România lucrului bine făcut, faza pe design auto. Sătmăreanul care a conceput noul Renault Kadjar: “Maşina de serie seamănă foarte bine cu prima schiţă pe care am desenat-o”

de Mircea Meşter
Joi, 26.11.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Automarket a avut ocazia de a sta de vorbă cu Victor Sfiazof, designerul de 32 de ani din mâinile căruia a pornit designul lui Renault Kadjar. Acesta lucrează de 7 ani la Centrul de Design Renault de la Bucureşti.

Sătmăreanul Victor Sfiazof, designerul care a câştigat concursul global de proiecte de iniţiat de Renault odată cu startul dezvoltării SUV-ului Kadjar, consideră că un model de serie Renault desenat de un designer din afara Franţei este o realizare majoră în ceea ce priveşte poziţionarea Centrului de Design pe care Renault îl are la Bucureşti, al doilea din Europa.

"Se întâmplă foarte rar ca o maşină de producţie să fie desenată de unul dintre centrele de design pe care Renault le are în afara Franţei", spune Victor Sfiazov, care e pasionat de design auto încă din copilărie, astfel că a urmat cursurile unei facultăţi de profil din Cluj şi a fost cooptat în echipa de designeri cu care Renault a deschis Centrul de Design din Bucureşti în 2008.

"Schiţa mea, desenată conform cerinţelor venite din Franţa, a fost declarată câştigătoare după ce în concurs au intrat proiecte de la toate centrele pe care Renault le deţine la nivel mondial : Franţa, România, India, Coreea de Sud şi Brazilia", povesteşte designerul de 32 de ani.

În cazul lui Kadjar s-a hotărât ca maşina să rămână integral cea din schiţele mele iniţiale.

Victor Sfiazov
Designer Renault Kadjar
După ce a fost acceptat şi declarat câştigător, proiectul lui Victor a mers mai departe la dezvoltare, românul colaborând îndeaproape cu inginerii şi modelatorii Renault din Franţa, acolo unde a locuit câteva luni în timpul perioadei de dezvoltare a maşinii. 

"De multe ori, atunci când se alege designul unei maşini de serie, directorii de design din Franţa conduşi de Laurens van den Acker merg pe o schiţă care este îmbunătăţită cu elemente care se potrivesc din celelalte proiecte care au participat la concurs.

În cazul lui Kadjar s-a hotărât ca maşina să rămână integral cea din schiţele mele iniţiale. Mai mult, suntem foarte bucuroşi că între schiţele iniţiale şi modelul de serie există asemănări evidente", spune Victor Sfiazof, care anunţă că se întâmplă de foarte multe ori ca produsul final să nu mai semene decât vag cu ceea ce designerul a gândit la început.

"Intervine partea de inginerie, de exemplu elementele de siguranţă, iar acolo trebuie să faci câteva compromisuri pentru a schimba câteva elemente pentru ca maşina să se ridice la standardele cerute şi să poate fi până la urmă produsă. În cazul lui Kadjar, am reuşit să ducem produsul final într-o direcţie foarte asemănătoare celei pe care am conceput-o iniţial".

Schita lui Renault Kadjar

Conform designerului român, echipa franceză de design a căutat ca viitorul SUV compact al celor de la Renault să fie "senzual şi fluid, dar să păstreze aspectul masiv al unui crossover".

Nu-mi trebuie maşină în Bucureşti, pentru că birourile noastre sunt situate foarte central şi aici e foarte aglomerat.

Victor Sfiazov
Designer Renault Kadjar
Victor Sfiazof locuieşte în Bucureşti de când a fost ales de Renault să facă parte din echipa de creaţie a biroului românesc de design aflat în centrul oraşului.
Nu conduce nicio maşină în viaţa de zi cu zi şi este fan al modelelor Ferrari din epoca de aur a designului auto: "Nu-mi trebuie maşină în Bucureşti, pentru că birourile noastre sunt situate foarte central şi aici e foarte aglomerat. Dacă am nevoie de maşină, iau una dintre cele pe care le avem la Centrul de Design şi-mi fac treaba cu ea".

"Numele modelului pe care l-am desenat a fost decis abia la finalul întregului proces de dezvoltare. În prima fază a trebuit să mă obişnuiesc cu denumirea Kadjar, însă apoi mi s-a părut că este una foarte potrivită, că îmbracă bine spiritul unui crossover. E şi un nume mai neobişnuit, aproape exotic", încheie Victor.

Comentarii (12)

  • Felicitări !
    29 3
  • Prima data când am văzut pozele lui Kadjar, am zis "uite așa trebuia să arate a două generație a Dusterului". Habar nu aveam că a fost desenat de un român.
    Felicitări!
    Este destul de rar când o mașină de serie seamană atât de mult cu schițele (nu le-am văzut pănă acum), mai ales când schițele nu au fost desenate de designerul șef al mărcii.
    30 3
  • Kadjar e foarte frumos! Felicitări, Victor Sfiazov!

    S-ar putea mări dimensiunile pentru un automobil de clasă superioară.
    18 3
  • Steve UK
    Sunt mandru ca il cunosc, si ma bucur mult pt el. Bravo Victor, bravo!
    9 3
  • Steve UK
    si apropo, il cunosc de muuuulti ani de zile, si nu a scos un sunet despre fapotul ca a desenat acest Kadjar. Cata modestie, mare om, mare caracter!
    17 3
  • Victoras unde ai fost cand au desenat Laodgy ?
    13 3
  • BRAVO!!!
    10 1
  • Consider că designul lui Kadjar este unul foarte reușit, în contrast total cu hidosul Koleos. Dealtfel, am condus puțin un Kadjar, în timpul unui test drive. De fiecare dată întorc capul după această mașină, când o văd pe stradă.
    Felicitări, Victor Sfiazov! Sper să desenezi cât mai multe modele noi ale Alianței!
    8 3
  • Felicitari !
    2 1
  • zen dumitru
    pt cel care il cunoaste, poate sti si cum il cheama nu "Sfiazov" cu FFFFFFFFFFFFFFF
    1 0
  • Shneider
    Tare va mai place sa pareti cea ce nu sunteti.Acest model nu a fost nici pe departe desenat de acest tip.Ca a tras si el ceva linii pe aici pe colo se poate dar in nici nu pate fi vorba de ce se spune in acest articol idiot si bine umflat.Este un desen facut de seful lor de de desing care a venit de la mazda la renault si a adus cu el si ceva modele printre care si acesta care nu trebuie sa te pricepi prea mult la masini si ai sa vezi ca seamana izbitor de mult ci anteriorul model de mazda.Asa ca nu va mai credeti cea ce nu sunteti.
    1 3
  • Alin Fin
    Mai Șnaidăr, gandesti la fel cum scrii "desing" si "cea ce".
    Ce inseamna modelul anterior de Mazda? Care model?
    Si apoi cum comentezi faptul ca Laurens van den Acker, designer-ul sef de la Renault, spunea, intr un interviiu: "Daca tipul asta (se referea la Victor) o ține tot asa, va trebui sa imi caut un alt job".
    Go figure!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru