STUDIU: România, țara cu una dintre cele mai puțin transparente piețe de mașini second-hand din Europa

de Alexandru Monenciu
Miercuri, 22.11.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit celui mai recent studiu, realizat de compania carVertical, țara noastră are una dintre cele mai puțin transparente piețe de mașini second-hand din Europa. Mai rău decât noi stau țări precum Estonia, Lituania, Letonia și Ucraina.

Compania carVertical, cea care oferă rapoarte complete despre istoricul autovehiculelor rulate, tocmai a lansat în România așa numitul "Index de Transparență". Pe scurt, un raport complex care analizează tranzacțiile cu mașini rulate din Europa.

Odată cu acest index, aflăm și care sunt cele mai puțin transparente piețe auto second-hand de pe Bătrânul Continent.

Înainte să le enumerăm, trebuie menționat că acest Index de Transparență a fost realizat pe un eșantion de 24 de țări din Europa și SUA, pe o perioadă de 12 luni.

Cele 6 mari criterii luate în calcul au fost procentajul mașinilor cu odometrul dat înapoi, valoarea medie a kilometrilor șterși, procentajul mașinilor avariate, media valorii daunelor, procentajul de mașini second-hand importate și vârsta medie a mașinilor verificate.

ROMÂNIA, LOCUL 21 DIN 25

Așadar, așa cum te-ai aștepta, România are una dintre cele mai puțin transparente piețe de mașini second-hand din Europa. De fapt, țara noastră se situează pe locul 21 din 25.

Studiul celor de la carVertical a scos la iveală că 66% dintre mașinile analizate sunt importate din alte țări, peste 59% dintre mașini prezintă avarii în istoric, iar valoarea medie a daunelor este de 3.879 de euro.

Țara cu cele mai multe mașini avariate este Polonia (65.79%), ocupând ultimul loc în top.

Revenind la România, mașinile rulate din țara noastră au o vechime de 9.44 ani, ocupând locul 12 din 25.

Din totalul mașinilor analizate de carVertical, în România, 7.8% au avut kilometrajul dat înapoi. Valoarea medie ștearsă de pe odometru a fost de 85.000 de kilometri, în contextul în care, anul trecut, această valoare era de 48.000 de kilometri.

Ce înseamnă asta? Că românii pot plăti chiar și cu 20% mai mult pentru o mașină cu kilometrajul dat înapoi, comparativ cu valoarea sa reală. Desigur, fără să fie conștienți că a existat o fraudă la mijloc.

Mai rău decât noi stau țări precum Estonia, Lituania, Letonia și Ucraina. Cele mai multe mașini cu odometrul dat înapoi le regăsim în Letonia (12.92%), iar Ucraina este una dintre țările cu cele mai mari ponderi de mașini importate din Europa (82.4%).

Țara cu cea mai transparentă piață de mașini second-hand din Europa este Regatul Unit.

Este urmată de Germania, Elveția, Danemarca și Franța.

"Piețele occidentale și țările scandinave sunt în general mai transparente decât țările din estul Europei, în principal datorită legislației mai stricte, a importurilor mai scăzute de mașini second-hand, dar și a PIB-ului pe cap de locuitor mai ridicat," a declarat Matas Buzelis, director de comunicare carVertical.

via carVertical

Comentarii (11)

  • Banditos
    Minciuni, au schimbat pozitia Italiei cu a Romaniei. Mi-a spus mie Sheriff "tik-tok" Mimishor. Ca cand a fost el la Roma asa a vazut.
    4 6
  • Seriff
    @Banditos vezi ca iar te ia controlul pe autobuz, poate strangi bani de bilet.
    7 4
  • Este un articol foaaaarte subiectiv.
    Le recomand celor de la CarVertical sa investigheze mai adanc, desigur e foarte dificil de facut asta, dar se poate.
    In Marea (Mica) Britanie sunt investigati, amendati si bagati la puscarie prea putini mecanici care accepta spagi la MOT (echivalentul ITP in Romania).
    Cautati articole si veti vedea:
    https://garagewire.co.uk/news/associations/dvsa/four-mechanics-sentenced-and-ordered-to-pay-20k-in-fines-for-dodgy-mots/
    https://garagewire.co.uk/news/mot-news/mot-tester-fined-1300-for-issuing-fraudulent-certificates/
    Asa deci si prin urmare, este foarte trist sa mintim si sa pacalim opinia publica.
    Cei care trec MOT cu spaga baga o gramada de bani in niste troace (majoritatea BMW-uri) pe la niste service-uri obscure ca sa le repare.
    Deci nu putem vorbi de transparenta cand se practica spaga la nivel inalt!
    Desigur ca posesorii de troace sunt foarte mandri de ce fac si daca cineva ii intreaba ceva despre BMW-ul lor superb, iti arata ca a trecut cu brio orice test la MOT.
    1 2
  • mihaita o panarama electrica indiferent de anotimp.
    2 1
  • Car Vertical strikes again ! Isi face reclama cat poate, doar-doar ne scoate bani din buzunar pe mai nimic !
    4 0
  • Banditos
    Recunosc, Sheriff "tik-tok" Mimishor, pentru un controlor pe autobuz ai simtul umorului. Ti-am dat o manutza verde pentru glumita ta. Infantila si rasuflata, dar glumitza. Pe nivelul tau asa.

    PS transmite-i salutari sosoacei.
    5 6
  • Seriff
    @Banditos ma bucur ca iti amintesti de mine la fiecare articol, te saluta Sosoaca, a zis ca daca o votezi iti da si tie un logan diesel sa nu mai mergi cu autobuzul si sa nu mai ai vise umede cu Tesla.
    5 3
  • Banditos
    Spune-i prietenei tale (de care imi aduc aminte de cate ori te citesc, ce coincidenta, nu?) ca de la porci n-am nevoie de cadouri, mai ales daca e vorba despre afumatori. Despre ce vor sau isi doresc altii de la viata esti in eroare, Mimishor. Ca deobicei faci presupuneri gresite nascute din propriile tale obsesii. Daca n-ai priceput data trecuta ( ma mira, tu un intelectual rasat care n-a sarit scoala...) iti spun acum sa numai existe dubiu in tartacutza aia a ta, am o masina fabricatie mai 2023 care NU e electrica pt ca INCA NU vreau electrica. Deci sa numai imi vii cu tesle, electrice, etc ...am sa cred ca doar te-ai laudat ca ai mai mult de 4 clase.
    1 3
  • Seriff
    @18:00 pai esti ipocrit, vorbesti numai de electrice dar ti-o arzi pe benzina, vezi ca omori bebelusii, asta imi place mie la voi toti electrificatii, faptul ca pupati in dos tesla si alte balarii dar nu aveti nici unul electrica.
    3 1
  • Banditos
    "NU e electrica pt ca INCA NU vreau electrica."

    Mimishor, nu doar ca te-ai laudat ca ai mai mult de 5 clase dar esti clar analfabet functional incapabil sa intelegi sensul unei fraze simple. Asta pe langa tupeul nesimtit de a emite judecati de valoare incapabil sa pricepi ca NECESITATEA imediata e una si PERSPECTIVA este alta.

    Expectoratia cu omoratul bebelesilor e deja rasuflata. Mai schimba placa aia pe care o porti la gat cand stai in statie cu mana'ntinsa. Devii anost de ridicol.

    Si acum plimba ursu'.
    0 5
  • Seriff
    @Practic ai vrut electrica dar nu ai avut bani ca sunt prea scumpe si recunosti ca oricum nu ai ce face cu ea fiindca nu ai unde sa o incarci, hahahaha, ce bine imi pare ca esti sarac.
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru