 7
  • @Al Bundy- de acord cu tine ca o populatie needucata si indatorata este mult mai usor de controlat si probabil, este unul din lucrurile pe care orice structura de conducere isi doreste. Dar nu inteleg cum fac ei asta cu masinile electrice si nu cu cele termice. Da, cele electrice sunt acum mai scumpe, dar in momentul in care ti-ai pus in cap sa cumperi o masina ( indiferent ca este termica sau electrica) ori ai resursele sa o platesti integral ori iti deschizi un credit, deci nu este mare diferenta. De acolo si sprijinul meu pentru ideea programului rabla care incerca sa scada preturile electricelor la un nivel mai mic, deci mai usor de returnat imprumutul cand se face un credit. Deci situati este cam la fel. In ceea ce priveste dricurile vechi de pe drum ( nu ma refer la masini clasice sau le cele ingrijite si mentinute corect ci la fumigenel reparate pe genunchi din ciclul "merge si asa") trebuie eliminate fara discutie, deci este necesara o reinnoire a parcului auto. Doar cei inconstienti vor spune ca nu. Iar la urma-urmei daca nu ii permiti o masina atunci nu o cumpara. Simplu, foloseste autobuz, tren sau bicicleta. Chestia asta ca din nou toti sunt de vina in afara de noi pentru gradul de indatorire prin credite este oglinda societatii romanesti ( nu toata) in care nimeni nu este responsabil de nimic dar majoritatea sunt vai de capul lor. NIMENI nu i-a fortat sa se duca sa ia credite cu buletinul si sa cumpere mai mult decat isi poate permite, asa ca putina responsabilizare ar fi benefica.
    9 7
  • inexorabil
    (14:12). Incorigibil Mafănikkk (“Nu fi ca un cal şi ca un catâr, la care nu este pricepere; cu zăbală şi cu frâu fălcile lor voi strânge, ca să nu se apropie de tine” – Psalm 31:10), în primul rând profeţiile şi semnele prevestitoare nu sunt “bazaconii” (tu oricum le raportezi la “logica” sfidătorului principiu securisto-progresist “Ceea ce noi nu admitem şi nu ne place nu există!”). În al doilea rând, eşti damblagit la creieri de atâtea lovituri executate sistematic de magii emolari cu maiul Gaia-îndoctrinării, pardon, globalizării? Mai exact, măi “otrăvitule cu toxine auto”, de câte ori să PRECIZEZ că tocmai tu, care te ţii musai departe de ele, te văicăreşti de sănătate, în timp ce, nota bene, noi, utilizatorii şi “afectaţii” direct de “fosile” (başca de atâta amar de ani), n-avem nici pe dreaq la aparatul respirator (şi la nimic altceva din organism) ?!?!

    “Nu există scăpare”…Păi chiar n-ar fi – anume din Staulul Global al oilor creţe la minte strunite îndeaproape şi neîntrerupt de lupii feroci din Poliţia Gândirii. Altfel, cum vă dovediţi voi slobozi la gură…mamă Doamne! Mai precis, adoraţi să…încarceraţi şi să schingiuiţi (inclusiv cu “medicaţie”) “dujmanii” care nu se vor lăsa neam “reeducaţi”, adică integraţi (a se citi: pierduţi ca individualitate) în nebuloasa pseudo-morală şi mai ales pseudo-idealistă (s-o zicem pe bune: utopică!) a abstracţiei tot mai mestecate cu făcăleţul limbii de lemn de sorginte neo-bolşevică şi pe nume “societate” sau “comunitate”…
    Spre edificare, în filmul evanghelic “A Distant Thunder” (1978), un cerber care coordona operaţia de marcare forţată cu Semnul Fiarei a ultimilor sceptici (capturaţi) bătea monedă din aceeaşi expresie siropoasă menită să te dezarmeze instantaneu: “Vă vom reda societăţii”…De fapt, acelaşi obiectiv “primordial” şi-l fixaseră şi…torţionarii din “obsedantul deceniu”.

    Cât despre “scurtături”, parcă rememorez discursul cripto-stalinist al lui Donald Tusk de la Ateneul Român: “Celor care îşi imaginează că, în UE, este un semn de putere să acţionezi în afara regulilor convenite (n.m. : de cine??? – că doar nu de noi…ah, da, doar de “elitele” ultra-calificate şi ultra-autorizate, că noi cică n-avem cum să ne depăşim vreodată condiţia bătută în cuie, aceea de “mulţi, mici şi proşti”) şi să găseşti scurtături (n.m. : aluzie cât se poate de clară la trioul CCC: “comunişti” – “corupţi” – “cocalari”) le spun că se înşală”…Mai pe scurt: sunt efectiv haliţi!

    Ţineţi minte, totuşi: nu-l călcaţi pe coadă pe taica inexo mai mult decât vă permite…Fiindcă el a dibuit deja punctul vulnerabil (şi iremediabil…) al uriaşului cu picioare de lut (recte EMOL). Şi nici nu intuiţi câtă magmă de “iubire” s-a acumulat în dânsul. Şi ce-ar fi în stare să facă pentru a degaja “craterul” prin care să erupă. Dar, hm!, nu belicos, nu brutal şi nu la vederea prostimii. Ci scenarizând un cameleonism perfect autocontrolat, cu nedozat tact şi cu valuri-valuri de “nobleţe”…Până te-a prins “la colţ”. Dacă însă, între timp, se va insinua RĂZBOIUL FINAL (şi propriu-zis), va prefera să se manifeste făţiş.
    De aceea, singura voastră şansă ca să nu se întâmple asemenea faze terifiante este să…mă arestaţi/internaţi/lichidaţi chiar acum! Serios, nu mă abandonaţi libertăţii absolute…Veţi regreta amarnic dacă nu veţi asculta de acest avertisment maximum binevoitor :D
    Hai, Mafioso, ia măsuri civice, că oricum ai pomenit deunăzi de procuratură în cazul meu…În definitiv, a preveni este mai ieftin şi mai uşor decât a combate.

    PS. Eco-panteist de înaltă clasă (a demagogiei), dacă ţi-ar păsa realmente de (deificatul vostru) mediu, te-ai apuca mata’ imediat să aduni munţii de gunoaie (acolo să vezi…toxine) pe care numai eu, unul, i-am remarcat în vacanţa mea recentă, başca ai supune unui instructaj (musai sever) masele de consumerişti jurat neglijenţi. Da’ dilema este – ce anume te doare în acest sens: inima sau capătul inferior al tubului digestiv?

    PPS. Astăzi, EMOL mizează (scăpându-se orgastic în nădragi de satisfacţia “inspiraţiei supreme”) pe atuul “sănătaţii”. Mai precis, insuflă fraierului planetar insurmontabil emotiv sentimentul de-a dreptul depresiv al “pericolului latent” la adresa “semenilor nevinovaţi”. Cu alte cuvinte, în termeni practici: în orice clipă, ai grijă ce faci, ca nu cumva să atentezi la “sănătatea” şi “siguranţa” celor din jur. De altfel, reţineţi cu gravitate acest dublu “S” – iată noul…Schutzstaffel.
    14 12
  • @inexopix: linisteste-te, bea un pahar de apa rece si intinde-te vre-un sfert de ora, o sa vezi ca trece
    8 13
  • inexorabil
    Dragul meu pretin (oare cu ce rimează?), aş sta şi “vre-un” secol pe şezlong (eventual cufundat în cartea aia care-ţi frige ţie mâinile), mai ales că “nebunul este acela care îţi dezvăluie dinainte ce are de gând să facă” ;)

    Bine, ne distrăm, ne distrăm, da’ vorba unuia din ecranizata “Răscoala” : “Foaie verde mătrăgună / Veselia nu-i a bună”…
    12 8
  • Dănuț Alin Niță
    Reclamă bună pt cazanele Dacia
    Cine să le mai cumpere ??????
    :)))))
    6 9
  • inexorabil
    Apel grav către înfrăţirea de forţă SIC-serviciile secrete. Adică (renunţând la acronime) : SIC = Socialismul Internaţionalist Corporatocratic.

    Vedeţi cum procedaţi în spatele uşilor închise, gagiilor (în sensul: cum vă mobilizaţi pe planul războiului psihologic), fiindcă, în curând, taica inexo va apăsa butonul nuclear al unui material-bombă despre fumigena istorică a încălzirismului…Ba chiar achiziţionaţi vaccinuri & măşti suplimentare (pe principiul: “Te-ai vaccinat? Masca pe figură!”), fiindcă, altfel, nu veţi rezista covidării la care vă voi supune.

    Până atunci, răbdare şi săpun, pardon, tutun.
    8 7
  • mircea badea
    incalzirea globala e doar din cauza noastra!

    de data asta nu soarele, galaxia, vulcanii, meteoritii sunt de vina asa cum a fost in istoria planetei!
    2 7
  • inexorabil
    @mb, vă daţi în vânt după afirmaţiile şi concluziile “oamenilor de ştiinţă”, nu? Totuşi, evidenţele ne arată că:
    - Soarele emite într-o secundă aprox. de 1.000.000 de ori mai multă energie decât produce toată omenirea într-un an de zile, însă doar a 100.881-a parte pătrunde în atmosfera Terrei; chiar şi aşa, tot este cam de 9.187 de ori mai mare decât energia rezultată din toate activităţile umane raportate la un an, dar haideţi să le facem tot pe acestea din urmă responsabile de “încălzirea globală” ;
    - Soarele va cunoaşte faza de expansiune, crescându-i inclusiv capacitatea energetică – păi iată motiv real de îngrijorare, dacă trebuie neapărat să credem în încălzirea globală! De fapt, ipoteza pare plauzibilă, din moment ce specifică şi…Apocalipsa: “Al patrulea înger a vărsat cupa lui în soare şi i s-a dat să dogorească pe oameni cu focul lui. Şi oamenii au fost dogoriţi cu mare arşiţă şi au hulit numele lui Dumnezeu” (cap. 16, vs. 8,9).

    Dar, precum am menţionat mai sus, voi ieşi la atac cu argumente straşnice împotriva colosalei minciuni (din nefericire, oficializată pretutindeni) a încălzirismului – acum am propus doar două teme minore de dezbatere.
    12 8
  • gerula
    Tavarez/fiat: De fiecare dată când scăderea de vânzări de mașini diesel se transferă la mașinile cu motoare pe benzină, emisiile de dioxid de carbon cresc automat. De fiecare dată când impunem restricții pentru diesel, clienții cumpără mașini cu motoare pe benzină. Nu cumpără mașini electrice, cumpără mașini cu motoare pe benzină",
    8 2
  • Edikkk
    Taxarea idioată pe vechimea maşinii o să le aducă la pierderea alegerilor

    Singura taxare a poluării este taxarea carbonului

    Maşina de parlamentar dacă e nouă dar face 50.000 km pe an poluează mult mai mult decât una veche de 15 ani care face doar 10.000 km pe an.
    4 15
  • Al Bundy
    Dacă nu s-ar fi mediatizat atât aceasta oportunitate de a schimba parcul auto, ar mai fi sărit cineva in sus că ne îmbolnăvesc noxele, in condițiile in care majoritatea mașinilor sunt curate?? E adevărat, exista si mașini care scot fum, cu DPF anulat, dar amintiti-va de vremurile in care existau ARO, basculante si Trabant cu fumul de 5 metri după ele. Atunci nu exista mediatizare si nu mai urla nimeni. In alta ordine de idei, exista mașini mai vechi de 15 ani, mărci străine, care sunt foarte bune, nu putem generaliza.
    7 2
  • Taxarea se va face indiferent de partidul care va fi la putere, pentru ca este o sursa de bani la buget (al lor, nu al nostru si al tarii)
    8 0
  • @inexorabil
    deci n-ai gasit niciun argument si totusi contrazici..

    daca ar fi dupa soare acum, ar trebui sa fie mai frigut..

    dar co2iu chiar nu retine caldura deloc? si cam cat co2 sa crestem, il dublam, tripam?
    3 9
  • inexorabil
    Mafioso, aşa-i, fratello, n-am niciun argument. Numai tu ai dreptate, de aceea ţi se zice Axiomafia.

    Eu cred că mai degrabă ar trebui să te preocupi cum să…împiedici apariţia materialului pe care l-am promis. Fiindcă nici nu mă îndoiesc că vă va lua piuitul, e-exaltaţilor.

    Până atunci, te supun, volens nolens, următorului experiment de (mintea lui) Gâgă. Să presupunem că, pe vreme constant geroasă, într-o cameră perfect ermetică şi neizolată termic intră voluntar mai mulţi inşi şi stau acolo mai multe ore. Evident că se va acumula în celula respectivă o cantitate mare de dioxid de carbon. Cobaii nu vor fi lăsaţi să moară asfixiaţi, iar la finalul experimentului se va trage concluzia de rigoare de către observatorii neutri. Te asigur eu care va fi aceea: aerul va fi calificat drept foarte viciat, ba chiar toxic, dar în niciun caz…cald/încălzit. Dacă nu există nicio sursă de foc în ea, încăperea va rămâne rece! Altfel spus, nivelul ridicat de CO2 expirat n-a provocat nicio încălzire a aerului…Darămite judecând în termeni de atmosferă, başca acest gaz fiind insignifiant ca răspândire, comparativ cu gazele predominante (undeva spre 0,05 %), oricât ar zbiera (pe limba balaurului emolar) “organismili” internaţionale şi alde “mainstream media” cum că s-ar atins o concentraţie “record” la scară planetară.
    Oricum, atât de incriminatul CO2, “responsabil” de încălzirismul artificial-oficial pus pe seama “poluării”, este considerat chiar şi de “oamenii de ştiinţă” ca provenind în principal din…agricultură (mai precis, din cauza faimoasei flatulenţe a vitelor) şi din industrie. Da’ apropo, ia zi: nu-i aşa că nici vitele, nici produsele chimice nu-ţi trec pe sub fereastră? – cât despre vapoare şi avioane, acestea nici nu mai îndrăznesc să te viziteze acasă, de când s-au convins de pertinenţa gândirii tale anti-fosile.
    5 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru