O maşină autonomă va genera 4.000 GB de date de internet pe zi, la fel de mult ca aproape 3.000 de oameni

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 18.08.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
O maşină autonomă va genera zilnic circa 4.000 GB de date, adică la fel de mult ca aproape 3.000 de oameni care stau pe internet.

Traficul de internet realizat la nivel global este în continuă creştere ca urmare a consumului tot mai ridicat de conţinut video, mai ales datorită unor platforme precum Youtube sau Facebook Live.

Potrivit unor date furnizate de Intel, în prezent o persoană consumă zilnic 600-700 MB de date, însă în anul 2020 cantitatea va creşte la circa 1.5 GB zilnic. Chiar şi aşa, aceste valori sunt nesemnificative comparativ cu consumul de date generat de viitoarele maşini autonome.

Intel afirmă că o singură maşină autonomă va genera o cantitate de 4 TB (4.000 GB) pe zi, echivalentă cu traficul realizat pe internet de circa 2.700 de oameni în acelaşi interval de timp.

Urmareste Automarket
Informaţiile se bazează pe consumul de date al maşinii autonome pe care o testează Google, întrucât aceasta transferă 0.75 GB pe secundă, dar şi pe presupunerea că o persoană petrece în medie 600 de ore pe an în maşină, adică aproape 2 ore pe zi.

Practic, maşinile autonome vor face parte dintr-un concept care poartă numele de Internet of Things şi care se referă la toate dispozitivele care se pot conecta la internet, inclusiv telefoane sau aparate electrocasnice. Totuşi, acestea se vor conecta efectiv la internet doar pentru anumite servicii precum localizare, navigaţie sau verificarea vremii.

Via Mashable

Comentarii (7)

  • In articolul original scrie "Their estimates assume that the driverless car will generate .75 gigabytes per second", ceea ce inseamna ca 0.75 GB/s reprezinta cantitatea de date generata de senzorii masinii, date care sunt procesate in timp real inainte de a fi trimise mai departe sau folosite in vreun fel.

    Pentru comparatie, un GoPro poate inregistra cu maxim 7.5 MB/s in format 4K. In articol scrieti ca masina Google tranfera catre servere cu o viteza de 100 ori mai mare?

    "Your car will send and receive location data, check in on the weather, navigate traffic and so on" - asta inseamna 100MB intr-o zi maxim.

    BULLSHIT!!!!
    10 1
  • @noname00
    Uitat-te cine a scris articolul:)
    5 1
  • Stati ca nu priecep... 0.75Gb/sec x 60= 45Gb/minut = 2700Gb/ora x 1.5 ore de condus pe zi (media tuturor soferilor) = 4050 Gb pe zi. Daca nu am gresit calculul inseamna ca in articol e scris corect ...
    4 3
  • Ala se roaga acolo sa nu iasa de pe sosea??? :DDD
    Ca masina are directia spre dreapta si drumul merge spre stanga
    2 2
  • @Starlea
    In primul rand este GB nu Gb.

    In al doilea rand nu contest "matematica" din acest articol, ci faptul ca persoanele care au generat acest articol (CEO-ul Intel, persoana care a scris articolul initial si Daniel Popescu) au facut niste greseli, fie din neatentie, fie din lipsa de cunostinte, fie din simplu neinteres in acest subiect si dorinta de a scrie ceva astfel incat pagina sa fie deschisa si reclamele afisate.

    https://newsroom.intel.com/chip-shots/brian-krzanich-opens-2016-intel-developer-forum/ - puteti incepe de la minutul 47, dar la 57:40 incepe partea la care se refera acest articol.

    Ce ma deranjeaza la CEO-ul Intel, si ma face sa cred ca este un "business man" pur (are cunostinte minime despre domeniul in care activeaza) este expresia "the average person today generate about six to seven hundred megabits a day, by 2020 the estimate is one and a half gigabytes for the average person". Megabits si gigabytes. Este o greseala subtila, dar una pe care un om tehnic nu ar fi facut-o niciodata.

    Apoi zice "... will produce four thousand gigabytes a day" si despre avioane "airplane data, data coming of the jet engines, and the flight controllers, forty thousand gigabytes today". Deci avioanele transfera ACUM acele date catre coud? Nu prea cred.

    Este adevarat, zice ca aceste date vor trebui interpretate de ceva dupa, in cloud, si ca este nevoie sa fie tranferate acolo. Dar asta se va face doar in faza de proiectare a sistemelor autonome. Pe o masina de productie interpretareta acestor date trebuie facuta in timp real (pentru o latenta scazuta), si nimeni nu are nevoie de aceste date de la zeci sau sute de mii de masini dupa ce sistemele autonome sunt deja lansate.

    Cel mai bun exemplu in acest caz este Tesla. Care nici nu cred ca are nevoie de conexiune la internet pentru condusul autonom acum.

    Ma rog, dupa ce am vazut inregistrare video si am citit ambele articole inteleg cu s-a ajuns de la "senzorii unei masini autonome vor genera 0.75 GB de date pe secunda" la "o masina autonoma va avea nevoie de o conexiune la internet capabila sa transmita 0.75 GB/s". Telefonul fara fir intre persoane care nu inteleg ceea ce vorbesc.
    5 0
  • @ioi una care patineaza pe gheata si incearca sa se redreseze.
    1 1
  • @Agoox

    :DDDD
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru