Opulența luată în vizor: Franța pregătește o taxă pe supercaruri și iahturi de lux

de Petre Barac
Miercuri, 11.10.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Președintele francez Emmanuel Macron pregătește o taxă care va afecta posesorii de supercaruri, iahturi de lux și metale prețioase.

În 1980, Franța introducea o taxă pe bogăție "dedicată" cetățenilor cu avere de peste 1.3 milioane de euro. Acea taxă a fost desființată de președintele francez, care vrea acum una nouă.

Decizia a fost aspru criticată în Hexagon, întrucât taxa era văzută drept un simbol de justiție socială, chiar dacă aceasta determinase mii de milionari francezi să își mute averile în alte țări, cum este Elveția, stat vecin cu Franța.

Inițial se vorbea de o taxă imobiliară, dar administrația lui Emmanuel Macron va propune pentru bugetul din 2018 o taxă pe supercaruri, iahturi de lux și metale prețioase. Nu există informații precise cu privire la viitoarea taxă, dar ea nu ar crea un precedent.

Presa internațională scrie că Australia are o astfel de taxă pentru mașinile care costă mai mult de 65.000 de dolari și care consumă peste 7 litri de carburant la suta de kilometri.

Via Carscoops, Independent

Comentarii (8)

  • comunismul traieste, e viu si sanatos
    dar nu in Cuba
    18 12
  • Trebuie sa tina cumva in spate zecile de mii de familii de magrebieni care stau pe ajutoare sociale.
    24 4
  • si cand te gandesti ca Franta este al 2 lea mare contributor la bugetul UE (dupa Germania) iar noi, Romania, nu suntem sa atragem niste bani pentru ca clasa politica si trepadusii din teritoriu.

    deci ce fac ei cu banii lor...s-ar numi ca nu e treaba noastra.

    Dar vorba lui @kiro (mai acu' un articol) aveti dreptate amandoi :)
    9 5
  • Arogantul
    adevar graiesti Andy, desi nu magrebienii sunt cei mai mari paraziti
    10 1
  • Arogantul
    pardon vianu, si pe banii multor romani care platesc taxe grele la ei

    nu mai traim ca acum 2 secole, fiecare cu aia a masii, doar pt ca sunt nascut si vb romaneste nu inseamna ca nu ma doare ce se intampla in alta tara
    11 1
  • @arogantul

    exista libertatea de miscare...ceea ce insemna ca atunci cand traiesti undeva iti asumi cu bune si cu rele. Redistrubuirea valorii e un concept al societatii (nu neaparat comuniste cum vrei tu sa insinuezi, cu toate ca unora -majoritatii romanasilor in fapt-numai asta stiu) ci a unei societati care a evoluat.

    si pentru a te parafraza statul capitalist salbatic de acu' 200 de ani numai este viabil. Ajutoarele sociale, pensia au pornit ca si si idee din...Germania de la niste extrem de feroce capitalisti care, cum necum, si-au dat seama ca ajutorarea celor mai nevoiasi e o necesitate. Si banii de unde sa vina? decat din buzunarul celor care au acumulat valori....

    Pe de alta parte actiunea guvernului, dincolo de teorii politice, insemna si o incercare de a identifica noi surse de venit.
    14 4
  • Adrian C
    Mi se pare normal ! Nu poate costa sa zic impozitul si taxele la un Citroen C3 cat unul la un Bugatti Chiron. Trebuie sa existe o diferentiere mare asa cum si pretul cat si performantele masinilor sunt uriase la fel si averile respectivilor posesori. Nu stiu daca si pe castele exista o astfel de taxa....au multe acolo private. Ar putea face bani frumosi din taxarea lor la nivelul la care ar trebuii. Iar francezii chiar investesc banii din taxe si impozite in tara. Se fura si la ei dar nu ca la noi asta e clar !
    10 1
  • Informatiile preluate in mod superficial de catre cei de la Automarket si traduse la fel de supeficial nu pot fi tratate decat in mod rezervat.
    Precedentul nu este reprezntat de legislatia australiana ci poate fi regasit chiar in cea franceza.
    In anii '60 Franta a avut o idee geniala in materie de fiscalitate introducand ceea ce s-a numit impozitul pe luxul aparent. Ce insemna asta? Incredbil de simplu. Cel care era prins conducand un supercar (spre exemplu) si nu dovedera ca venituriile care i-au permis cumpararea acestuia nu au fost legale si impozitate corespunzator se alegea cu masina confiscata pana a plata impozitelor cuvenite statului francez.
    Prin urmare haideti sa nu ne antepronuntam si sa asteptam sa vedem ce v cuprinde exact prevederea legala respectiva. Sunt absolut sigur ca ea va fi suficient de inteleapta incat sa descurajeze evaziunea fiscala, sa aduca bani la bugetul statului francesi si, in acelasi timp, sa nu descurajeze consumul. Nu de alta dar Depardieu nu este decat un exemplu al sutelor de francezi bogati care au ajuns sa-si schimbe rezidenta si sa plateasca impozite altor state din pricina unei fiscalitati excesive ... Un altul este Aliain Prost ... Si, din pacate pentru Franta, in ceea ce-l priveste, cauzele nu-s doar fiscale!
    6 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru