Statistica recomandă autostrăzile: doar 6% dintre accidentele grave din Germania au loc pe Autobahn

de Mircea Meșter
Joi, 24.01.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Statisticile anului 2012 din Germania, ţara cu cea mai complexă infrastructură din Europa, arată că autostrăzile reduc drastic numărul anual de accidente. Chiar şi în condiţiile lipsei unei limite de viteză.

Esential 400 de persoane îşi pierd viaţa anual pe şoselele germane.
3000 de oameni mor în fiecare an pe şoselele din România. Ne aflăm pe ultimul loc la acest capitol în UE.
517 maşini la 1000 de locuitori numără Germania. Locul al nouălea în Uniunea Europeană.
202 maşini la 1000 de locuitori circulă în România. Suntem pe ultima poziţie, la mare distanţă de penultimul loc (Letonia, 286/1000 locuitori)
Ultimul set de statistici care vin dinspre organizaţia germană ADAC arată că autostrăzile rămân, de departe, cele mai sigure căi de transport pentru automobile. Conform datelor oficiale din Germania, pe autostrăzile din ţara care are cel mai complex sistem de transport din Europa au loc doar 6% din totalul accidentelor soldate cu răniţi, deşi reţeaua Autobahn găzduieşte peste o treime din traficul total de maşini din această ţară.

Printre alte statistici interesante oferite de ADAC, aflăm că pe autostrăzile germane sunt raportate anual între 2400 şi 2700 de cazuri de şoferi care circulă pe contrasens, dar că după analiza cazurilor oficialii află că doar o treime dintre acestea sunt întemeiate.

Totuşi, 20 de persoane mor anual în accidente care au loc din cauza şoferilor care greşesc sensul de mers şi intră pe contrasens. 

Per total, 400 de persoane mor anual pe şoselele germane, deşi pe o mare parte dintre acestea nu există limite de viteză. Acest număr este egal cu persoanele sub 18 ani care îşi găsesc sfârşitul pe şoselele din România. Spre comparaţie, statisticile din ţara noastră arată că peste 3000 de oameni mor în accidente pe şoselele patriei.

via Autozeitung
foto jupp137/Flickr 

Comentarii (14)

  • vrem in romania autostrazi fara limita de viteza... statisticile spun ca ar fi mai bine! nu e ironie...
    29 6
  • Cei care au fost in Germania au vazut cu ochii lor ce oameni civilizati sunt nemtii in traffic,si cum se conduce la ei...Tot respectul pt ei in trafic....si respectul in trafic inseamna mult pt ca sunt mai putine accidente!!!Acolo nu prea ai sa vezi injuraturi ca la noi sau italieni..sau alte natii care stau prost la capitolul respect in trafic!!!
    33 1
  • Locuiesc in SUA , Illinois , chicago,
    Dobitocii astia de așa zisii americani ca numai in acte sunt americani daca ma apuc sa-i discos aproape jumătate sunt mexicani, negri africani polonezi si alte rasuri fac accidente cu numărul miilor.
    Anual numai in Illinois care are o populație mai mică ca a Germaniei in jumătate anual mor 1000 persoane in accidente rutiere si ei se cred mare șoferi , astia daca vrei sa schimbi banda poți sa stai cu semnalizatorul aprins 5 minute pana cineva îți da voie si la sigur e vreun european care cedează ca in rest râsurile astea mixuite de popoare de aici nu au cultura nu cedează nu iarta nu te știe te calca si Insurance -ul plătește "ce americanii nu au bani" cam așa e mentalitatea lor si le pare ca Europa e vai de ea in SUA e cel mai bine aici e cea mai mare ordine,
    Care ordine daca numai intrun singur stat illinois mor 1000 oameni si 10 000 oameni in toată SUA care are o populație de 4 ori mai mare ca Germania dar morții pe drum de 25 ori mai mult ca in Germania .
    Si americanii ei se considera buni șoferi dar bubuie de prostie .
    Germania a fost mereu înainte SUA de aia si americanii au fost cat pe ce sa o ia la moaca la cel deal doilea război mondial păcat ca hittler nu a reușit .
    In Germania totul funcționează cel puțin ca pe roate comparativ cu te tari.
    Nu vorbesc de cifre dar de realitate , MADE IN GERMANY e încă un lux si o calitate cel putin mult mai superioară brandului pierit MADE in SUA .
    20 8
  • Si tu totusi esti in rand cu ei.Nu ai, cumva, fata de Germanica?Ai reusit sa inveti pe cineva acolo cum sa conduca ca in germania?Tu crezi ca esti mai breaz?Tu te simti genial cand vorbesti,nu cand asculti.Tu esti un autentic.Nu esti din cei care iti mai ofera sansa sa te inseli.Ce ar fi sa te muti in Germania,si sa comentezi de la fata locului.Sa fii si tu un arian cu ochi albastri si par blond.Crezi ca ai putea sa faci treaba asta?Poate ii convingi pe nemti sa porneasca al treilea razboi mondial,iar de data poate vor castiga.Bravul soldat Sveick!
    8 14
  • Marius
    Lache , eu stau in Germania si BMW are dreptate ca Brandul Made in Germany este superior !
    De Hitler sa nu mai vb. pt ca ne abatem de la subiect si nare rost.
    In Orase sunt multe zone cu limita de viteza de 50 si 30 km/h si aproape toti merg cu 50 s-au 30 si timpul pierdut il recupereaza pe autostrada!
    Amenzile mari te invata sa circuli cum trebuie.
    Nu inteleg de ce la romani se inpune limita de viteza ?! Sunt cateva autostrazi si pe acele ar trebui sa se lase oameni sa circule repede ca de aia este autostrada si nu DN , acesta este si scopul de a ajunge de la A ->B ff repede !!!!
    Dar numai rasa cu ochi albastrii si blonzi inteleg asta....
    13 5
  • Mai intervine si aspectul civilizatiei in ecuatia asta, iar nemtii pot da lectii si englezilor la capitolul asta. La noi, daca s-ar face asa ceva, ar fi carnagiu total. Mie, cel putin, mi-ar fi teama sa mai merg pe autostrazile de la noi daca s-ar scoate limitele de viteza. Si-asa stau cu morcovul cand mai depasesc pe banda 2 cu maxim 140 si vreun nene vai de neuronul lui singuratic intra in depasire cu 80 de pe banda 1.
    8 2
  • Nu contest brandul "made in Germany".Dar nu-ti da nimeni dreptul sa jignesti atatea natii.In special cand esti "adoptat".Esti acolo,respecta regulile lor.Nu-ti plac,fa-ti bagajele si fuga mars la aeroport.Este simplu.Nu are logica sa te comporti ca o sluga neinsemnata si ticaloasa.Stai drept in fata lor,iar apoi ii injunghii pe la spate.Sunt convins ca tu nu faci asa ceva.Omul este acelasi animal peste tot,si s-ar comporta la fel.Dar cand te arde rau la buzunare,incepi sa respecti legea.Cantitea de inteligenta pe Pamant a ramas aceeasi,iar noi am ajuns la peste 6 miliarde.Pana in 2050 se preconizeaza 9 miliarde.Cum ramane cu inteligenta?
    7 8
  • Marius
    da Dane , am patit asta in germania aveam vreo 180 km/h si unul sa bagat fara sa il doara capul de ca va urma de pe banda 1 (de dupa un tir) pe banda 2 in fata mea si eu nu am putut sa ma bag pe banda 3 ca venea unul si mai tare si eu nu aveam curajul s-au prostia sai tai calea ca ala sigur nu putea sa evite...
    Cel care s-a bagat ca prostu era un nene cu masina de bulgaria, asa ca mai sunt si alti care fac deastea .
    Sunt si multi romani care au respect fata de ceilalti in trafic si sper sa fie tot mai multi ca asa este normal...
    10 0
  • Mircea
    Ar trebui analizate si alte aspecte: cel mai important e cultura si cum se rezolva "treburile" prin alte tari.
    Exemplu: la noi in Romanica este oprit smenarul cu Q7 sau X5, X6 sau nu stiu ce copchil de deputat, ca a fost surprins de radar circuland cu 120 km/h prin sat sau 200 km/h pe autostrada. Lasa geamul de la super masina lui, isi ridica ochelarii de soare pe frunte (afara e innorat desigur, dar nu conteaza, el vede mai bine cu ochelari de soare decat cu cei de vedere care l-ar face "mai tocilar") si ii intinde permisul (daca are) si 500 RON agentului de circulatie care uita ca l-a vazut :) Sau suna plodul pe tati sau mami ca au relatii si chiar daca omoara pe cineva pe trecerea de pietoni, toata lumea se faca ca ninge vara la +40 de grade.
    Prin Germania, Austria, Olanda, Elvetia Franta, Finlanda, Norvegia lucrurile stau putin diferit. Adica daca esti RETARD si nu stii sa respecti regulile de circulatie, te invata politia ca poti folosi autobuzul, asta dupa ce-ti iei o amenda considerabila.
    Si apropo de alte topicuri de pe aici, in Germania statisticile arata ca satisfactia clientilor se indreapta catre anumite marci, insa la noi acele marci nu prea exista si nu sunt cautate. Asta e o alta parte a culturii care ne lipseste noua.
    Deci in primul rand CULTURA si invatati sa circulati, dupa aia mergeti pe autostrazi ca altii. Si sa nu-i vedem pe germani ca super soferi, ca au si ei uscaturile lor. Circulati prin Germania si va veti convinge.
    10 1
  • Noi vrem sa ajungem ca nemtii, conducand tot ca romanii...Irony
    7 1
  • @Lache
    Nu iam invatat a merge nemteste ca nu ai pe cine invata americanii se considera cei mai buni soferi din lume , ei se considera ... ,
    Daca in germania sunt exceptii pe Autobahn cand cineva schimba banda fara semnalizator pai aici in USA e exceptie cine aprinde semnalizatorul.
    Am camera de bord si o sa va filmez cateva inregistrari sa vedeti cum conduc americani si pe urma sa comparati cu germania.
    Apropo permisul auto in sua il ei in 15 minute teorie si practica inca 15 adica in 30 de minute ai DRIVERS LICENSE !!! :: ) NU E NECESAR SCOALA EXAMENE POLITIE etc. Si costa 25$ permisul.
    IN GERMANIA E 2000 EURO si E FOARTE GREU DE LUAT PERMISUL, CONSECINTELE ? 400 de morti in GERMANIA vs SUA peste 10 000 de morti la o populatie de numai 4 ori mai mare decat a GERMANIEI., asa ca daca aveti capuri pe umeri faceti conluziile .
    Bai da nu mai pupati in fund americanii astia ca ei nu sunt nimeni cu exceptia evreilor care tin FEDERAL RESERVE BANK de aia si america e nume, au grija evreii de ea, ca de cultura nu putem vorbi nu o au si nici nu au avuto
    Oamenii care locuiesc aici sunt 50% mexicani, chinezi, africani , Gana , Kenya , Uganda, Nigeria voi ce vreti cu astia sa bateti nemtii ?
    Pe alde Einstein , Fahrenheit, Daimler , Otto si Diesel ?
    Eu stiu ca ROMANII ii pupa in fund pe americani acum daca privesc un reportaj la protv in limbajul unui ROMAN aud numai expresii de gen : COOL, SUPER , OK , oh my God etc... Romanul iubeste sa pupe intr-un loc pe americani , peste 50 de ani LIMBA ROMANA va fi peste 50% ENGLEZA spre asta merge.
    8 1
  • @bmw .... salut mestere .... imi place ca nu te lasi .... dar acum chiar ca ai dreptate. si aci te completez putin de-mi permiti ...

    baieti .... in america de nord cred ca cel putin 95% din automobilele cetatenilor de rind sint cu "transmisie automata". asta implica un efort de condus mult mai redus decit daca ar fi cutie manuala ....
    ei bine, nord americanii au devenit atit de lenesi si pe deasupra si nesimtiti, ca le e lene sa semnalizeze ! cind ii vad, ma enervez la culme ! pai putoare ordinara ! nu-ti convine sa semnalizezi ? f. bine ! umbla cu mijloacele de transport in comun ! nu fa necaz nimanui ! parca le-ar fi teama sa atinga semnalizatorul cu degetul sa nu cumva sa le cada !!! mizerabili nu alta !

    sint in general daca veti privi la masini pe drum, soferi care sint f. eleganti si corecti. dar aia sint in masinile de lux serioase. nu gen cu 2 usi ! "limousine" ! dintre ceilalti .... mult mai putini. inclusiv dintre romanasii nostri am vazut pe multi ce-o iau pe calea asta ! pai de tu ai pretentii de educatie/cultura - romane - atunci in primul rind demonstreaz-o pe a ta si fa tu corect si dup-aia asteapta pe altii ! de-am face cu totii asa .... cifrele specificate de @bmw ar fi inexistente. nr de accidente s-ar reduce poate la mai putin de 10 % din nr actual.

    eu as face o belea de lege care sa ii bubuie pe astia cu automate(si numai pe ei, dar pe ei mai mult ca le permite masina sa fie mai corecti avind mai putine manevre de facut !) cam asa: ti-a fost lene sa semnalizezi ?
    f. bine: ti se ia permisul pe 1 an si nu mai ai voie sa-l recapeti pina nu dai din nou examenele teorie/practica la un pret triplu ! la a doua abatere, acelasi tratament, atit ca as tripla perioada si amenda si pretul examinarii !
    la a treia abatere .... permis anulat fara posibilitate de a-l primi inapoi cu amenzi triple fata de etapa a doua !

    eh .... sa ii vad eu dupa o lege de-asta citi s-ar mai chinui sa leneveasca ?!!!?
    numai ca ... e imposibil de aprobat asa ceva .... in europa ar avea poate sanse de 5 % sa treaca, aci .... nimic !

    asa ca ..... eu cred ca e mai degraba o chestie de educatie ... dar .... cu amenzi usturatoare se pot "educa" si ameliora multe apucaturi incorecte ale teribilistilor.

    drumuri bune tuturor ! conduceti toti .... nemteste ....
    7 0
  • Oameni buni,"lenea"a ajuns sport universal.Credeti ca numai americanii sunt asa de lenesi?Ar fi bine sa-i vedeti pe cei din emisfera sudica.Populatia mult mai mica,limita de viteza (100 km),iar ei mor ca mustele pe drumuri.Nici aici scoala de soferi nu este obligatorie.La 16 ani iei permisul si te urci intr-un STI sau EVO sau Skyline.Unde te opresti cu masina?In pom(ceeace este bine daca esti singur in masina)sau in altcineva pe contra sens.Sa vezi atunci trafedie.7 sau 8 nevinoti omorati de un tampit.Iar autoritatile se intreaba ce-i de facut pt a stopa astea.ESTE SIMPLU!SA faca la fel ca in Germania,iar politia sa stea mai mult pe drumuri .Mai multi Garcea in intersectie,amenzi imense,si se va rezolva.Aici sunt morti de 4 sau 5 ori pe luna decat in Germania intr-un an.Aici idiotii semnalizeaza dupa ce au facut manevra,ca sa-ti spuna ce a facut,si nu ce vrea sa faca.Eu v-am spus ca acea cantitate de inteligenta a ramas constanta,si asa va ramane.Dar numarul oamenilor creste de la o zi la alta.Nu trebuie sa-mi repeti intr-una ce prosti sunt americanii.Se stie treaba asta.Nu trebuie sa-mi spui ca tu vorbesti din proprie experienta,de la fata locului.Pentru mine e simplu.Daca sunt nemultumit,iau un taxi si direct la aeroport.Fa si tu asa.Du-te in Germania.Este atat de simplu.Sunt idolii tai,cultura germana este numero uno.Fugi acolo,nu mai sta printre prostisi nesimtiti.Poate o sa ne dai si noua lectii de comportament si eductie.How about this,Herr Docktor?
    Salutari @mip.Nici nu stii cat de bine este la plaja in perioada asta.Fara zapada,fara brake shoes intepeniti din cauza frigului...
    1 6
  • Sunt de acord cu tina si limba romana invadata de stereotipurile din limba engleza.Am prieteni nemti.Au copii de diferite varste(prescolari,scoala),iar engleza,incet ,incet trebuie invatata si de nemti.Deja aproape ca devina obligatorie in scoli.Iar multi copii nemti incep sa studieze engleza inca de pe bancile gradinitei.Este purul adevar.In ziua de azi nu prea te mai descurci fara engleza.Cea adevarata,nu cea de balta.Ca un paradox.Autocarele si camioanele de la Mercedes sunt dotate cu Detroit Diesel engines.O stiu de la cineva care este master technician la Mercedes.Si a trebuit sa se apuce sa invete engleza.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru