STUDIU: Care sunt cele mai bine pregătite țări pentru adoptarea transportului electric? China, pe primul loc

de Tiberiu Safta
Marti, 06.09.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un studiu realizat de EY relevă care sunt cele mai bine pregătite țări pentru trecerea la vehicule electrice. Potrivit studiului, care a luat în calcul 14 țări din lume, China este cea mai bine pregătită țară la acest capitol, urmată de Norvegia și de Suedia.

Începând cu deceniul următor, este de așteptat ca multe țări importante din lume să finalizeze tranziția către mașini și vehicule pur electrice. Cel mai nou studiu realizat de compania de consultanță financiară EY a luat în calcul 14 țări din lume pentru a vedea care dintre acestea este cea mai bine pregătită pentru adoptarea transportului electric.

Potrivit studiului, China este cea mai bine pregătită țară la acest capitol. Datele studiului arată că China este puternic avantajată de mai mulți factori importanți. Printre acestea se numără controlul asupra lanțurilor de aprovizionare, construirea acumulatorilor și numărul mare de fabrici de litiu.

De altfel, țara asiatică deține 122 de astfel de gigafabrici din cele 200 existente în lume. Mai mult, 51% dintre proprietarii chinezi participanți la studiu spun că următoarea lor mașină va fi electrică. Un alt factor important este și numărul de mașini electrice vândute. La acest capitol, China reprezintă cea mai mare piață de mașini electrice din lume.

Pe locul doi se află Norvegia. După cum știm, mașinile electrice domină piața auto din Norvegia în ultima perioadă. Doar anul trecut, peste 70% din înmatriculările de mașini noi au fost reprezentate de mașini electrice.

Asta mulțumită unor avantaje generoase oferite de guvernul țării scandinave. Aici putem menționa avantaje fiscale și posibilitatea de a circula pe benzi speciale și de a parca în locuri special amenajate pentru aceste vehicule.

Pe locul 3 se află Suedia, care este avantajată de un ecosistem energetic puternic, de o prezență semnificativă de producători, precum și de adoptarea mașinilor electrice în rândul suedezilor – peste 40% dintre mașinile noi vândute aici în 2021 au fost electrice. Mai mult, raportul preconizează că 41% dintre mașinile produse în Suedia, în perioada 2022-2026, vor fi electrice.

Locul al patrulea este deținut de Germania, iar imediat în spate se află Marea Britanie. Ambele țări sunt avantajate de numărul din ce în ce mai mare al uzinelor producătoare de baterii, precum și de o bază mare de producători OEM și de o serie de lansări de modele electrice noi în viitorul apropiat.

Alte țări incluse aici sunt Statele Unite, Italia, Canada și India. SUA se află abia pe locul 7, din cauza cererii mici de mașini electrice. Potrivit studiului, mai puțin de 4% de mașini noi înmatriculate în această țară sunt electrice, iar dintre consumatorii participanți la studiu, doar 29% vor ca viitoarea lor mașină să fie electrică, cel mai mic procent din întreg studiul.

La polul opus se află Italia, unde 73% dintre respondenți își doresc o mașină electrică în viitor. În ciuda cererii mari, Italia duce lipsă de infrastructura necesară și a unui ecosistem energetic eficient pentru aceste vehicule. Tocmai de aceea, Italia se află doar pe locul 12.

Canada se află pe locul 13, din cauza cererii mici ca urmare a costurilor mari de a deține o mașină electrică în această țară. Pe ultimul loc se află India, din cauza lipsei infrastructurii necesare.

via Economica

Comentarii (4)

  • @inexorabil
    ia explicati-ne cum de primii 4(excludem germania) nu prea au legatura cu "vestul salbatec"?
    adica astia sunt cu treaba lor mai mult, nu le plac ordinele de la altii, nici clima nu-i prea ajuta, deci cum?
    2 3
  • Propaganda este cea mai buna metoda de a menține oamenii spălați pe creier, treaba lor cei care pun botul la tot ce zboară. Electricele sunt ceva nou si este absolut normal sa exista o parte fin oameni care vor si pot sa foloseasca o electrică. In China in fiecare vara in regiuni întregi (zeci de milioane de oameni) au curentul restricționat si intrerupt cu orele in fiecare zi. Au stat sute de milioane de chinezi blocați cu lunile in case (alții de 2 ani, nu exagerez treaba voastră dacă nu credeți) pentru restricțiile COVID si multe alte inepții de te doare mintea. In China este dictatura, in China oamenii muncesc pe nimic si dorm pe cartoane pe holurile fabricilor. In China minorii muncesc in fabrici. De câte ori cumpărăm ceva din China, alimentam mizeria si abuzurile de acolo. Zicea cineva de ipocrizie când am “admirat” un flying spur fără tablete in loc de cockpit… pardon asta este ipocrizie!!!
    4 2
  • China este înaintea Norvegiei.

    Asta spune multe.

    Ce să mai zicem.... comunişti sau nu.... au eradicat sărăcia pentru 400 milioane de chinezi în 20 de ani !

    Nu vor depăşi SUA ca GDP dar au depăşit cu brio Germania şi Japonia.

    Un mamut care în ultimii 10 ani a construit 15 reactoare nucleare, cele mai mari parcuri eoliene onshore şi iar cele mai mari hidrocentrale...

    Ce să mai zicem... Bravo lor.
    2 2
  • Seriff
    @Dutz, corect, bine spus.
    Electricele sunt doar niste jucarii ale bogatilor care stau la vila si isi mai cumpara inca o masina ''ca sa mearga ieftin''
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru