Proiect nou pentru autostrada A3 Ploiești - Brașov: lucrările ar urma să fie finalizate în 2029

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 03.09.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Noul proiect pentru autostrada Ploiești - Brașov prevede un traseu nou în zona stațiunilor Bușteni și Sinaia, iar viteza maximă va fi de 120 km/h. Lucrările ar urma să înceapă în 2024 și să fie finalizate în 2029.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat în această săptămână un nou proiect pentru construcția autostrăzii A3 Ploiești - Brașov.

Autoritățile își propun practic să modifice semnificativ actualul studiu de fezabilitate realizat în anul 2006, astfel că traseul va suferi modificări majore comparativ cu varianta actuală de pe hârtie.

Cele mai mari modificări apar în zona stațiunilor Bușteni și Sinaia, care vor fi ocolite printr-o serie de tuneluri.

De asemenea, CNAIR vrea ca autostrada să fie proiectată pentru o viteză maximă de 120 km/h, însă vor exista sectoare unde relieful va permite o viteză maximă proiectată de 140 km/h. Autostrada va avea o lățime de 26 de metri.

Austostrada Ploiești - Brașov va fi împărțită în 5 sectoare, astfel:

  • Sector 1 A: București - Moara Vlăsiei (km 0+000 - km 19+500);
  • Sector 1 B: Moara Vlăsiei - Ploiești (km 19+500 - km 62+000);
  • Sector 2: Ploiești - Comarnic (km 62+000 - km 110+600);
  • Sector 3: Comarnic - Predeal (km 110+600 - km 146+800);
  • Sector 4: Predeal - Cristian (km 146+800 - km 168+600);
  • Sector 5: Cristian - Codlea km 168+600 - km 173+300.

În prezent, pe această autostradă se lucrează pe un lot de numai 5 kilometri de la Râșnov la Cristian (Brașov).

Calendarul realizării autostrăzii Ploiești - Brașov se întinde pe o perioadă de 107 luni, adică 8 ani și 11 luni.

Studiul de Fezabilitate va necesita 30 de luni, la care se adaugă 6 luni pentru proiectul de autorizare a lucrărilor, 6 luni pentru proiectul tehnic de execuție și 4 luni pentru perioada licitațiilor. Practic, procedurile premergătoare deschiderii șantierelor vor necesita 46 de luni, adică 3 ani și 10 luni, ceea ce înseamnă că lucrările vor începe cel mai devreme în iulie 2024.

De asemenea, lucrările sunt programate să dureze 61 de luni, adică 5 ani și o lună. Astfel, în cel mai optimist scenariu, circulația pe întreaga autostrada Ploiești - Brașov va fi inaugurată în august 2029, dacă termenii anunțați acum se vor respecta.

Via Hotnews

Comentarii (6)

  • Rusinos
    11 0
  • Sa ne amintim ca A3 Ploiesti - Brasov nu e prima urgenta ci A1 Pitesti - Sibiu. Odata terminata Pitesti - Sibiu o buna parte din traficul de DN1 se muta acolo, in primul rand traficul greu care desi are restrictii orare pe DN1 circula voios. De multa vreme specialistii anunta solutia pt fluidizarea DN1: centuri ocolitoare pt. Comarnic si Busteni, realizabile in 2-3 ani la un cost maruntel de cateva zeci de milioane de Euro fata de miliarde, autostrada. Odata construita, A3 va submina intreaga zona turistica a Vaii Prahovei, 'oferind' zgomot si poluare 24 de ore / zi. Sa nu uitam ca francezii incearca de zeci de ani sa scoata traficul greu din vaie alpine (imi amintesc rapid de zona Tunelului Frejus unde am vazut demonstratii in acest sens in … 1997) si noi vrem sa aducem traficul greu (caci asta inseamna autostrada) pe Valea Prahovei !
    12 3
  • Oare sunt singurul care se simte ca in sloganul "nici o masa fara peste", nici o zi fara stiri despre infrastructura?
    Eu cred ca ar trebui sa avem campanie electorala in fiecare an. Pai numai asa se inmultesc (stirile despre) autostrazile din romania. Cu realizarea om vedea, dar "numai daca alegem pe cine trebuie". Fiecare partid promite ca nu-l doare gura si daca i se reproseaza nereusita a fost blocat de ceilalti.
    6 0
  • Gura pacatosului....va dura 46 de ani. Exact, nici mai mult nici mai putin.
    9 2
  • Revenind la subiectul in sine....autostrada va ajuta comunitatile din zona Brasovului (sau dincolo de Brasov) sa atraga turistii cu venituri medii/mari din Bucuresti.

    PS Am reusit sa ajung in Bucovina (acum vreo 4 ani) doar prin prisma faptului ca s-au potrivit cateva zile libere (cu punte) si am reusit sa stau 4 nopti (cu cca 2 zile pe drum)...intr-un weekend (chiar si prelungit) nu ai timp fizic sa ajungi....
    5 1
  • mircea badea
    defapt se vor finaliza dupa alegeri...cel votat va finaliza pe ele adica
    4 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru