Noul concept Chrysler Halcyon anunță o viitoare mașină electrică autonomă și cu sisteme AI

de Tiberiu Safta
Marti, 13.02.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Chrysler a prezentat oficial noul concept Halcyon, o mașină electrică și autonomă. Noul concept aduce un limbaj de design nou pentru marcă, dar și o serie de tehnologii noi pe bază de inteligență artificială.

După ce Chrysler ne-a arătat o imagine sugestivă cu un nou concept, acum a venit timpul să facem cunoștință cu acesta. Noul concept, botezat Halcyon, promite începutul unei epoci noi pentru marca americană, în speranța de a reveni la lumina reflectoarelor. Cu acest concept, Chrysler ne arată viziunea lor pentru viitor.

Marca americană nu a lansat niciun model electric până acum. Acest lucru se va schimba din 2025, atunci când Chrysler va lansa primul său model cu zero emisii. De asemenea, începând din 2028, gama Chrysler va fi alcătuită numai din modele electrice.

Dar să trecem înapoi la conceptul Halcyon. Așa cum putem vedea, noul concept propune un design futurist cu linii fluide, dar care prezintă și câteva suprafețe puternic sculptate pentru o eficiență aerodinamică superioară. Partea din față este destul de simplă, cu farurile LED desenate în forma unei benzi foarte subțiri și cu sigla Chrysler iluminată. Un element interesant este reprezentat de parbriz, care pătrunde în capota din față pentru un aspect mai futurist și mai îndepărtat de convențional.

Ușile sunt ușor sculptate în părțile superioare, iar în aripile din față este prezentă o priză de aer. Bineînțeles, aripile sunt puternic evazate, ceea ce îi oferă lui Chrysler Halcyon o notă de design sportivă. Plafonul panoramic este perfect rotund, iar aici sunt prezente două panouri care se deschid precum o pereche de aripi.

De asemenea, ușile au deschidere de 90 de grade, iar portierele din spate se deschid în sens invers. Astfel, Chrysler Halcyon oferă acces ușor în habitaclu, precum și mai mult spațiu datorită lipsei montantului B.

Partea din spate este la fel de simplă ca cea din față, cu o bandă LED lungă și subțire pentru stopuri. Aici avem și un difuzor activ, care se extinde sau se retrage în funcție de viteză. Jantele cu un design unic completează exteriorul conceptului.

Habitaclul lui Chrysler Halcyon adoptă un design tipic minimalist și cu accent puternic pe tehnologie. Volanul aplatizat și pedalele se retrag în bord la alegerea șoferului. Asta pentru că noul concept Halcyon primește un sistem de conducere autonomă de nivel 4. Tot aici mai putem vedea și un ecran central amplasat pe verticală, iar de aici sunt controlate toate funcțiile mașinii.

Noul Chrysler Halcyon este bazat pe platforma STLA Large dezvoltată de Stellantis și primește și o arhitectură de 800 de volți. Chrysler nu a dezvăluit multe detalii tehnice despre baterie și despre timpii de încărcare ai acesteia. Însă, conceptul este dotat cu tehnologie de încărcare prin inducție, ceea ce înseamnă că, în teorie, mașina poate fi încărcată în mers pe acele porțiuni de șosea destinate încărcării acumulatorilor. De asemenea, Chrysler spune că bateria conceptului este din litiu-sulf.

O altă dotare interesantă este reprezentată de suprafața de sticlă, care își poate schimba opacitatea și oferă și proiectează pe plafon un joc de stele.

De asemenea, în spatele bordului este montat un ecran transparent care oferă o vedere augmentată și dublează ca un heads-up display.

La final, conceptul Halcyon vine dotat și cu un sistem complex de recunoaștere a șoferului, numit Harmony in Motion. Acest sistem, bazat pe inteligența artificială, activează un joc de lumini și sunete atunci când șoferul se îndreaptă spre mașină. Bineînțeles, proprietarul este recunoscut cu ajutorul unor sisteme de scanare biometrice. Odată ce șoferul este recunoscut de mașină, aceasta se pregătește automat de condus și ia în calcul mai multe detalii, de la condițiile meteo, până la calendarul zilnic al șoferului.

Atunci când șoferul se așează în mașină, aceasta activează sunete și imagini proiectate pe ecranul transparent. La final, atunci când șoferul se îndepărtează de mașină sunt activate mai multe sunete și animații de rămas-bun.

Noul Chrysler Halcyon nu va fi transformat într-un model de serie. În schimb, o mare parte din tehnologia prezentată pe acest concept își va face apariția la viitoarele modele de serie ale mărcii americane.

via Chrysler

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru