Porsche întrece Volkswagen și devine cel mai valoros brand auto din Europa

de Alexandru Monenciu
Duminica, 09.10.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Porsche tocmai a devenit cel mai valoros brand auto din Europa, fiind evaluat la 85 de miliarde de euro, și trece în fața Volkswagen. La finalul lunii trecute, constructorul din Stuttgart a lansat așa numita Ofertă Publică Inițială.

Fără să intrăm în prea multe detalii plictisitoare și de neînțeles pentru majoritatea lumii, o Ofertă Publică Inițială (IPO) este cea mai populară metodă pentru o companie de a strânge capital. Acest proces se adresează tuturor investitorilor dispuși să cumpere o participație mai mică sau mai mare într-o companie.

Porsche a apelat la un IPO, la Bursa din Germania, la finalul lunii trecute.

Constructorul din Stuttgart a încheiat prima zi de bursă cu o evaluare de 75 de miliarde de euro, valoarea unei acțiuni fiind de 82.50 euro. La începutul săptămânii trecute, valoarea a crescut la 93 de euro, compania fiind evaluată la 85 de miliarde euro.

În acest context, Porsche este acum cel mai valoros brand auto din Europa, întrecând Volkswagen (77.8 miliarde de euro). Cu o evaluare de 57.2 miliarde de euro, Mercedes-Benz s-a clasat pe locul 3 în topul celor mai valoroase brand-uri auto de pe Bătrânul Continent.

Porsche a strâns 19.5 miliarde de euro în urma acestui IPO, mai puțin de jumătate din această sumă ajungând la Volkswagen, părintele producătorului din Stuttgart.

Totodată, această evaluare transformă Porsche în a cincea cea mai valoroasă companie din Germania.

via Reuters

Comentarii (4)

  • Mircea Badea
    mai are pana la tesla...
    8 16
  • Preț/acțiune Tesla la 21 sept a fost 312 USD
    Preț/acțiune Tesla astăzi 222 USD, adică aproape 30% din valoarea Tesla s-a evaporat in 3 săptămâni. Tesla nu are portofoliu mixt si asta va conta enorm in mai puțin de un an… on topic, Porsche face o treaba foarte buna!!!
    14 4
  • după Hype iniţial, acţiunile Porsche se vor duce sub IPO

    Dacă aţi luat la preţ IPO aveţi grijă să vindeţi cât timp sunteţi pe plus !!

    Altfel veţi pierde mult sau veţi rămâne cu banii blocați minim 5-7 ani.... sau poate forever... adică tot pierdere... totală.

    Multe IPO au fost un fel de furturi mascate şi au ca bază "democratizarea" pieţei de acţiuni.

    Adică populaţia largă, are acces dar nu are cunostinţe, investeşte emoţional, propietarii vor face IPO vor lua banii pe baza unor companii care au avut deja punctul maxim.


    Vezi Amaroco, Uipath, chiar şi Rivian, în viitor SpaceX...

    După cripto urmează alte lovituri.

    Hai, să aveţi grijă de voi.
    9 5
  • Uite Mike, sunt intru totul de acord… ai uitat Tesla ;)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru