Podul Calafat-Vidin va fi inagurat de Ziua Europei

de Sebastian Toma
Miercuri, 06.02.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autorităţile din Bulgaria ne-au făcut un bine cu forţa. Podul Calafat - Vidin este gata în proporţie de 98%, iar bulgarii spun că va fi inagurat pe 9 mai 2013. Între timp, românii nu sunt hotărâţi cine va administra noul pod peste Dunăre.

Esential 7 ani au trecut din momentul în care s-a semnat contractul pentru podul Calafat - Vidin şi momentul în care au început lucrările efective.
Podul dintre Calafat şi Vidin este gata în proporţie de 98%, anunţă Capital citând surse din Bulgaria. Boiko Borisov, premierul bulgar, a anunţat că podul va fi inaugurat la 9 mai 2013, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. În timp ce lucrarea efectivă va fi gata de Ziua Europei, autorităţile din Bulgaria şi România s-au îngropat în birocraţia caracteristică statelor fost-comuniste şi nu au luat încă o decizie privind societatea sau societăţile care vor gestiona acest obiectiv important de infrastructură pentru cele două ţări. În orice caz, sediul societăţii care va gestiona podul Calafat-Vidin va fi localizat în Vidin. Românii şi bulgarii trebuie să stabilească cum vor împărţi banii obţinuţi din taxa de pod şi cine se va ocupa de lucrările de mentenanţă ale podului.

Podul Calafat-Vidin este un proiect vechi din 1925, deşi acordul efectiv între Bulgaria şi România a fost semnat în urmă cu 13 ani.

De la semnarea contractului, au trecut şapte ani până când au început lucrările efective, iar realizatorii podului de doi kilometri sunt spaniolii de la FCC Construccion, iar contractul a avut o valoare de aproape 100 milioane euro. Iniţial, lucrările trebuiau finalizate în 2010, dar termenul a fost prelungit de mai multe ori. Proiectul face parte din coridorul paneuropean de transport, care leagă oraşul Dresda de Istanbul.

Urmareste Automarket
"Aţi văzut că au fost suspendate peste 10 miliarde de euro din fondurile europene destinate României, aşa că gândiţi-vă bine.", a declarat Boiko Borisov, premierul Bulgariei, după ce a vizitat un spital construit în Vidin cu fonduri europene, înainte de a vizita şantierul podului Calafat-Vidin.
Bulgarii speră să obţină în continuare fonduri de la Uniunea Europeană în vederea dezvoltării infrastructurii, pe când România este dată drept exemplu negativ de vecinii noştri de la sud privind acest capitol.

Via Capital SursăFoto

Comentarii (1)

  • "Autorităţile din Bulgaria ne-au făcut un bine cu forţa. Podul Calafat - Vidin este gata în proporţie de 98%, iar bulgarii spun că va fi inagurat pe 9 mai 2013. Între timp, românii nu sunt hotărâţi cine va administra noul pod peste Dunăre."

    Suntem de invidiat...asta poate fi definitia Romaniei!
    12 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru