Protestele au dat roade în Franța: guvernul va suspenda majorarea taxei pe carburanți

de Paul Cosma
Marti, 04.12.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Guvernul francez se pregătește să anunțe suspendarea creșterii taxei pe carburanți în urma protestelor violente din ultimele zile, cu sute de răniți și arestați, potrivit unor surse guvernamentale citate de Reuters.

Update 15:15: Premierul francez Edouard Philippe a anunţat marţi suspendarea pentru şase luni a creşterii taxelor pentru carburanţi, care a determinat proteste violente în ultimele săptămâni, potrivit BBC.

El a declarat că suspendarea de şase luni va fi aplicată majorării taxelor pe carburanţi precum şi creşterilor la preţurile electricităţii şi gazelor şi controalelor stricte privind emisiile autovehiculelor.

Știrea inițială 14:01

Premierul francez, Edouard Philippe, este așteptat marți să anunțe suspendarea noii taxe pe carburanți, prevăzută anterior să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Vestea majorării taxei i-a înfuriat pe protestatarii din mișcarea “Vestelor Galbene”, care au avut ciocniri violente cu forțele de ordine în ultimele zile.

Presa franceză scrie că va fi anunțat un “moratoriu” de câteva luni asupra majorării taxei sau taxa va fi abandonată definitiv de către guvern.

Mișcarea “Vestelor Galbene” a luat amploare după un protest organizat pe rețelele de socializare în data de 17 noiembrie, potrivit Reuters.

Protestele au devenit în scurt timp o mișcare împotriva președintelui Emmanuel Macron și au degenerat în weekendul trecut, mai multe obiective importante din Paris fiind vandalizate, printre care și Arcul de Triumf.

Sute de persoane au fost rănite, iar alte peste 100 au fost arestate în urma incidentelor dintre protestatari și forțele de ordine.

Via Reuters

 

Comentarii (12)

  • Clique
    Bravo lor, oameni uniți, nu ca la noi, se înjură unul pe altul, ca X are diesel sau ca Y are benzină, cutie automată etc..
    17 1
  • someone
    cum se zice #rezist in franceza? respect
    6 14
  • problemele acolo sunt cu mult mai profunde decat "socul" scumpirii combustibililor.

    Cedarea guvernului in fata "vestoanelor" e doar o tragere de timp si o etapa in negocierile viitoare

    PS. aia nu se injura, aia iti dau foc, direct, la masina. Ca e diesel, benzina, automata sau electrica n-are a face...
    11 5
  • Corocsenie Adrian
    Asta inseamna popor. Asta inseamna unire ! Bvo lor francezilor. Noi sarbatorim centenarul iar cei de dinclolo de Carpati ar da orice sa nu mai fim uniti cu ei pe astia de sub Carpati. Ne-am linsa la colt de strada numai ca suntem dintr-o alta regiune a tarii. Ne furam intre noi. Ne omoram pt. o simpla idee diferita. Si ne mai miram de ce merge tara prost ? 99% din vina noastra a poporului. 1% din vina politicienilor.
    11 5
  • Bineinteles, cand apare o astfel de stire trebuie sa apara comentarii de lauda pentru altii si improscare cu noroi in propriul popor. Ati vazut cand s-au luat la bataie cu jandarmii? Asta nu e un fel de razboi civil? Aveti memoria scurta vad. Prefer comportamentul romanilor decat barbarismul lor. Daca asta inseamna sa ceri drepturi, violenta si incendierea masinilor dupa bunul plac, mai bine pas.
    5 6
  • La pompele de carburant din Romania, e lipita mecla care ne face cu ochiul, a lui Ponta, legat de supraacciza la carburanti,din care ne aburea cu constructia de autostrazi.Si mai urmeaza o noua scumpire de la 1 ianuarie! Romania e tare vrednica si a luat o inaintea programului de accizare ,"impus" de UE!
    6 0
  • respect pt francezi
    in sfirsit ..pina si sclavii au nivelul lor de suportabilitate..la noi se va testa cu noua taxa auto...cica tradus in romaneste inseamna (faza cu obisnuinta taxei):"voma mari taxa(-ele) pina iesiti in strada"
    2 1
  • respect pt francezi
    @joe: cica cind le convine trebuie sa respecte ce spune UE(adica taxe pt sclavi),cind nu le convine(adica, frate, ai de facut un pic de puscarie) ...ha ha dupa cum se adeverste intotdeauna legea e pt cretini si norod nu pt singele albastru(asta-i valabila si in asa zisa democratie europeana)
    1 1
  • Clique
    S-a văzut ce a-ți rezolvat și rezolvați cu protestele pașnice, nici nu vă bagă în seamă, din contra, își bat joc de voi mai ceva ca pe sclavi, mai exact, sunteți considerați animale, puse la muncă, ca stăpanul să aibă ce mânca.

    "Daca asta inseamna sa ceri drepturi, violenta si incendierea masinilor dupa bunul plac " Prietene, în 89 ce a fost, nu au fost mașini incendiate, clădiri incendiate, secerate de gloanțe etc... ? ( dar mă rog la noi, așa zisa revoluție a fost de fapt o lovitură de stat)

    Însă, războiul civil e război civil, acolo nu se ține cont de aproape nimic, este care pe care, ori voi, ori noi.

    Deci, francezii au o țară pusă la punct din punct de vedere aerian, maritim, feroviar și auto, spitalele sunt puse la punct și multe altele, desigur printre astea sunt și minusuri, chirie scumpă, mancare scumpă și alte taxe.
    Dar cum au auzit că se vor scumpi carburanții, cum au luat atitudine față de conducere.
    De ce ? Findcă au și francezii o limită totuși.
    Barbarism sau nu, au adus aminte statului cine e defapt șeful.
    11 4
  • ati de fapt
    Pana la revolutie, clica trebuie sa invete si putina gramatica.
    Ca altfel seful nu o sa te bage in seama.
    1 5
  • Adrian
    Ia uite rezistentii care protesteaza pasnic cum admira violentele francezilor. Pai cum asa?
    Si acum ce mai spuneti de interventia jandarmeriei franceze? Pai comparativ cu ei, Romanii au fost niste alintati pe 10 august.
    2 1
  • @Adrian

    jandarmeria franceza inca s-a purtat cu manusi. Distrugerile de bunuri PRIVATE, vandalizarea simbolurilor nationale au dus in ridicol esenta miscarii vestoanelor verzi. Si-au pierdut din credibilitatea initiala si chiar daca au, inca, sustinerea (unei parti importante) a opiniei publice modul de actiune depaseste limtele. Dealtfel e obisnuit sa incendiezi masini dar la campionat aceeasi rebeli si-o luau pe cocoasa big-time, alergand ca potarnichile in toate partile, in confruntarile cu fanaticii rusi.

    @respect pentru francezi...nu vezi padurea din cauza copacilor. Nu e locul si nici momentul dar lucurile sunt ceva mai complicate decat un rahat de pret la pompa.
    0 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru