Raliul Dakar 2010 incepe vineri in Argentina!

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 01.01.2010
Editia 2010 a Raliului Dakar debuteaza in prima zi a anului la Buenos Aires, America de Sud gazduind si de aceasta data cea mai importanta competitie de raliuri din lume.

Anulat in 2008 din cauza amenintarilor teroriste din Africa, Raliul Dakar isi continua desfasurarea in America de Sud pentru a doua oara consecutiv, concurentii aliniati la start urmand sa strabata Argentina si Chile in drumul spre victorie.

Daca teritoriul este acum cunoscut in urma editiei inaugurale din 2009, Dakar 2010 aduce o serie de modificari in ceea ce priveste echipele si constructorii participanti.

Cea mai importanta absenta este cea a japonezilor de la Mitsubishi, care au anuntat inca din luna februarie a anului trecut ca se retrag din toate competiile de rally-raid din lume. Cu toate acestea, constructorul care a castigat de 12 ori in istorie aceasta competitie va fi prezent la Dakar 2010 prin intermediul echipei JMB Stradale, care va concura cu 5 masini Racing Lancer echipate cu motoare pe benzina, unitati similare cu cele folosite anterior pe Pajero. Pilotii echipei JMB Stradale sunt Carlos Sousa, Miguel Barbosa, Guilherme Spinelli, Orlando Terranova si Nicholas Mislin.

In contextul absentei oficiale a celor de la Mitsubishi, Volkswagen are sansa de a confirma performanta de anul trecut, cand a castigat fara emotii Raliul Dakar 2009.

Constructorul german va fi reprezentat in acest an de cinci masini Race Touareg, care vor fi pilotate de reputatii piloti Giniel de Villiers (castigatorul Raliului Dakar 2009), Carlos Sainz, Nasser Al-Attiyah, Mark Miller si Mauricio Neves.

Cu toate acestea, conationalii de la BMW spera sa le puna bete in roate, fiind avantajati de prezenta in echipa a lui Stephane Peterhansel, fostul pilot al celor de la Mitshubishi. Acesta a castigat Raliul Dakar de 6 ori la clasa moto si de trei ori la clasa auto, urmand sa concureze alaturi de Nani Roma si Guerlain Chicherit pe modele X3.

Pata de culoare a clasei auto va fi reprezentata de participarea in competitie a doi constructori chinezi, Chery si Great Wall. Primii vor spera intr-un rezultat satisfacator cu ajutorul unei versiuni modificate a SUV-ului Rely X5, in timp ce ultimii vor alinia la start o varianta rally-raid a lui Hover CUV.

La clasa moto, cea mai importanta noutate este retragerea celor de la KTM din cauza noului regulament tehnic, insa chiar si in aceste conditii peste jumatate dintre concurenti au ales sa participe pe motociclete produse de constructorul austriac.

In total, la editia din acest an s-au inscris 138 de participanti la clasa auto, 50 la camioane si 184 la clasa moto.

Potrivit datelor furnizate de organizatori, la editia din acest an nu va lua parte niciun pilot de nationalitate romana.

Raliul Dakar 2010 incepe vineri la Buenos Aires, insa prima etapa de competitie va avea loc in cursul zilei de 2 ianuarie. Participantii vor concura spre vestul capitalei Argentinei si vor ajunge in Chile pe 5 ianuarie, acolo unde ii va astepta cea mai mare provocare a competitiei: traversarea de 4 ori a Desertului Atacama, cel mai uscat teritoriu de pe Glob, acolo unde ploaia nu si-a mai facut aparitia de peste 400 de ani. Ziua de 9 ianuarie va fi dedicata odihnei, iar revenirea in Argentina este programata pentru 13 ianuarie, Raliul Dakar 2010 urmand sa se incheie pe 16 ianuarie la Buenos Aires.

Comentarii (14)

  • Dakar
    Pai in cazul asta BMW nu are concurenta. Pacat, Dakarul a ajuns precum Capionatul Mondial de Raliuri :(.
    La camioane sunt ceva modificari? Daca la auto si moto s-au retras cei mai buni, nu m-as mira ca si Kamaz sa se fi retras.
    3 11
  • Victor
    @ Lau Calin VW este marea favorita in 2010
    Nu ai drepatate ! In lipsa celor de la Mitsubishi, echipa de uzina VW va defila in acest an, singura necunoscuta fiind numele castigatorului, Carlos Sainz fiind in pole position .
    12 3
  • @Victor
    Foarte corect! La VW m-am referit insa din greseala am scris BMW. Mea culpa! (dupa o noapte de chef... sper sa ma intelegeti :): :p Mi-am si bifat un minus la comentariu.

    Off topic: La multi ani tuturor care intra zi de zi si comenteaza stirile de pe automarket.ro, la multi ani echipei automarket.ro (in special lui Mircea Mester)
    13 1
  • Si cu Mitsubishi nu era mare diferenta
    Chiar daca nu se retragea Mitsubishi VW defila. Anii trecuti au avut si foarte mult ghinion, dar se vedea ca VW si sunt net superiori. Totusi e pacat, s-a pierdut o echipa cu traditie...
    7 0
  • Florentin
    Dakar
    Pacalici, nu teroristi. Ameninta competitii sportive, dar de fapt se denigreaza singuri. Asa am o ura pe ei, incat sper ca omenirea sa renunte cat mai repede la motorizarile clasice si sa nu mai aiba nevoie de petrolul lor. Pana atunci, ne multumim si cu acest Dakar impropriu, la urma urmei cred ca desertul cel mai uscat de pe mapamond este adecvat desfasurarii.
    5 2
  • Fara farmec
    Raliul Dakar a fost singura competitie pe care am urmarit-o din '97,cand a castigat Shinozuka si pana anul asta cand m-a cam scarbit!Dakar inseamna Africa,Mauritania,Mali,Lacul roz pe malurile caruia se desfasura ultima etapa......Dakar inseamna Mitsubishi,KTM,Richard Saint si Fabrizio Meoni care au pierdut lupta cu dunele si viata!
    Acum Dakar-ul are un nume perimat pt sa se deafasoara in America de Sud! A devenit doar o chestie dominata de interese financiare si de .....asta e pt cretini-AMENINTARI TERORISTE-care au pus capat unei legende incepute prin '79!pana la urma friptura de vita argentiniana si vinul chilian au invins.....Mi-e scarba!
    3 0
  • martin001
    fara mitsubishi
    daca erau si mitsubishi in raliu nu cred ca mai castigau vw,anul trecut au facut o ``greseala`` cand au inscris in raliu o masina care nu era un tot teren 100% altfel cred ca nu aveau probleme sa castige ,dar ca si in formula 1 cand erau ferrari pe val mai trebuia schimbat ceva mai ales ca se muta si locatia de desfasurare si trebuia stimulat interesul altora sa participe si sa aiba sanse sa castige nu sa se bata numai pentru locul 2 ,asa ca ....regele a murit,traiasca regele!
    2 0
  • alo, dom' popescu?
    cu ce participa bmw la raliu, cu M3??? sa-nteleg ca e voie cu spritul la servici pe-acolo :)
    2 0
  • @BurningFlame
    BMW participa la Raliul Dakar cu X3.
    0 0
  • @sebastian toma
    BMW participa in Dakar cu X3, nicicum cu X5!Domnu' Toma......!
    0 0
  • NeoGalaxy
    Raliul a inceput bine cu masinile si prost cu spectatorii... deja a murit o tanara...
    0 0
  • @slv83
    Corect. Multumesc pentru sesizare.
    0 0
  • @sebastian toma
    Cu placere! :)
    1 0
  • @ Automarket
    In perioada 27.12.2009 - 10.01.2010 se desfasoara Raliul Africii ( Africa Eco Race ) . Startul s-a dat in Portimao ( Portugalia ), punctul de sosire fiind Dakar, Senegal . Cel mai cunoscut participant al acestui raliu este francezul Jean-Louis Schlesser . Acest raliu nu mai este amenintat de teroristi ? Sau anumite interese au facut ca raliul sa se mute in America de Sud ?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru