Producţia Saab din Suedia a fost din nou întreruptă. "Nu mai avem bani", spun noii proprietari ai mărcii

de Mircea Meșter
Miercuri, 21.05.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
După doar câteva luni de producţie mai degrabă experimentală, fabrica de la Trollhattan producând în această perioadă 6 maşini pe zi, activitatea s-a oprit din nou din cauza lipsei banilor.

Saga Saab continuă. La doar cinci luni după ce noii deţinători ai mărcii suedeze, compania sino-suedeză National Electric Vehicle Sweden (NEVS), au readus în producţie limitată modelul Saab 9-3, activitatea la fabrica din Trollhattan s-a oprit iarăşi din cauza lipsei de lichidităţi.

Conform comunicatului oficial emis de NEVS, problemele au apărut în momentul în care Qingbo Investment Co., unul dintre partanerii strategici NEVS, nu şi-a îndeplinit obligaţiile de finanţare. "Motivul opririi producţiei este legat de faptul că Qingbo Investment nu şi-a îndeplinit datoria contractuală de a finanţa activitatea NEVS atunci când acest lucru este considerat necesar. NEVS opreşte astfel temporar producţia, al cărei ritm actual era de şase maşini pe zi", arată informarea companiei care a cumpărat Saab după ce brandul suedez a fost declarat falimentar.

Maşina produsă de NEVS la uzina Saab în ultimele luni este identică cu ultima generaţie Saab 9-3. Singura diferenţă: sigla neagră, NEVS neavând drepturi pentru utilizarea vechiului logo al mărcii.

NEVS vizează revenirea Saab în prim-planul industriei auto mondiale printr-o serie de versiuni electrice ale modelelor 9-3 şi 9-5, pentru care compania sino-suedeză va folosi aceeaşi platformă şi aceleaşi subansamble pe care Saab le-a dezvoltat acum aproape 10 ani, la lansarea oficială a ultimelor generaţii ale celor două modele.

Qingbo Investment este unul dintre aliaţii strategici ai NEVS în această încercare, chinezii reprezentând agenţia de investiţie a oraşului chinez Qingdao, cel care a comandat o flotă de 200 de Saab-uri electrice care urmează să fie utilizate de autorităţile oraşului asiatic.

Saab a prezentat generaţia 2014 a lui 9-3, prioaspăt introdusă în producţie
NEVS, actualii proprietari ai Saab, au livrat primele unităţi ale lui 9-3 

Producţia de la Trollhattan va fi oprită timp de patru săptămâni, reînceperea activităţii la fabrica din Suedia urmând să fie condiţionată de finalizarea unor discuţii care au loc în aceste zile între NEVS şi diferiţi potenţiali parteneri strategici din zona auto europeană cu care NEVS îşi doreşte să dezvolte în comun platforme de producţie pentru modele viitoare.

via NEVS, Automotive News

Comentarii (5)

  • vad ca Saab e un fel de Rapid. pacat
    13 3
  • Suleyman
    Trebuia sa scoata si ei un model nou, nu sa se bazeze pe un model din 2003 care a avut facelift. Daca as cumpara un model SAAB indiferent de model as intampina dificultati in achizitia de piese ?
    Ultimul model 9-5 mi-ar fi placut. Daca a avut o perioada scurta de productie inseamna ca sunt destul de putine si vor avea valoare ridicata pe viitor. Dar piese se vor gasi ?
    5 1
  • Didi din satul Sebesel
    Salut Suleyman.Sunt de acord cu tine.
    2 0
  • Nu stiam ca si nordicii se tin de telenovele :)
    5 0
  • AndreiRN
    Pai sa ceara bani de la guvern ca asa au facut cam toata existenta lor.
    3 7

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru