Proiect de lege: șoferii care nu plătesc amenzile rutiere și refuză să facă muncă în folosul comunității pot ajunge la închisoare

de Daniel Popescu
Marti, 15.05.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Proiectul de modificare a Codului Penal prevede că șoferii care nu fac muncă în folosul comunității în cazul în care nu achită amenzile rutiere riscă să ajungă la închisoare între 3 luni și 2 ani.

Șoferii din România au primit anul trecut amenzi rutiere în valoare de un miliard de lei, însă gradul de încasare a acestora se ridică la numai 25% în cazul persoanelor fizice.

Explicația este legată de legea permisivă, întrucât neplata amenzilor este pedepsită cu ore de muncă în folosul comunității. Totuși, neprezentarea pentru orele de muncă în folosul comunității se sancționează cu amendă, care se prescrie după 5 ani. Consecința este că numeroși șoferi nu plătesc amenzile și nu se prezintă la orele de muncă în folosul comunității.

Parlamentarii vor însă să introducă o lege mai dură și au inițiat deja o schimbare prin intermediul proiectului de lege pentru modificarea Codului Penal. Astfel, proiectul prevede că refuzul de a face munca în folosul comunității se pedepsește cu închisoare.

"Neprezentarea la primar pentru luarea în evidență și executarea sancțiunii, sustragerea de la executarea sancțiunii după începerea activității sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani", se arată la aliniatul 1 al articolului 287 din proiectul de modificare a Codului Penal.

Parlamentarii justifică această modificare prin faptul că doar persoanele de bună-credință își plătesc amenzile rutiere.

"În actualul context legislativ, executarea efectivă a unei activități în folosul comunității nu se realizează decât atunci când contravenientul este de bună credință.

Reaua-credință nu este sancționată în mod real în nici un fel", se precizează în fundamentarea proiectului.

În Uniunea Europeană, gradul mediu de încasare al amenzilor rutiere este de 90%.

Via Profit

Comentarii (10)

  • marian
    Asta nu o prea cred, nu trebuie sa fie prejudiciul de minim 200 000 ca sa fie inctiminata treaba? Aaaa, stai ca asta era pentru ei, daca fura max 199 999 lei nu mai patesc nimic, dar eu ca nu am trecut strada pe trecere primesc inchisoare. Ha ha ha.
    Oare pe astia din UE cine ii pune sa isi plateasca amenzile sa ne strice noua media?
    14 1
  • hazard
    nu o sa fie nimeni care sa aplice legea, deci lucrurile vor ramane ca pana acum.
    3 1
  • e mai rentabil sa furi milionu....primesti cu suspendare si iti ramane si banul strans.

    in romanistan, meseria e sa furi ca se lasa cu aur (drept bratara)
    6 0
  • Lasati ca pentru amarati se aplica legea, doar pentru bogatani nu se aplica. La mine in localitate toti patronii binecunoscuti trec pe langa politia rutiera cu bolidele de lux cu 100 prin localitate si nu-i opreste nimeni. Daca cumva ii opreste, vor politistii doar sa faca glume cu ei si sa se gudure pe langa ei ca un caine pe langa stapan.

    Dar cand vecinul meu, un amarat de aproape 80 de ani, aproape surd, a fost prins cu bicicleta fara buletin la el si cu alte cateva nereguli, l-au ars cu 800 si ceva de lei amenda, in contextul in care asta e pensia lui pe o luna intreaga. I-au dat peste cap bugetul de abia se mai descurca saracul. Dar baronii inca continua sa treaca ca cu Mertzanele ca rachetele pe langa politie fara cea mai mica problema.

    Traim intr-o tara bananiera unde legea se aplica la aia mai amarati care nu se pot apara. Suntem la ani lumina de tarile civilizate unde miliardarii platesc amenzi de sute de mii de euro, proportional cu veniturile lor. La noi nu le platesc nici pe alea minore pentru ca n-are politia tupeu sa-i amendeze in primul rand, ca le termina baronii sistemului existenta
    17 0
  • someone
    de acord cu legea asta, cu conditia sa se aplice tuturor fara exceptie. dar ce ne facem cu pensionarii? caci daca din pensia lor amarata nu vor putea plati amenda, si daca osteoporoza nu lepermite sa faca munca in folosul comunitatii, le injumatatim si inchisoarea de la 1luna 1/2 pana la 1 an?
    5 1
  • mircea badea
    de ce as plati o amenda la care politaiu m-a vanat din boscheti? iar zonele care au nevoie uneori de politie sunt fara? si masini "de lux" parcate prin intersectii si pe unde au chef..

    deci, de ce sa fiu prost? vrea sa ma talhareasca politistul, sa astepte sa platesc atunci. vor sa respect toate legile in timp ce altii le incalca avand acordul lor, .sa astepte.

    vor sa merg cu 50km/h in localitati cand toate drumurile noastre sunt pline de localitati, iar sa astepte..merg cu 99km/h si amenda sa mi-o treaca in "cont"..pt anul 2100.
    4 6
  • @mircea badea

    fix unui bou de asta (cu aceeasi mentalitate, adica merg cu 100 in localitate pentru ca....) i-am lasat "placerea" de a ma flesui si a ma claxona pana cand am iesit din comuna respectiva...200 de metri si 60km/h. Nu pot sa-ti spun ce era la gura lui, cum gesticula si cate frane scurte au urmat crezand ca ma vor speria in vreun fel.

    n-am priceput ce justificare ar avea viteza in localitati cu faptul ca drumurile noastre sunt pline de....localitati (unde se stie bine cam cum sar, ca sinucigasii, indivizii fara se se asigure sau crezand ca au timp)

    deci, dupa imensa idiotenie: mergem tare ca avem drumuri pline de gropi acum mergem tare pentru ca drumurile sunt pline de.....localitati.

    am mai spus-o....oamenii din tara asta o tara, un defect mental si de moralitate, incapabili de responsabilizare, de emotie, de empatie sau de capacitatea de a-si aprecia propriile actiuni in raport cu ceilalti si care ar fi urmarile acestui comportament agresiv, egoist, provocator. Momentul "magic" e acela in care se urca la volan avand convingeea ca masina pe care o conduc este ca un fel de SULA demn de a o arata celorlalti pentru a'si demonstra virilitatea, barbatia, etc: "date'n puii mei din fata nu vezi ca vin?"..." Ce ai bai cazatura, marsh'n mortii m...ii cu cazanul tau....cu tot."

    PS am folosit cuvantul SULA, sper ca Automarket sa imi scuze termenul (alta "rima" n-am gasit).... daca deranjeaza ar putea fi schimbat cu cel comun, cotidian, mai banal dar si mai....sugestiv.

    PS2 avem conducatorii pe care ii meritam, ei sunt oglinda noastra, esenta vulgului carpato-danubiano-pontic. Cum ne comportam noi asa o fac ei, cum gandim noi asa vor face si ei. Si invers. Nicio diferenta. :(
    8 2
  • dar pentru cei care isi dezafecteaza catalizatorul si ne gazeaza cu nesimtire nu exista un leac?
    3 0
  • cornel
    nu mai bine da-ti o lege sa-i impusca-ti pe cei care nu platesc amenzile desteptilor
    0 1
  • Cum adică, au scos criminali și violatori din închisori ca sunt prea aglomerate și acum vor sa introducă închisoare pt o amenda?!!! Adică pt o fapta penala când se fura din banii statului se ia pedeapsa cu suspendare sau nici măcar atât iar pt o contravenție sa se facă închisoare? !!! Va fi vai s-amar de noi ...
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru