Porsche Taycan Cross Turismo: record mondial pentru cea mai mare altitudine la care a ajuns o electrică

de Bogdan Mirică
Luni, 18.09.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un Porsche taycan Cross Turismo a pornit de la o altitudine de 218 metri sub nivelul mării și a ajuns în Tibet, la o altitudine de 5355 de metri.

Intrate în viața noastră de curând, mașinile electrice încearcă să câștige reputație. Fie prin fiabilitate, prin autonomie sau prin recorduri neobișnuite.

Porsche a convins deja cu performanțele sale, așa că nu rămânea decât să stabilească un nou record. De data aceasta vorbim despre electrica ce a ajuns la cea mai mare altitudine. Mai exact, un Porsche Taycan Cross Turismo va intra în Cartea Recordurilor drept mașina electrică ce a fost capabilă să circule la o altitudine de 5355 de metri. Totul s-a întâmplat undeva în Tibet.

Bineînțeles, fiind vorba despre o mașină electrică nu au existat aceleași provocări pe care le întâmpină o mașină pe combustie. Rarefierea aerului nu afectează performanțele motorului electric. Tocmai de aceea, Porsche a gândit o provocare mai amplă.

Exemplarul Porsche Taycan Cross Turismo a plecat de pe fundul unui lac secat, denumit Ayding. Acolo, altitudinea era de 218 metri sub nivelul mării. Așa se face că exemplarul electric a parcurs în 10 zile o distanță impresionantă, traversând peisaje celebre, drumuri asfaltate, dar și zone complet izolate.

Fiind vorba despre o mașină electrică, a fost nevoie de un ajutor.

Un camion de alimentare a însoțit mașina pe o porțiune de drum de 760 de kilometri, unde nu exista nimic.

Mai mult, sistemul de recuperare a ajutat mașina la coborârea de pe munte. În timp ce a coborât vreo 4000 de metri, de la altitudinea record, Porsche Taycan Cross Turismo a reușit să recupereze 275 kW.

Comentarii (6)

  • E limpede ca masina nu e in elementul ei acolo. Prezenta 'camionului de alimentare' dotat probabil cu un grup electrogen de putere ridicata spune multe. Altfel o masina deosebita pentru soselele netede din Vestul Europei si bogatasii aferenti. Vad ca in Romania cel mai ieftin 'Cross Turismo' porneste de la 108.915 Euro. Asta ar explica de ce e o raritate chiar si in instarita Capitala.
    4 4
  • Si ca sa fiu carcotas pana la capat: inutilele bare de pe acoperis i-au 'mancat' probabil 10-20 km din autonomia si asa slabuta ...
    3 1
  • Fals!
    Tesla Roadster a lui EM a ajuns cel mai sus. E atat de sus incat a iesit din atmosfera pamantului.
    Oricum este un feat irellevant caci pt electrice altitudinea nu reprezinta nimic.
    Asa ca daca tot vorbim de altitudinea cea mai mare, macar stuntul lui EM cu a lui Tesla Roadster in spatiu este mult superior decat incercarea VAG
    3 4
  • @Snow
    Dacă te uiți bine sunt chiar două camioane! Desigur, doar pentru a alimenta un generator electric era nevoie de 40 de tone de combustibil. Te-ai gândit mult până ai scos prostia asta?
    2 3
  • Dacă tot suntem de acord ca este un test cu zero relevantă… măcar sa ne “certam” pe camioane. Eu zic-i doar unul (așa cum scrie si in articol), cele doua cisterne sunt “doar” traficul din zonă… ;)
    PS cu sau fără bare mare diferență nu-i… viteze relativ reduse.
    1 0
  • Dutz are dreptate, recordul este extraordinar pentru camioane si șoferi!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru