Sfârșit de epocă pentru Lotus. Ultimele exemplare Elise, Exige și Evora au ieșit pe porțile fabricii

de Tiberiu Safta
Vineri, 24.12.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ultimele exemplare Elise, Exige și Evora au ieșit pe porțile fabricii Lotus. Astfel, se încheie o epocă pentru constructorul britanic. Modelul Emira, care va fi și ultimul Lotus cu motor termic, va înlocui vechile modele.

Este sfârșit de epocă pentru constructorul de mașini sport Lotus. Ultimele exemplare ale modelelor Elise, Exige și Evora au ieșit de pe porțile fabricii din Hethel, Marea Britanie. În total, compania a construit, din 1996 până în prezent, 51.738 de exemplare ale acestor modele, ceea ce reprezintă aproape jumătate din numărul de mașini produse de Lotus în cei 73 de ani de existență.

Lotus Elise a fost lansat în 1996. În total au fost produse 35.124 de exemplare ale sportivei. Ultimul Elise este o ediție specială, numită Sport 250 Final Edition, iar mașina este vopsită în galben. Modelul Exige a fost lansat în 2000 ca o versiune mai puternică a lui Elise. Această mașină a fost produsă în 10.497 de exemplare și, la fel ca Elise, ultimul exemplar este o ediție specială, numită Cup 430 Final Edition.

Dintre cele trei modele, Evora a fost lansat cel mai recent, fiind dezvăluit în 2009. Până în 2021 au fost produse 6117 de exemplare ale acestui model, iar ultimul exemplar poartă numele de GT430 Sport.

În numărul total de unități produse nu sunt incluse și exemplarele fabricate pentru alte companii.

Mașini precum Opel Speedster/Vauxhall VX220 și primul Tesla Roadster s-au bazat pe modelul Elise. Astfel, Lotus a construit alte 9175 de mașini pentru acești producători.

Aceste ultime 3 exemplare nu vor fi comercializate. Ele vor rămâne în proprietatea Lotus pentru a fi expuse în colecția proprie de mașini istorice. Linia de asamblare pe care au fost construite cele trei mașini va fi înlocuită cu facilități noi, ultramoderne. În aceste facilități noi vor fi construite modelele Emira și Evija, iar capacitatea de producție a companiei va crește la 5000 de unități pe an.

via Carscoops

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru