Tarifele pentru RCA rămân neschimbate 6 luni, dar companiile de asigurări avertizează: "Ulterior, preţurile vor creşte din nou"

de Daniel Popescu
Marti, 20.09.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Tarifele pentru poliţele RCA vor rămâne neschimbate timp de 6 luni la preţuri care vor fi stabilite de autorităţi în 30 de zile. Companiile de asigurări avertizează însă că, peste o jumătate de an, preţurile vor creşte din nou.

În Monitorul Oficial a fost publicată luni ordonanţa de urgenţă care reglementează piaţa asigurărilor RCA. Cea mai importantă prevedere a ordonanţei este că în termen de 30 de zile Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va stabili preţuri maxime pentru poliţele RCA pentru fiecare tip de autovehicul.

Pentru moment, ASF a anunţat doar tariful maxim pentru camioanele cu masă mai mare de 16 tone, şi anume 7.500 de lei, însă pentru celelalte tipuri de autovehicule nu există încă informaţii despre preţ.

"Pentru o perioadă de şase luni, (..) ASF va calcula un tarif de referinţă cu caracter orientativ, trimestrial, pe baza daunei medii determinate statistic pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza plăţilor efective de daune achitate de către asigurătorii RCA din piaţă şi raportate la frecvenţa statistică a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule. ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA", menţionează textul ordonanţei.

Urmareste Automarket
De asemenea, ordonanţa prevede că asigurarea RCA va putea fi încheiată şi pentru o singură lună, nu pentru cel puţin 6 luni, ca în prezent.
În plus, există acum şi procedura de compensare directă, prin care asiguratul se poate adresa propriului asigurator RCA pentru obţinerea despăgubirilor. Nu în ultimul rând, ASF promite amenzi de la 5.000 de lei la un milion de lei pentru neplata la termen a despăgubirilor.

Reacţia companiilor de asigurări nu a întârziat însă să apară. Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) susţine că, după cele 6 luni, preţurile poliţelor RCA vor creşte din nou. "Cel mai probabil, după încheierea perioadei de şase luni în care tariful este plafonat, vom asista la o revenire la tarife sustenabile pentru asigurători, situaţie care va crea din nou percepţia unor noi creşteri necontrolate şi a unei pieţe dezechilibrate", afirmă UNSAR.

Via News.ro, Profit

Comentarii (1)

  • Normal ... Da de ce sa facem sa fie mai bine pentru toti cand putem sa facem sa fie mai bine doar pentru noi? Ne obliga acum? Pentru 6 luni? N conteaza, dar dupa astea 6 luni sa vezi ce va bagam piciorul in gura si va luam tot!!!
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru