Raliul Dakar, ziua 1: Mini este în frunte, Peugeot a început precaut

de Daniel Popescu
Luni, 05.01.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nasser Al-Attiyah a câştigat prima probă specială din Raliul Dakar, însă i-a predat conducerea clasamentului coechipierului său de la Mini, Orlando Terranova, după ce a fost penalizat cu două minute. Peugeot ocupă doar locurile opt şi 10, în timp ce Nani Roma a pierdut peste şase ore.

În sfârşit, am început. Acesta este cel mai important lucru, că a început! Din păcate, am văzut că Roma a avut probleme chiar la start. L-am văzut lucrând la maşină la kilometrul 6. Noi am avut probleme cu temperatura. Am vrut să fim mai rapizi, dar asta ne-a bulversat planurile.

Orlando Terranova
Pilot Mini
Ediţia 2015 a Raliului Dakar a început duminică la Buenos Aires şi a oferit câteva momente palpitante pentru protagonişti.

Nasser Al-Attiyah (Mini) a stabilit cel mai bun timp al primei probe speciale, care s-a desfăşurat pe un traseu competitiv de 170 de kilometri şi a avut ca punct final localitatea argentiniană Villa Carlos Paz. Totuşi, la scurt timp după finalul probei, qatarianul a fost penalizat cu două minute în clasamentul general pentru că a concurat cu 68 km/h într-un sector de drum limitat la numai 50 km/h.

Retrogradarea i-a permis unuia dintre coechipierii săi de la X-Raid Mini, Orlando Terranova, să preia conducerea clasamentului în faţa lui Robby Gordon, care concurează cu un Hummer.

Nani Roma, câştigătorul ediţiei de anul trecut, nu a avut un start la fel de bun ca şi coechipierii săi. Pilotul celor de la Mini a suferit o defecţiune tehnică imediat după start şi a fost tractat de un camion de asistenţă pe cea mai mare parte a probei, astfel că ocupă ultima poziţie în clasament la 6 ore şi jumătate în spatele liderului.

Giniel de Villiers ocupă locul trei pentru Toyota şi este urmat de Krzysztof Holowczyc (Mini), în timp ce una dintre surprizele zilei a fost locul şase, transformat apoi în cinci, obţinut de Renault prin Emiliano Spataro.

Constructorul francez şi-a mai trecut în cont un loc 37 prin Jose García, în timp ce un al treilea pilot al echipei, argentinianul Fernando Bradach, a terminat pe 97.

La revenirea în competiţie, Peugeot a avut un start prudent, iar Carlos Sainz a ocupat doar locul şapte, în timp ce Stephane Peterhansel a fost al 10-lea, cu Cyril Despres pe locul 33 la transferul de la clasa moto la clasa auto.

La clasa moto, proba a fost câştigată de britanicul Sam Sunderland (KTM), în timp ce România este reprezentată de doi piloţi: Mani Gyenes a ocupat locul 47, în timp ce Marcel Butuza este pe 51. Zvonurile iniţiale despre un accident suferit de motociclistul Humphrey Senn Van Basel, despre care s-a afirmat chiar pe site-ul oficial al competiţiei că a suferit răni grave la cap, au fost ulterior infirmate.

Raliul Dakar 2015 - Rezumat Ziua 1:

Raliul Dakar 2015 - Clasamentul Ziua 1 (înainte de penalizarea lui Al-Attiyah):

Their team-mate Cyril Despres is already 10 minutes off the pace as he begins his transition from the motorcycle category to tackling the event in a car.

Loc Pilot Echipa Masina Diferenta
1 Nasser Al-Attiyah Qatar Rally Team Mini/BMW 1h12m50.s
2 Orlando Terranova Monster Energy Rally Raid Team Mini/BMW 22.s
3 Robby Gordon Speed Energy Racing Hummer/Chevrolet 1m04.s
4 Giniel de Villiers Toyota Imperial Team South Africa Toyota 1m12.s
5 Krzysztof Holowczyc Monster Energy Rally Raid Team Mini/BMW 1m16.s
6 Emiliano Spataro Renault Duster Team Renault 1m18.s
7 Bernhard Ten Brinke Overdrive Toyota Toyota 1m38.s
8 Carlos Sainz Team Peugeot Total Peugeot 2m06.s
9 Erik van Loon Xdakar Mini/BMW 2m20.s
10 Stephane Peterhansel Team Peugeot Total Peugeot 2m35.s

Cea de-a doua probă specială, care va avea loc luni, este şi cea mai lungă a raliului, întrucât participanţii vor parcurge 518 kilometri în regim de competiţie înainte de a ajunge în San Juan. 

Comentarii (3)

  • Azazel
    Stie cineva ce televiziune are emisiuni zilnice cu rezumatul etapelor si la ce ora? Multumesc!
    3 0
  • Eurosport transmite in fiecare zi la ora 00:00 un program de 30 de minute cu rezumatul zilei.
    6 0
  • Fortza Duster
    Stiu ca e abia prima zi si ca nu are nici o legatura cu Duster-ul de strada insa cu toate astea ma bucur foarte mult de ce au reusit in prima zi. Nu am si nici nu am avut Duster... poate nici nu o sa am vreodata, dar tot ma bucur... stiu o sa imi atrageti atentia ca au sigla Renault si mai stiu eu ce... nu ma intereseaza, sper sa repete figura si in urmatoarele etape.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru