Și nici măcar nu a început Rabla Plus: vânzările de mașini electrice și hibride din România s-au triplat în primele 3 luni ale anului

de Daniel Popescu
Miercuri, 03.05.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Românii au cumpărat peste 400 de mașini electrice și hibride în perioada ianuarie-martie 2017, de peste 3 ori mai multe comparativ cu perioada similară a anului trecut. 41 dintre acestea se încarcă la priză.

România este una dintre codașele Europei când vine vorba despre vânzările de mașini ecologice, însă tocmai acest lucru permite creșteri anuale spectaculoase în acest segment. 

Potrivit unor date oficiale furnizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme (APIA), în primele 3 luni ale anului românii au cumpărat 407 mașini electrice și hibride, de peste 3 ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut (126 de unități).

Din păcate, datele APIA nu fac diferența între mașinile electrice (BEV) și hibrizii plug-in (PHEV), astfel că acestea sunt incluse la grămadă în categoria mașinilor ecologice cu încărcare la priză.

Marca ian-mar 2017 ian-mar 2016 Variatie
BMW 14 4 250%
Mercedes 8 - -
Audi 6 - -
Volkswagen 4 2 100%
Volvo 3 2 50%
Porsche 2 - -
Altele 4 2 -
Total 41 10 310%

În acest segment, românii au cumpărat 41 de unități în perioada ianuarie-martie 2017, de 4 ori mai multe decât anul trecut, când au fost comercializate doar 10 unități. Interesant este că în clasamentul mărcilor producătorii premium domină autoritar, în timp ce singurul intrus este Volkswagen.

Între timp, românii au cumpărat și 366 de mașini hibride fără încărcare la priză (HEV), de 3 ori mai multe decât în perioada similară a anului trecut (116 unități).

În acest segment se observă o monopolizare din partea celor de la Toyota, care au vândut 328 de unități, în timp ce brandul premium Lexus a comercializat 32 de unități. Singurii constructori care au mai vândut hibrizi fără încărcare la priză sunt Kia, Ford, Land Rover și Mercedes.

Marca ian-mar 2017 ian-mar 2016 Variatie
Toyota 328 90 264%
Lexus 32 18 77%
Kia 3 - -
Ford 1 1 0%
Land Rover 1 6 -83%
Mercedes 1 1 0%
Total 366 116 215%

Este de așteptat ca vânzările de mașini electrice și hibride să crească semnificativ după debutul programului Rabla Plus programat pentru prima jumătate a lunii mai, întrucât autoritățile vor oferi un bonus de 20.000 de lei pentru achiziționarea unei mașini electrice și de 10.000 de lei pentru un hibrid.

Via APIA (PDF)

Comentarii (6)

  • adevarul ca la 40bucati/an nici nu mai are vreo relevanta care e plug-in si care e electrica. In afara de vanzarile lui BMW unde ar putea fi o astfel de discutie restu' nu au oferit electrice in 2016 pe piata romaneasca
    8 1
  • Nu se vor vinde prin Rabla Plus cu mai mult de 100% fata de anul anterior (adica cifre nesemnificative) iar fondurile le vor transfera spre celelalte tipuri de motoare. Degeaba iti da statul 10.000 euro cand cea mai ieftina masina electrica e 40.000 euro (nu vorbesc de Vw eUp sau i3, masini care nu se pot numi "de familie").
    2 4
  • @nemo

    stii cum e aia roamaneasca? si cu slanina'n pod si murdar pe bot...Adica nu stiu cum sa zic io...pentru romanica 10.000 de parai e o avere. Plus ca nici statu nu e obligat sa-ti dea banii (adica banii contribuabilului) nici clientu' n-are cum sa faca nazuri. Iti place bine. Nu? mergi la alta taraba.

    Si apropo, Kia Soul EV e 36.000Eu pret de lista, la care, practic, numai ai ce adauga. Ca romanului neaos ii pute o coreeana asta e alta discutie...
    8 2
  • nu stiu unde traiesc astia da aici, unde traiesc eu, de 30000 euro iti iei casa + tarla sa te apuci de gradinarit...ca sunt astia bugetari de lux, aia nu inseamna ca sectorul privat(marea lui majoritate )o duce ca in pampas..asa ca ma gandesc serios la un electric cand pretul va veni undeva la 10000 si sa-mi convina si timpul de incarcare si autonomia...pana atunci ii las pe bugetarii care castiga sute de milioane sa-si ia ei..
    8 1
  • Ei, dragilor, acum e la moda sa fii ecologist si sa zici ca-ti pasa de natura. Ce mai conteaza ca, in Romania, construirea zecilor de microhidrocentrale a presupus distrugerea unor ecosisteme intregi. Ca zone intregi de natura salbatica au fost facute una cu pamantul, ca rauri de o frumusete rara au incetat sa mai curga debitele lor fiind captate ca sa produca aceasta energie numita in mod fals si i pocrit "verde". Ei, snobii, sunt fericiti! Slujesc natura!
    8 3
  • Tralala
    @misha ecologistii adevarati s-au impotrivit. Acolo sunt tot mafioti, n-are treaba cu ecologia. Ai boala pe trendul asta electric si vrei sa te razbuni pe ecologisti? Stai calm ca se face rost de energie verde din alte surse.
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru